Üzleti tippek

Kocsmabajnokság

Nem csak a nemzeti válogatottak, a szórakozó­helyek „meccseiről” is szól a foci-világbajnokság. Majdnem minden budapesti kocsma tévével, kivetítővel és akciókkal csábítja a vendégeket.

Az angol fociválogatott sztárja, Wayne Rooney nevét vette fel egy észak-angliai kocsma mind a 15 dolgozója – még a nők is –, mert így szeretnének tisztelegni a futball-világbajnokság ideje alatt hazájuk csapatának és a neves csatárnak. A nem mindennapi akció keretében a kocsma teljes személyzete Wayne Rooney feliratú trikót visel, kivéve a szórakozóhely tulajdonosát és feleségét, mert ők az angol szövetségi kapitány, Fabio Capello nevére keresztelkedtek át. Arról nem szól a fáma, hogy a sporteseményt követően is Rooney-k és Capellók várják-e majd a vendégeket, de még akkor is elsőrendű marketingfogásról van szó, ha az alkalmazottak csak egy hónapra dobták el nevüket tisztelgés gyanánt és persze a forgalom fellendítése érdekében.

Kötelező üzlet

Magyarországon hasonló elszántságot nem tanúsítanak a vendéglátósok, de azért nagyon is készültek a dél-afrikai vébére: szinte nincs olyan szórakozóhely, étterem a fővárosban, ahol ne várnák tévével, kivetítővel a vendégeket. Mint mondják, még úgy is érdemes közvetíteni a mérkőzéseket, hogy a magyar válogatott ezúttal sincs ott a legjobbak között. Utoljára a mára már történelemnek számító csernobili atomkatasztrófa és a budapesti Queen-koncert évében, 1986-ban szerepeltek vébén a magyarok, azóta felnőtt egy generáció, amely nem igazán tudja, hogy milyen érzés saját hazája csapatának drukkolni egy világversenyen. A minőségi futballra azonban sokaknak igényük van, ezt igyekeznek kihasználni a kocsmák, kerthelyiségek tulajdonosai. Arról viszont megoszlanak a vélemények, hogy a focivébés „üzemmód” üzletileg mekkora húzás a szórakozóhelyeknek.

Oran Macuirc, a Csiga Café tulajdonosa egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a sportesemények közvetítése körülbelül úgy hoz a konyhára, mintha pénznyomtató gépet üzemeltetne a kávézó egyik sarkában. A Kobuci kert többségi tulajdonosa, Kaszap Gábor lapunknak azt mondta, ők azért döntöttek a mérkőzések kivetítése mellett, mert úgy gondolták, a focivébé vonzerejével nem lehet konkurálni.

Akciós meccsek

Akár nagy üzlet, akár nem, a legtöbb kerthelyiség és kocsma a sportesemény közvetítése mellett döntött, amit jó részük reklámokkal is megtámogatott. A programajánló magazinokban közzétett hirdetéseikben a csábítás legváltozatosabb formáival találkozhatunk. Az Eiffel Terasz technikai információkkal megspékelt szöveggel és a csúcsminőségű látvány ígéretével csalogatja a vendégeket, hangsúlyozva, hogy a náluk található „24 négyzetméteres, P6-os virtuális LED display az ország egyetlen sportközvetítésre kifejlesztett kivetítője”. A Morrison’s Music Pub 2 külön szlogent is kitalált a jeles alkalomra, így Nyár! Sör! Foci-vb! csatakiáltással próbálja felhívni magára a futballkedvelők figyelmét. Mások az akciókat hirdetik, amelyek szinte sehol nem maradnak el ebben az időszakban.
Több helyen a jól megszokott programokat, koncerteket is törölték a világbajnokság idejére. „Koncertre bármikor lehet menni, de vébé csak négyévente van” – indokolja Kaszap Gábor, miért döntöttek úgy, hogy most a Kobuciban csak a focié legyen a fő szerep.

vb-barát helyek budapesten

400, A38 hajó, Almássy Hall, Arena Plaza, Belvárosi Foci Mozi, Box utca, Blue River Pub Állóhajó, B&Q Sör- és Grillterasz, Caledonia, Champs Sport Pub, Club Fever, Columbus Jazz Club, Corvintető, Cökxpon, Csiga, Delírium, Dürer Kert, Eiffel Terasz, Fat Mo’s, Fecske, Gozsdu fociaréna, Gusztáv Pub, Holdudvar, Hunnia, Ibolya presszó, Instant, Irish Cat Pub, Jam Pub, Kertem, Kobuci kert, Kőleves, Kuplung, LaPlage, Legends Sport Bár, Menta Terasz, Millenáris, Morrison’s Music Pub Opera, Morrison’s 2., Paulaner Sörház, Picasso Point, Pointer Pub, Pótkulcs, Puskás Pancho Sport Pub, Roham kávézó, Silenus Pub & Rézangyal Bistro, Spinoza, Stage Pub, Symbol, Stex-Ház, Szimpla kert, Wigwam Rock Club, Ypsilon Café, Zappa Café, Zöld Pardon.

Az óbudai Zichy-kastély kertjében található szórakozóhely heti akciókkal jelentkezik június 11. és július 11. között. A többi megkérdezetthez hasonlóan a forgalomról Kaszap Gábor sem szívesen nyilatkozott, mindössze annyit mondott, hogy egyelőre nem panaszkodnak, és a továbbiakban sok minden függ az időjárástól. A Holdudvarban jut is, marad is a menetrend szerinti programokból: az irodalmi, kulturális rendezvények a vb ideje alatt is futnak, a kertmozi azonban szünetel a sportrendezvény végéig. A 12 négyzetméteres LED-falat nézve legtöbben sört és fröccsöt fogyasztanak, és csak most, a foci tiszteletére popcornt is lehet kapni a margitszigeti kerthelyiségben. „Volt érdeklődés a közvetítések iránt, a vendégeink már a vb előtt kérdezgették, hogy nézhetik-e majd nálunk a mérkőzéseket” – magyarázza Bosznai Tibor, a Holdudvar művészeti vezetője, aki hozzátette, hogy ettől függetlenül is szándékukban állt ráhangolódni a dél-afrikai focitornára. Bosznai Tibor hasonló pozíciót tölt be az Ibolya presszónál is, ahol ugyancsak a meccsek vetítése mellett döntöttek.

Vannak olyan helyek, ahol a kivetítőn és az akciókon kívül speciális környezet is gondoskodik a hangulatról. Ilyen például a többek közt százforintos sörrel kampányoló Almássy Hall. „Afrikai díszlet várja nálunk a szurkolókat” – hangsúlyozza Szemerei Géza programkoordinátor, aki elmondta: nem regisztráltak számottevő forgalomnövekedést a vb közvetítése óta.

Gazdag fantázia

A Kopaszi-gáton található Dunakavics bisztróban Németország mérkőzésein Jägermeister-italakció várja a drukkereket, míg a spanyol meccsek alatt Jose Cuervo Tequilát, az olaszok játékát nézve pedig Camparit és Cinzano Vermutot rendelhetnek olcsóbban a szomjas vendégek az egyéb nemzeti jellegű kedvezmények mellett. A Silenius mindeközben több mint százféle sört és vébémenüt kínál. A vendéglátók fantáziája tehát működik, a határok egészen az ingyenes sörig kitolódnak, amit a Caledonia Pub tulajdonosa, Patrick McMenamin ígér abban az esetben, ha Anglia válogatottja emelheti a magasba a trófeát július 11-én.

irodista drukkerek

Munkaidőben is meg kell engedni a németeknek, hogy nézhessék a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit – mondta Dieter Hundt, a német munkaadók szövetségének elnöke. A „főnökök főnökének” becézett Hundt bízik abban, hogy mindegyik cég rugalmasan, alkalmazottaival közösen alakítja ki a maga vb-tévézési politikáját. A német szakszervezetek szövetségének elnöke, Michael Sommer egyetértett a felvetéssel, hozzátéve, hogy a közös meccsezés erősítheti a munkahelyi csapatszellemet. Nem egészen így gondolkodnak viszont az indonéz munkaadók: Jakarta polgármesteri hivatala jövedelemcsökkentéssel fenyegette meg az Indonéz főváros alkalmazottait, ha azok a vb miatt késnének a munkából. A dél-afrikai labdarúgótorna mérkőzéseinek egy része ugyanis helyi idő szerint kora reggelre esik.

De azoknak sem kell csüggedniük, akik a vébé alatt a magyar tenger partján töltik szabadságukat, mert a vendéglátósok ott is készültek. A Magyar Turizmus Zrt. Balatonra hívogató aloldalán össze is gyűjtötte az érdeklődőknek azokat a szórakozóhelyeket, éttermeket, hoteleket, ahol követhetik a mérkőzéseket. A lista szerint Keszthelyen is van 20 négyzetméteres LED-fal, bőven válogathatunk a helyekből Balatonfüreden, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy Hévízen csak egyetlen kávézóban közvetítik a meccseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik