Üzleti tippek

Még mindig sokat feketéznek a cégek

Nem javult a vállalkozások munkaügyi fegyelme. A feketelista.hu adatai szerint tavaly több mint 3500 esetben kellett munkaügyi bírságot kiszabni. Ez 22,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

2014 viszont biztatónak tűnik: tavaly január és március között 733 céggel szemben hozott a hatóság elmarasztaló határozatot, idén az első negyedévben viszont csak körülbelül 300 esetben szankcionált.

70-80 százalék a bukási arány

A rendszeres ellenőrzések mellett tavaly három kiemelt munkaügyi vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Az első kiemelt ellenőrzés a szolgáltató cégekre irányult: 74 százalékuknál állapítottak meg szabálytalanságot. A munkáltatók a legtöbb esetben figyelmeztetéssel megúszták, ám közülük százat munkaügyi bírsággal sújtott a hatóság – tájékoztat a feketelista.hu.

A második vizsgálat a bejelentés nélküli foglalkoztatás ellenőrzésére irányult, és majdnem 800 cégre terjedt ki. Itt is 74 százalék volt a problémás vállalkozások aránya. Ebben a körben a jogsértések 43 százaléka kapcsolódott a feketefoglalkoztatáshoz.

A harmadik kör a munka- és a pihenőidő szabályainak betartására vonatkozott. Itt döntően a kereskedelmi és vagyonvédelmi ágazatokat vizsgálták. A társaságok 85 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságokat. A leggyakoribb hibák között szerepelt a hamis munkaidő-nyilvántartás vagy a nyilvántartás hiánya.

A munkavédelemben is sok a hiányosság

A biológiai tényezők kockázatát 767 cégnél ellenőrizték több mint 25 ezer munkavállalóra kiterjedően. A társaságok több mint 80 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságokat. Különösen hiányosnak találták a hatékony egyéni védőeszközökkel való ellátást. Nem véletlen, hogy az ellenőrök több mint 700 határozatot hoztak a hiányosságok megszüntetésére, és 46 esetben megtiltották a foglalkoztatást is.

Az emelőgépek üzemeltetésének biztonságáról a vizsgált cégek felénél állapították meg, hogy nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, és magas az emelőgépeket szabálytalanul kezelők száma is.

Az ellenőrzések során megállapították, hogy a villamossági szakemberek 95 százaléka rendelkezik a megfelelő végzettséggel, és átesett az előírt orvosi alkalmassági vizsgán, mégis sok a szabálytalanság. Ez alapján 423 felfüggesztő határozatot hozott a hatóság.

A bányászati munkahelyek egészségügyi vizsgálatánál a cégek 40 százalékánál találtak szabálytalanságot. Összességében azonban ezeken a munkahelyeken a munka-egészségügyi helyzet viszonylag jónak mondható.

A hőségriasztásra vonatkozó célellenőrzés 335 munkáltatóra terjedt ki. A tapasztalatok alapján a munkahelyek túlnyomó többségében betartották a legfontosabb munkavédelmi előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik