Üzleti tippek

Fidesz: átláthatóbbak lesznek a közmédiumok

Cser-Palkovics András szerint az általa is jegyzett médiacsomag eredményeként a jelenleginél olcsóbban és átláthatóbban működő közmédiumok jöhetnek létre.

A fideszes képviselő az alkotmánymódosítást, valamint a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagjait jelölő eseti bizottság, valamint a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslatot tartalmazó jogszabálycsomag előadójaként tartott felszólalásában működésképtelennek nevezte a közmédiumok jelenlegi rendszerét.

Cser-Palkovics András kiemelte: a szintén fideszes Rogán Antallal jegyzett javaslatai létrehoznák a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) összevonásával.
A kormánytöbbséghez tartozó politikusok elképzelései felállítanának egy médiatanácsot is, továbbá egy műsorszolgáltatást támogató és vagyonkezelő alapot, amely a közszolgálati műsorszolgáltatáshoz szükséges vagyon kezelését látná el.

A politikus hozzátette: Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda is nonprofit zártkörűen működő részvénytársaságként folytatná munkáját.
A civil kontroll érdekében egy tizenkét főből álló közszolgálati testület jöhet létre, amelybe nagy legitimitással rendelkező társadalmi szervezetek delegálhatnának tagokat – mutatott rá Cser-Palkovics András.

A csomag egy további javaslata a sajtószabadság mellé felvenné a sokszínűség védelmét, illetve a polgárok megfelelő tájékozódáshoz való jogát, valamint alkotmányos intézménnyé alakítaná a közszolgálati médiumokat, amelyek fenntartása így állami kötelezettséggé válna.

A fideszes előterjesztők egy ötödik javaslattal is éltek, amely a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szól. Cser-Palkovics András szerint azonban erről a javaslatról csak később, a szakmai szervezetek javaslatai után kezdenek általános vitát.

Puskás Imre (Fidesz) felszólalásában azt húzta alá, hogy pártja nem felhatalmazást, hanem cselekvésre való felhatalmazást kapott a választóktól a közmédiumok rendszerének javítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik