Businessman Analysing Growth With Tablet
Üzleti tippek

Erőre kapott a régiós cégfelvásárlási piac

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2016. 10. 06. 13:55

Világszerte élénkülés tapasztalható a fúziós és cégfelvásárlási piacon. Ismét aktívak a regionális (CEE) felvásárlási piacon a lengyelek és a német nyelvterületű országok cégei. A magas hozzáadott értékű szektorok, mint a szoftverfejlesztés, alkalmazott technológiák és biotech/medtech iránt pedig a világ minden részéről, így Indiából, Kínából, sőt Kanadából is van érdeklődés. A magyar piac az M&A tranzakciók szempontjából kicsinek számít, nálunk inkább az eladási tendencia erősödik – összegezte elemzésében a Grant Thornton Corporate Finance Kft.  
Korábban a témában:

Az utóbbi időszakban nemzetközi és európai szinten is a befektetési kedv megerősödése érzékelhető a fúziók és cégfelvásárlások (M&A – Mergers and Acquisitions) területén. A nagyszámú M&A tranzakció hátterében meghúzódó tényezők között kiemelkedő a jövedelmezőségi elvárás, így a nagyobb megtérülés és az ehhez kapcsolódó hatékonyságjavulás, valamint erős argumentumnak számít a jelenlegi igen alacsony kamatkörnyezet, ami erősíti a felvásárlási tranzakciók kedvező – esetenként olcsó – finanszírozhatóságát.

Természetesen jelentősen eltérőek bizonyos iparágak globális jövedelmezőségi kilátásai. Ezen sok tekintetben az üzleti várakozások szerint a fúziók segíthetnek, legyen szó a műtrágyaiparról, söriparról vagy bármely nagy globális iparágról.

Válság utáni felívelés

Kétségtelen, hogy 2015-től kezdődően már egy lényegesen aktívabb felvásárlási piacról beszélhetünk, ami a csökkenő kamatoknak és a szükségszerűen emelkedő kockázatvállalási nyomásnak köszönhető. Mind az intézményi, mind a lakossági befektetőknek igen nehéz megszokniuk a nulla vagy éppen negatív kamatkörnyezetet. Így a befektetők szinte ’törvényszerűen’ keresik az alternatívákat, legyen az akár strukturált devizapiaci termék, részvény vagy ingatlanbefektetés – összegezte Kővágó János, a Grant Thornton Corporate Finance Kft. ügyvezető igazgatója.

Igen élénk az érdeklődés a nagyobb regionális, de a globális ingatlanalapok részéről is a Kelet-Közép-Európában (CEE) és a Délkelet-Európában (SEE) található logisztikai, kereskedelmi és ipari épületek felvásárlása iránt. Az is látható, hogy számottevően csökkentek a hozamelvárások ezeknél a tranzakcióknál.

Régiónkban a korábbi visszafogottság megszűnni látszik a német nyelvterület országaiból (is), vállalatunk is több ilyen tranzakción dolgozik jelenleg. A magas hozzáadott értékű szektorok – így például a szoftverfejlesztés, az alkalmazott technológia és a biotech/medtech – iránt a világ minden részéről van érdeklődés, legyen az India, Kína vagy éppen Kanada – fejtette ki Kővágó János.

Jönnek a lengyelek

A régiós trendek közül kiemelhető, hogy a lengyel cégek a 2014-2015-ben tapasztalható csökkenő aktivitás után ismét nagy erővel keresnek és vásárolnak fel társaságokat Európa kelet-közép és délkeleti térségében. Stratégiai céljuk, hogy teljes észak-déli (CEE/SEE) tengelyt lefedő vállalatcsoportot alakítsanak ki, így álljanak a globális ügyfeleik rendelkezésére. Cégprofilt tekintve többek között üzleti szolgáltatásokra, speciális élelmiszer-ipari területre, egészségi szolgáltatóra vagy akár logisztikai cégre is számos példa hozható.

Vegyes kép a hazai piacon

A magyarországi M&A piac kis méretét mutatja, hogy a magánszektorban keletkező tranzakciók jelentős többsége 5-25 millió euró közé tehető, ami sok európai és főleg globális kockázati tőke (PE) befektetőnek messze a méretküszöb alatti összeg.

A magyar cégek esetében inkább az eladási hullám emelhető ki, ami több tényezőre is visszavezethető. Az ügyvezető igazgató szerint az egyik ok a piaci hiányosság: nincs olyan jól működő tőzsde, ahol kisebbségi tulajdonrész eladásával is friss tőkét lehetne bevonni, vagy részleges (kisebbségi) tulajdonrész értékesítés is lebonyolítható lenne. Innentől kezdve szinte kizárólagos alternatívának számít a pénzügyi és/vagy szakmai tőke bevonása.

Bár az uniós kockázati tőkeprogram, a Jeremie-koncepció kisebb cégek esetében jó lehetőség tőkebevonásra, de tapasztalatok szerint a középvállalatok esetében továbbra sincs megfelelő megoldás az 5 millió euró feletti tőkebevonásra. Márpedig bizonyos magas növekedési iparágakban csak regionális vagy globális piacokat megcélozva lehet és érdemes dolgozni, ehhez azonban igen jelentős finanszírozási igény párosul.

Szintén a cégeladások számát növeli, hogy számos magyar – főleg termelő – vállalatnál elérkezett a generációváltás ideje, de a mostani tulajdonos családtagjai nem érdeklődnek a sok esetben évtizedek alatt felépített üzlet iránt, így inkább eladják a vállalkozást. Számos cég pedig a helyi piac korlátai és kockázatai miatt dönt úgy, hogy önálló működés helyett stratégiai partner bevonásával, egy globális társaság tagjaként – de továbbra is helyben működve – lényegesen jobb feltételeket érhet el.

Az M&A piac másik oldalát tekintve viszont örömmel látjuk, hogy néhány magyar társaság – és itt nem a tőzsdei nagyvállalatokra gondolok – kezd kitekinteni a világba, és ott kezdeményeznek felvásárlásokat, ráadásul nem csak a környező országokban gondolkodnak. Ez természetesen csak azoknál a vállalatoknál reális, ahol erre megvan a megfelelő stratégia és mögöttes szükségszerű háttér – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.