Üzleti tippek

Ki a legbefolyásosabb?

Drogbáró, több elnök és Oszama bin-Laden is helyet kapott a Forbes magazin 67-es listáján, amely a világ legbefolyásosabbjait próbálta összegyűjteni. Az első tízbe jutott Rupert Murdoch és a Google alapítói is.

Én erős vagyok, én még erősebb, én vagyok a legerősebb, hallhatjuk számtalanszor gyerekektől. A Forbes magazin először tett rá kísérletet, hogy lajstromba vegye a legerősebbeket. Olyanokat gyűjtöttek össze, akik nemcsak pénzzel, de hatalommal is rendelkeznek, és élnek is erejükkel.

A jelenlegi amerikai elnököt, Barack Obamát tartja a Forbes 2009-ben a világ legbefolyásosabbjának. Az első tízben két helyezést is médiaközeli személyek szereztek meg. A Google alapító párosa, Sergey Brin és Larry Page az ötödik, míg nem sokkal mögöttük található Rupert Murdoch a hetedik helyen. A News Corp. vezér kezében van több jelentős napilap (The Times, The Australian, The Wall Street Journal), de nagyobb részesedéssel bír a 20th Century Fox filmvállalatban, és a Harper Collins könyvkiadóban is. A Top 10-be többek között XVI. Benedek pápa és Silvio Berlusconi sem fért bele. Utóbbi miniszterelnöksége mellett jelentős médiamonopóliummal bír, három magántévé-hálózat vezetője, több lap és magazinújság, valamint reklámügynökség is tartozik portfóliójába.

Elnök, terrorvezér, drogbáró

A mezőny középső harmadából kiszorultak a média irányítói, helyettük főként a világ gazdasági és politikai szereplői kaptak helyet. A nők legbefolyásosabbika, Angela Merkel német kancellár asszony a 15. helyen áll, s nem sokkal mögötte található Hilary Clinton is (17.). A világ legnagyobb olajipari vállalatának feje, Rex W. Tillerson, az ExxonMobil Corp. elnökét a 22. helyre sorolta a Forbes, míg a befektetési guru William H. Gross (Pacific Investment Management Co.) a 32.

A sokak által befolyásosnak tartott médiasztár Oprah Winfrey csupán a 45. helyet tudta megszerezni, olyan ellentmondásos személyek is megelőzik, mint Osama bin-Laden és Joaquin Guzman. A készítők elmondása szerint az al-Kaida feje és a mexikói drogbáró Guzman is azért került fel a listára, hogy társadalmi vitát generáljanak. A vita kérdéses, a médiavisszhang garantált.

A média urai

Az utolsó helyeken ismét sokasodnak a média irányítói. Az 51. William Keller, a The New York Times vezető szerkesztője, Wadah Khanfar, az Al Jazeera igazgatója pedig az 54. A sort a British Broadcasting Corporation (BBC) vezére, Mark John Thompson zárja 65-ként.

A Forbes a világ jelenleg 6,7 milliárdosra becsült népessége alapján határozta meg 67 főben a listát, a magazin számításai szerint minden százmillió emberre jut egy, aki igazán számít. Négy kritériumnak kellett megfelelniük a legerősebbeknek: sok embert befolyásol-e az adott személy, mekkora pénzügyi források felett rendelkezik, képes-e több területen is érvényesíteni a hatalmát, illetve hogyan használja erejét. E szempontoknak köszönhető, hogy Európa leggazdagabbja, az Ikea mögött álló Ingvar Kamprad például be sem jutott a 67-ek közé, mivel nem él kellőképpen a hatalmával.

A hetek

Katie Couric, a CBS Evening News vezetője saját hetes listát készített a média legerősebbjeiről, amelyen főként a világháló „urai” kaptak helyet. A dobogó legfelső fokán a Google-alapítók állnak, akiket Julius Genachowski, az amerikai kommunikációs szabályozó hatóság, az FCC (Federal Communications Commission) elnöke követ. Arianna Huffington, a híres Huffington Post társalapítója pedig a harmadik. Bekerült még a hetekbe a BlogHer három megálmodója (Jory Des Jardins, Elisa Camahort Page, Lisa Stone) a Craigslist-alapító Craig Newmark, a Twitter által híressé vált Biz Stone és Evan Williams, valamint Mark Zuckerberg, a Facebook alkotója is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik