Üzleti tippek

Összeolvad két bank

A GVH engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. megszerezze az Allianz Bank Zrt. 100 százalékát, és hozzájárult a Prémium Magánnyugdíjpénztár beolvadásához a AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárba - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A versenyhivatal megítélése szerint a két szereplő alacsony piaci részesedésére miatt az FHB Jelzálogbank és az Allianz Bank összefonódása nem jár káros piaci hatással. A lakossági hitelezés esetében az FHB részesedése 5 százalék alatt van, míg az Allianzé nem éri el az egy százalékot, a lakossági betétállomány, a vállalati hitelállomány, a vállalati betétállomány esetében pedig sem az FHB, sem az Allianz részesedése nem éri el az egy százalékot.

Az FHB jelzáloghitelezéssel kapcsolatos speciális szerepét illetően a GVH szintén nem látott káros versenyhatást a fúzióban, miként abban sem, hogy az FHB-csoport tevékenysége az Allianz megszerzése révén kiegészül a vállalati befektetési szolgáltatások nyújtásával. Az FHB Jelzálogbank és az Allianz Hungária Biztosító az idén július 2-án írta alá a két társaság hosszú távú exkluzív stratégiai együttműködésére, illetve az Allianz Bank FHB-nak történő értékesítésére vonatkozó szerződéseket. Az Allianz Bank részvénycserével, 3,8 milliárd forintért kerül az FHB tulajdonába.
A Prémium és az AXA összefonódása révén az AXA vagyon alapján számított 8,2 százalékos, illetve taglétszám alapján megállapított 6,2 százalékos részesedése a magánnyugdíjpénztári piacon csekély mértékben, hozzávetőleg csupán egy százalékkal növekszik – állapította meg a GVH. Az engedélyezés mellett szólt az is, hogy a Prémium az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások piacán nem volt jelen, továbbá a Prémium vagyonát az összefonódás előtt is az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kezelte.

A versenyhivatal ugyancsak engedélyezte a Wallis Asset Management Zrt. (Wallis Zrt.) NAV-Invest Kft. (NAV-Invest) feletti irányításszerzését. A GVH közleménye szerint a széles tevékenységi körrel bíró, 116 tagvállalattal rendelkező Wallis-csoporthoz tartozó Wallis Zrt. az összefonódás előtt a NAV-Invest 49 százalékos üzletrészének tulajdonosa volt. A fennmaradó 51 százalékos üzletrész-hányadot szerezte most meg a Marivaux Investment Ltd-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik