Üzleti tippek

Kompenzálják az áramtermelőket

Engedélyezte az Európai Bizottság azt a magyarországi állami támogatási programot, amelynek célja, hogy kompenzálja a villamosenergia-termelőket.

Az Európai Unió végrehajtó testülete – keddi brüsszeli ülése után kiadott közleménye szerint – megvizsgálta a programot az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak szempontjából, és arra a következtetésre jutott, hogy “a kompenzáció nem haladja meg azt a szükséges mértéket, amely ellentételezi a beruházási költségek megtérülésének elmaradását az eszközök élettartama során egy ésszerű haszonkulccsal számolva”.

“A támogatási program kárpótlást nyújt a magyarországi villamosenergia-termelők számára hosszú távú megállapodásaik megszűnéséért a liberalizációt követően, aminek az ipari, és a végső fogyasztók is hasznát látják” – idézte a közlemény Joaquín Almuniát, a bizottság versenyjogi felelősét.

A program három kedvezményezettje a Budapesti Erőmű Zrt.,a Dunamenti Erőmű Zrt. és a Pannon Hőerőmű Zrt., célja pedig az úgynevezett átállási költségek megtérítése. A kompenzációt egy korábbi bizottsági határozat értelmében az erőművek által visszafizetendő támogatási összegekből vonják le. Az a határozat megállapította, hogy a hosszú távú megállapodások az EU belső piacával összeegyeztethetetlen, jogszerűtlen állami támogatást tartalmaznak. A kompenzációval kapcsolatban viszont a bizottság úgy találta, hogy az annak kiszámításához figyelembe vett költségek támogathatók, “mivel olyan eszközökbe történő beruházáshoz kapcsolódnak, amelyek a magyarországi villamosenergia-piac liberalizációjának eredményeként gazdaságtalanná váltak”.

A bizottság a téma háttereként arra is emlékeztetett, hogy a kilencvenes évek közepén Magyarország azért kötött hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodásokat, hogy ezzel magyarországi befektetésre ösztönözze a vállalatokat. A rendszer keretében bizonyos erőművek az állami tulajdonú villamosenergia-vállalatnak, az MVM-nek értékesítették a megtermelt energiát. A szerződéses feltételek megóvták az erőműveket a versenytől, mivel biztosította nyereségességüket.

Az Európai Bizottság ugyanakkor uniós jogba ütközőnek minősítette a megállapodásokat, és 2008 nyarán előírta Magyarország számára azok megszüntetését, valamint a már kifizetett támogatások visszafizettetését. E határozat után fogadták el azt a magyar jogszabályt, amely lehetőséget biztosít az erőműveknél ezzel összefüggésben felmerült veszteségek kompenzálására.

Brüsszel korábban hasonló tartalmú határozatokat hozott Ausztria, Belgium, Görögország, Hollandia, Spanyolország, Portugália és Lengyelország esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik