Üzleti tippek

Már távolról is követheti a lakása áramfogyasztását

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2015. 07. 07. 11:56

Egyre többet lehet hallani az okosotthonokról, amelyeknek egyik fontos pillérét az energiagazdálkodási rendszerek jelentik. A Mol-Control Kft. a háztartások, kisvállalkozások számára is elérhető felhőalapú épületgazdálkodási rendszert fejlesztett ki. Megoldásuk nemrég elnyerte az Invitel InnoMax Díját. Az Invitel idén hatodik alkalommal osztotta ki az üzleti innovációs elismeréseket.

„Az Eco-Mod-Cloud System saját fejlesztésű, a hazai piacon egyedülállónak számító termékünk a többi között épületfelügyeleti, aktív energiamenedzsment és épületüzemeltetési funkciókat fog össze. A rendszer egyediségét az adja, hogy több területet ölel fel és ezt felhőalapon teszi hozzáférhetővé. Így bevezetése a sztenderd vagy manapság megszokott megoldásokhoz képest jóval alacsonyabb beruházási költséget jelent, emellett pedig több lehetőséget szolgáltat” – emelte ki Molnár József, a Mol-Control Kft. ügyvezető igazgatója.

Energiafogyasztás okosan – Mit tud a program?

Az energiafelhasználással kapcsolatban mondhatni mindent rögzít a rendszer, és az adatokat visszamenőleg is hozzáférhetővé teszi a felhasználó számára: legyen szó villamosenergia-, hőmennyiség- vagy akár vízfogyasztásról. Az összegyűjtött adatsorokból könnyen lehívhatóak a szükséges kimutatások – például a háztartás napi, heti, havi vagy éves fogyasztásáról.

A megoldás a helyi meteorológiai sajátosságokat is figyelembe veszi, de azt is képes követni, hogy a tulajdonos otthon van-e, közeledik a lakásához, vagy éppen távolodik, mindezek alapján pedig a korábbinál jóval gazdaságosabb energiafogyasztást tesz lehetővé. Ezt a gazdaságosabb üzemet a program azzal biztosítja (más hagyományos rendszerekhez képest), hogy a megtakarítási lehetőségek körülbelül 60-70 százalékánál automatikus döntéseket hoz és beavatkozásokat hajt végre – emberi közreműködés nélkül.

Megnyerték az Invitel versenyét is

A Mol-Control idén első alkalommal nevezett az InnoMax Díjra. Az ügyvezető elmondta, hogy a termék bevezetése óta minden fontosabb szakmai fórumon megmérettették magukat, és sorra megnyerték a különböző elismeréseket. A többi között a Magyar Termék Nagydíjat, a Magyar Brands díjat, a Magyar Innovációs Szövetség Nagydíjat, illetve a Greenovációs díjat is megkapták.

„Amikor végigolvastam az InnoMax Díj pályázati kiírását, akkor azt láttam, hogy az Invitel támogatási törekvése és a Mol-Control fejlesztési törekvései majdhogynem kéz a kézben haladnak és abszolút egymásba csatolhatóak. Az Invitel jelentős beruházásokkal a felhőalapú szolgáltatások hátterét fejleszti, mi pedig a felhőtechnológia területén szolgáltatunk. Úgy gondolom, hogy hosszú távon biztosan szükségünk lesz egy olyan partnerre, amely képes a maximális infrastrukturális hátteret biztosítani. Az InnoMax-versenyben való részvétellel ismét megmérettettük a termékünket, és mivel a pályázatunk pozitív elbírálásban részesült, így ez az Invitellel való együttműködés kezdetét is jelentheti” – összegezte Molnár József.

Magyarországon mikor lesznek okosak az otthonok?

Az ügyvezető igazgató szerint a magyar piacon, a hazai cégek kínálatában technikailag minden adottság megvan ezekhez a fejlesztésekhez. A szemléletbeli változásban viszont még eléggé el vagyunk maradva a világ élvonalától, illetve a mai kor lehetőségeitől. Az viszont a jövőre nézve kedvező kilátás lehet, hogy a cloud alapú energiagazdálkodási programok költségei sokkal alacsonyabbak, mintha ezt a tudást, technológiai vívmányt ingatlanonként kellene teljesen a nulláról kiépíteni. Ez utóbbinak ugyanis többmilliós költségei lennének.

A Mol-Control Kft. nem kapcsolódik a Molhoz, a vállalkozás neve a Molnár név rövidítéséből jött létre.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.