Üzleti tippek

Még tovább erősödhet a forint

„Az IMF elment, de visszajön" – lényegében ennek köszönheti meglepő erejét a hazai deviza az euróval szemben. Kérdés meddig tart az optimizmus.

A jelenlegi 276,50-es szintről technikai alapon még 275,00-ig van tere a forinterősödésnek, így a nyaraláshoz mindenképpen érdemes már most eurót váltani – véli Balogh Balázs, az XTB Magyarország piaci elemzője. Gyengülés esetén a 280,00-282,00-es szintnél van komoly ellenállás, az megtarthatja az árfolyamot.

Mi történt a múlt héten?

A forint az elemzőket meglepve tudta tartani erejét, miközben az euró gyengült a dollárral szemben. „Az IMF itt volt, de ami a legfontosabb, vissza is jön” – ezzel indokolja Balogh Balázs, hogy a trenddel szembemenve is ilyen erős tudott maradni a hazai deviza. A befektetők egyelőre nem foglalkoznak az olyan kényes kérdésekkel, mint a tranzakciós illeték kivetése a jegybankra, pedig a piaci elemző arra számít, hogy itt azért várhatóak még izgalmas csaták a hitelező szervezetekkel. „Bár a miniszterelnök ugye utalt arra, hogy gazdasági miniszterének fiókjában még vannak tervek” – idézte Orbán Viktort Balogh Balázs, aki arra számít, hogy ezek közül valamelyiket majd elő is kell húzni, ha bukik az MNB-re kirótt illeték.

Galambok, elő!

Szerdán kiderül az is, kik a monetáris tanács „galambjai”, azaz kik azok, akik már a legutóbbi kamatdöntéskor vágtak volna. Ketten voltak, ez kiderült már a döntést követő sajtótájékoztatón. Balogh Balázs arra számít, a következő kamatdöntéskor elkezdődhet a csökkentés egy 25 bázispontos lépéssel, miután a magyar kilátások elég biztatóan alakultak az elmúlt hetekben. Izgalmas lehet még a csütörtöki állampapír-aukció, 3, 5 és 10 éves papírokat értékesít majd az államadósság-kezelő.

Román lej, orosz rubel a forint nyomában

Papírforma szerint csütörtökön és pénteken indul be a nemzetközi pénzvilág, két kisebb beszéd várható az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-elnöktől, Ben Bernanketól. A múlt héten hiába várták az Európai Központi Bank elnökétől, nem mondott konkrétumokat a spanyol és az olasz kötvényvásárlásokról, viszont lelkesítette a befektetőket, hogy az Egyesült Államokban több új munkahelyet jelentettek, mint amire számítottak. A héten még a román lejre és az orosz rubelre érdemes figyelni, Balogh Balázs szerint mindkettő erősödhet még.

Itt meghallgathatja a Balogh Balázzsal a Gazdasági Rádióban készült interjút!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik