Üzleti tippek

Készüljön fel a dróninvázióra!

Megfigyelés, terepfelmérés, pizzaszállítás – a pilóta nélküli légi járművek akár néhány éven belül forradalmi változásokat hozhatnak.

A katonai felhasználásból ismert szerkezetek nemcsak ellenséges bázisok felderítésére és likvidálására alkalmasak – hasznot húzhat belőlük számos „hétköznapi” ágazat, így a többi között az építőipar, a kereskedelem, a logisztika, a mezőgazdaság, a média, de akár a régészet vagy a sportközvetítések is – olvasható az Explico tanácsadó cég tanulmányában.

Becslések szerint a dróniparág 2025-re csak az Egyesült Államokban 80 milliárd dolláros piaccá nőheti ki magát és legalább százezer új munkahelyet teremthet.

Elképesztő felvételek

Lassan már nem telik el nap anélkül, hogy ne röppenne fel újabb hír arról, hogy drónokkal elképesztő légi felvételeket készítettek, csomagot kézbesítettek, focimeccset közvetítettek, építkezést felügyeltek, sőt életeket mentettek – vagy éppen veszélyeztettek.

A jövőben a pilóta nélküli légi járművek akár olyan forradalmi változásokat is hozhatnak, melyeket eddig csak tudományos-fantasztikum kategóriába soroltunk.

Erősen foghíjas a szabályozás

A gazdasági előrejelzések azt mutatják, hogy az iparág a jövőben jelentős gazdasági húzóágazattá válhat, amelyre azonban a jogalkotók is jelentős befolyással lesznek. Talán nem meglepő, hogy a szabályozás ebben is a technológia mögött kullog. Az ágazat jövője nagymértékben függ attól is, hogy az egyes országokban a szabályozás és az innováció hogyan viszonyul egymáshoz.

Tipp: 30 napos elbírálásra készüljön

Nem véletlen, hogy a 10 évre szóló Nemzeti Légügyi Stratégia kidolgozásánál már komoly súllyal számoltak a dróniparral idehaza is, ugyanakkor a hazai jogalkotók irreálisan szigorú kereteket állítanak fel. Például az engedélyek esetében marad a 30 napos elbírálás a valós igényekhez igazodó 2-3 napos eljárás helyett, ezzel pedig az ország jelentős technológiai és gazdasági hátrányba kerülhet – összegezte az Explico.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik