Üzleti tippek

Dobozoló médiacégek

A Népszabadság csak akkor költözik a Ringier új székházába, ha fellendül az ingatlanpiac. A Nobilis–Spéder párostól viszont az általuk irányított médiacég mellett az Axel Springer is irodát bérel.

Kisebb költözési hullám söpör végig mostanában a hazai médiapiacon. Új irodában dolgoznak múlt hónaptól a Világgazdaság munkatársai, és még az idén dobozolhatnak az Indexet is működtető Közép-európai Média és Kiadó Zrt.-nél (CEMP). Nyár közepétől már teljes egészében Óbudán fog „lakni” a Magyar Televízió (MTV), év végén pedig a Ringier is új irodaházba költözik. A Népszabadság viszont egyelőre marad a Bécsi úton.

A Ringier Kiadónál már régóta napirenden volt a kissé lelakott és nem különösebben frekventált helyen fekvő Szugló utcai épületből való kiköltözés. Mihók Attila, a Ringier ügyvezető igazgatója még 2007 őszén nyilatkozta lapunknak, hogy legkésőbb két éven belül új székházuk lesz. Ezt az ügyvezetői direktívát úgy tűnik, tartani is tudják, hiszen az idei év végén költöznek a belvárosi Corvin Sétány második irodaépületébe, a még épülőfélben lévő Corvin Irodák II.-be.

A Ringier a 24 ezer m2-es irodaépület több mint negyedére, 6500 m2-re írt alá bérleti szerződést. Elvileg itt elfér majd a Bors is, ha a Gazdasági Versenyhivatal rábólint a bulvár napilap megvételére, viszont a Népszabadság ideköltöztetése – bár logikus lenne – még távlatilag is bizonytalannak tűnik.
„A Népszabadság Zrt.-nél jelen pillanatban nincs napirenden a költözés” – válaszolta megkeresésünkre Tüske Gabriella, a Ringier többségi tulajdonában lévő kiadó PR-vezetője. A költözés útjában elsősorban az állhat, hogy a Népszabadság Bécsi úti irodaháza a cég saját tulajdona. A napilapkiadó elvileg elköltözne a már kissé ódivatú székházból, ezt viszont addig nem tudják meglépni, amíg el nem adják. A jelenlegi piaci helyzetben viszont nem igazán lehet jó áron értékesíteni, így egyelőre maradnak a Bécsi úton.

Hamarosan költöznek a CEMP-érdekeltségek is. Vaszily Miklós, a médiacég vezérigazgató-helyettese megerősítette lapunknak ezt az információt, elmondása szerint a jelenlegi, Árpád úti székházuk már megtelt, ezért egy másik, nagyobb irodaházba költöznek, ahol elfér a Portfólió.hu és az InfoRádió is. A CEMP 50 százalékos tulajdonában lévő Napi Gazdaság viszont nem tart velük a közös székházba.

Az Index és társai az Árpád híd budai hídfőjénél tavaly átadott Flórián Udvarba költöznek. Ez a tőzsdén is jegyzett Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) érdekeltsége, amelynek többségi tulajdonosa – közvetve – a CEMP vezetőként ismert Nobilis Kristóf és Spéder Zoltán.

A BIF-nek nem ez az egyetlen idei, médiacéghez kötődő üzlete, áprilisban ugyanis az Axel Springer érdekeltségébe tartozó Világgazdaság átköltözött a Városmajor Irodaházba. Ez szintén Nobilisék ingatlanos cégének tulajdona. A Világgazdaság egy év elején kötött szerződés értelmében költözhetett, a BIF ugyanis – hivatalos közleménye szerint – ekkor adta bérbe a teljes, 4000 m2-es épületet az Axel Springernek.

Az MTV költözése folyamatban van, s ha minden jól megy, akkor nyár közepére már üresen áll a köztévé Szabadság téri székháza. Az új óbudai irodaházért az MTV-nek havi 993 ezer eurós bérleti díjat kell fizetnie, azaz a lapzártánkkor 285 forint körül mozgó árfolyam esetén évi 3,4 milliárdot. A gyenge forint miatt ez több százmillióval magasabb a korábban kalkuláltnál. A nem éppen sziklaszilárd anyagi helyzetű köztévének tehát a jövőben azzal kell együtt élnie, hogy az euró 10 forintos gyengülése, illetve erősödése esetén éves szinten 120 millióval nő, vagy csökken az irodabérletük költsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik