Üzleti tippek

Az okosabb városokban kisebb a korrupció

Az infokommunikáció terjedése hatékony „fegyver" lehet a korrupció ellen. Átláthatóbb működést és a városlakók közösségi ügyekbe való nagyobb beleszólását hozhatja az infokommunikációs rendszerekre épülő okosváros, amelyben szinte minden mindennel összeköthető, követhető és megosztható.

Már ma is számtalan okosfejlesztés ismert, amelyek kényelmesebbé, szervezettebbé tehetik az életünket. Például a hálózatba kapcsolt autók (connected car) távolról is látják, hogy hol vannak szabad parkolóhelyek, a közterület-fenntartó tudja, hogy melyik szemetes mennyire telített, így ez alapján tervezheti meg a hulladék hatékonyabb begyűjtését. A gépek közötti kommunikáció (machine-to-machine) teljesen új korszakot hozhat az egészségügyben, de a hivatali ügyintézés is egyszerűbbé válhat. Az összekapcsolt rendszereknek köszönhetően nagyobb rálátása, beleszólása lehet a városlakóknak abba, hogy „mi folyik” az adott településen.

Az infokommunikációs érettség és a fenntartható fejlődés közötti kapcsolat elemzésével egy új típusú város képe rajzolódik ki. Az Ericsson „Hálózatba kapcsolt társadalom – városindex” című tanulmánya a következő változásokat prognosztizálja:

Átláthatóbb működés

Érdekes hozadéka az infokommunikációs érettségnek a nyílt adatközlés és az úgynevezett e-kormányzás, amely a korrupció csökkenéséhez és hatékonyabb közszolgáltatásokhoz vezet. A magas érettséggel rendelkező városok többségében valóban alacsonyabb a lakosok által érzékelt korrupció mértéke.

„Okos” városlakók

Az emberek nagyobb hatással lesznek majd a település fejlődésére, mint az intézmények. Az eltolódás eredményei lehetnek a nyitottabb közszolgáltatások és vezetői hozzáállás.

A közösség ereje

Az együttműködésnek köszönhetően a jövő hálózatba kapcsolt szervezetei rugalmasabbak és hatékonyabbak lesznek. Emiatt a város vezetésének általános feltételei is javulnak, ami megköveteli a törvényhozás és az irányítás átalakítását is.

A GDP újradefiniálása

Az együttműködés és a megosztás jellemezte gazdaság felé haladva az infokommunikációs megoldások kevesebb forrásból magasabb értéket teremthetnek. Ez szükségessé teheti a GDP korrigálását az alapján, hogy a bruttó hazai össztermék tükrözze a fenntartható társadalom számára fontos értékeket.

Patrik Regårdh, az Ericsson hálózatba kapcsolt társadalommal foglalkozó laboratóriumának vezetője elmondta: „régebben az infokommunikáció az informatikusok feladata volt. Jelenleg viszont rengeteg új lehetőséget látunk, amelyek többé-kevésbé ennek a területnek köszönhető. Az infokommunikáció gyakorlatilag a város működésének összes területét hatékonyabbá és innovatívabbá teszi: az egészségügyi ellátástól a közlekedésig és a közművekig”.

Ezek a legokosabb városok

Az index 40 várost rendez sorba az IKT-érettségük alapján. Vizsgálták például, hogy mekkora szerepet kapnak az infokommunikációs beruházások a gazdaság, a társadalom és a környezet fejlesztésében.

Az első öt helyre továbbra is Stockholm, London, Párizs, Szingapúr és Koppenhága került, viszont Párizs megelőzte Szingapúrt, és így a harmadik helyen végzett. Az idei jelentésben megjelenő kilenc új város Berlin, München, Barcelona, Athén, Róma, Varsó, Muscat, Abu Dhabi és Dubai. Közülük München érte el a legjobb besorolást, utána következik Berlin és Barcelona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik