Üzleti tippek

Már távolról is követheti a lakása áramfogyasztását

Egyre többet lehet hallani az okosotthonokról, amelyeknek egyik fontos pillérét az energiagazdálkodási rendszerek jelentik. A Mol-Control Kft. a háztartások, kisvállalkozások számára is elérhető felhőalapú épületgazdálkodási rendszert fejlesztett ki. Megoldásuk nemrég elnyerte az Invitel InnoMax Díját. Az Invitel idén hatodik alkalommal osztotta ki az üzleti innovációs elismeréseket.

„Az Eco-Mod-Cloud System saját fejlesztésű, a hazai piacon egyedülállónak számító termékünk a többi között épületfelügyeleti, aktív energiamenedzsment és épületüzemeltetési funkciókat fog össze. A rendszer egyediségét az adja, hogy több területet ölel fel és ezt felhőalapon teszi hozzáférhetővé. Így bevezetése a sztenderd vagy manapság megszokott megoldásokhoz képest jóval alacsonyabb beruházási költséget jelent, emellett pedig több lehetőséget szolgáltat” – emelte ki Molnár József, a Mol-Control Kft. ügyvezető igazgatója.

Energiafogyasztás okosan – Mit tud a program?

Az energiafelhasználással kapcsolatban mondhatni mindent rögzít a rendszer, és az adatokat visszamenőleg is hozzáférhetővé teszi a felhasználó számára: legyen szó villamosenergia-, hőmennyiség- vagy akár vízfogyasztásról. Az összegyűjtött adatsorokból könnyen lehívhatóak a szükséges kimutatások – például a háztartás napi, heti, havi vagy éves fogyasztásáról.

A megoldás a helyi meteorológiai sajátosságokat is figyelembe veszi, de azt is képes követni, hogy a tulajdonos otthon van-e, közeledik a lakásához, vagy éppen távolodik, mindezek alapján pedig a korábbinál jóval gazdaságosabb energiafogyasztást tesz lehetővé. Ezt a gazdaságosabb üzemet a program azzal biztosítja (más hagyományos rendszerekhez képest), hogy a megtakarítási lehetőségek körülbelül 60-70 százalékánál automatikus döntéseket hoz és beavatkozásokat hajt végre – emberi közreműködés nélkül.

Megnyerték az Invitel versenyét is

A Mol-Control idén első alkalommal nevezett az InnoMax Díjra. Az ügyvezető elmondta, hogy a termék bevezetése óta minden fontosabb szakmai fórumon megmérettették magukat, és sorra megnyerték a különböző elismeréseket. A többi között a Magyar Termék Nagydíjat, a Magyar Brands díjat, a Magyar Innovációs Szövetség Nagydíjat, illetve a Greenovációs díjat is megkapták.

„Amikor végigolvastam az InnoMax Díj pályázati kiírását, akkor azt láttam, hogy az Invitel támogatási törekvése és a Mol-Control fejlesztési törekvései majdhogynem kéz a kézben haladnak és abszolút egymásba csatolhatóak. Az Invitel jelentős beruházásokkal a felhőalapú szolgáltatások hátterét fejleszti, mi pedig a felhőtechnológia területén szolgáltatunk. Úgy gondolom, hogy hosszú távon biztosan szükségünk lesz egy olyan partnerre, amely képes a maximális infrastrukturális hátteret biztosítani. Az InnoMax-versenyben való részvétellel ismét megmérettettük a termékünket, és mivel a pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így ez az Invitellel való együttműködés kezdetét is jelentheti” – összegezte Molnár József.

Magyarországon mikor lesznek okosak az otthonok?

Az ügyvezető igazgató szerint a magyar piacon, a hazai cégek kínálatában technikailag minden adottság megvan ezekhez a fejlesztésekhez. A szemléletbeli változásban viszont még eléggé el vagyunk maradva a világ élvonalától, illetve a mai kor lehetőségeitől. Az viszont a jövőre nézve kedvező kilátás lehet, hogy a cloud alapú energiagazdálkodási programok költségei sokkal alacsonyabbak, mintha ezt a tudást, technológiai vívmányt ingatlanonként kellene teljesen a nulláról kiépíteni. Ez utóbbinak ugyanis többmilliós költségei lennének.

A Mol-Control Kft. nem kapcsolódik a Molhoz, a vállalkozás neve a Molnár név rövidítéséből jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik