Üzleti tippek

Veszteséges volt a CIG Pannónia

Az elmúlt évben bruttó 25,8 milliárd forint díjbevételt ért el a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., a veszteség pedig 4,8 milliárd forint volt - közölte a társaság a BÉT honlapján csütörtökön.

A magyar számviteli szabvány szerinti nem konszolidált gyorsjelentés szerint a tőzsdei bevezetésből, a részvénytársasággá alakulásból és a nyilvános részvénykibocsátásból eredő egyszeri költségek, valamint a 418 millió forint banki különadó is hozzájárult a veszteséghez.

Az előző, 2009. évben a díjbevételek elérték a 12,08 milliárd forintot, a veszteség 2,28 milliárd forint volt. A biztosítástechnikai vesztség 4,12 milliárd forintot tett ki 2010-ben, szemben az előző évi 2,29 milliárd forint veszteséggel. A díjbevételekből mindössze 116 millió forint volt a hagyományos életbiztosítások díjbevétele, a többi a befektetésekhez kötött életbiztosításokból származott.

Az elmúlt évben 20 126 szerződést kötött a CIG, amiből 17 268 befektetési egységhez kötött életbiztosítás, a többi hagyományos életbiztosítás volt. Ezzel az év végén összesen 28 388 darab biztosítási szerződése volt a társaságnak és záró állománydíja 15,61 milliárd forintra emelkedett. A gyorsjelentésben a CIG megjegyzi, hogy a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hagyományos termékek értékesítésére.

Az 1,7 milliárd forint egyszeri költségből a legnagyobb tétel az ELAN SBI Capital tőkeemeléséhez kapcsolódó 596 millió forint jogi- és tanácsadói költség. Az egyszeri ráfordítások között szerepel 138 millió forint marketing költség, az ELAN SBI által folyósított alárendelt kölcsöntőke 138 millió forint kamata, valamint a hároméves vezetői részvényjuttatási program zárásához kapcsolódó adó- és járulékfizetés 430 millió forint költsége is – olvasható a gyorsjelentésben.

A 2,53 milliárd forint jegyzett tőkéjű CIG saját tőkéje az év végén 9,77 milliárd forintot tett ki, a mérlegfőösszeg pedig 40,5 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 17,04 milliárd forinttal szemben. A változás oka részben az év közben történt tőkeemelés, részben pedig a biztosítástechnikai tartalékok növelése – derül ki a gyorsjelentésből. Ez utóbbiak 8,43 milliárd forintról 19,72 milliárd forintra emelkedtek.

A CIG 40 forint névértékű részvényeit 2010. november 8-án vezették be a tőzsde B kategóriájába. A papír a szerdai kereskedést 775 forinton, az előző napinál 10 forinttal alacsonyabb zárt közel 49 millió forintos forgalomban. Bevezetése óta a részvény legmagasabb árfolyama 923 forint, a legalacsonyabb 599 forint volt.

Nőtt a rendszeres díjas életbiztosítások aránya

A 2009. évi 51 százalékról tavaly 60 százalékra növelte díjbevételén belül a rendszeres díjas életbiztosítások részarányát a CIG Pannónia, amely a portfólió jó minőségére utal – mondta Gaál Csaba vezérigazgató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A társaság két éven belül elérheti az 50 milliárd forintos díjbevételt, amely már gazdaságos üzemméretnek számít, és akkor az igazgatási költség – a díjbevételhez mért – jelenlegi 15 százalékról, 6-7 százalékra csökken, amely megfelel a piaci átlagnak – tette hozzá a vezérigazgató.

Az eseti díjas biztosítások forró pénznek számítanak, amelyek könnyen mozdulnak, ezért fontos, hogy a rendszeres díjas életbiztosítások aránya mennél magasabb legyen – tette hozzá. Amíg 2009-ben 6 milliárd, addig tavaly márt 15,4 milliárd forint volt ez utóbbiból származó díjbevétel, a teljes díjbevétel 12,08 milliárd, illetve 25,8 milliárd forintot tett ki.

Az adott évben eladott életbiztosítások éves elméleti díjbevétele – szakzsargonban az új értékesítés állománydíja – két évvel ezelőtt 4,8 milliárd, míg 2010-ben 10,3 milliárd forintot tett ki.

A tényleges új értékesítés állománydíjából mindig morzsolódik le valamennyi, mire díjbevétel lesz belőle. Így a folyamatos díjas 4,8 milliárd forint új értékesítésből 4,3 milliárd forint lett 2009-ben, míg tavaly a 10,3 milliárdos állományból 9,4 milliárd forint díjbevétel folyt be a biztosítóhoz.

Ebből vezette le az idei várható díjbevételt a vezérigazgató. A már meglévő portfólióból biztosan befolyik 15 milliárd díj, ha a rendszeres díjas és az eseti díjas termékekből is meg tud szerezni a cég 10-10 milliárd forint új állományt, akkor már 35 milliárdos díjbevétel várható, de nem kizárt a magasabb összeg sem. Ennek lehet eszköze a Brokernet és GLB alkusz cégekkel kötött megállapodás. Ez utóbbi társaság jelen van Csehországban és Oroszországban is.

A szerzési költségek a CIG-nél alacsonyabbak, mint a piaci átlag. Amíg 2009-ben a piaci átlag az éves díj 154 százaléka volt, addig a CIG szerzési költsége 133 százalékot tett ki. A tavalyi piaci adat nem ismert, de a CIG 128 százalékon állt.
A tavalyi teljes piaci díjbevételt csak becsülni lehet, de ehhez viszonyítva a CIG 25,8 milliárdja 6 százalékra tehető.

A tájékoztatón elhangzott, hogy várhatóan ez év utolsó negyedében megkezdi működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt., vagyis a CIG nem-életbiztosító leányvállalata. Az új társaság vállalati vagyonbiztosítással indul, de hamarosan megjelenik a lakossági szférában is. A menedzsment összeállítására és az indításra Csurgó Ottó kapott megbízást. A szakember ezt megelőzően a Groupama-Garancia Biztosító nem-életbiztosítási vezetője volt, korábban az AXA-Colónia vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik