Üzleti tippek

Eladó az Externet

Előrehaladott tárgyalásokat folytat az econet.hu Nyrt. a közvetett tulajdonában álló internetes szolgáltató, az Externet Nyrt. 76,83 százalékos részesedésének értékesítéséről.

A nyilvánosságra hozott információk szerint jelenleg az értékesítésre vonatkozó szerződés kialakítása zajlik, amit az igazgatóságnak és az Externet Nyrt.-t finanszírozó Commerzbank Zrt.-nek még jóvá kell hagynia. A László Géza, az Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója vezetésével működő vevői társaság az Externet Nyrt. részvényeiért a tőzsdei árnál várhatóan alacsonyabb, ugyanakkor a könyv szerinti értéknél valamivel magasabb árat adhat.

Az ár kialakításánál lényeges körülmény, hogy az ügylet tárgyát képező részvények nem tehermentesek, az Externet Nyrt. bankkölcsönei kapcsán banki óvadékban vannak. Emellett a tranzakciós érték kialakítását nagyban befolyásolja az, hogy az Externet Nyrt. tőzsdei bevezetése óta eltelt időszakban a távközlési és ezen belül különösen a szélessávú internet szolgáltatói szektorban nehézségek alakultak ki, ami hatással van a cég üzleti és pénzügyi helyzetére is.

Az Externet részvényeit 2008. május 30-án vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az internetes és távközlési szolgáltatásokat végző Externet Nyrt. 2008-ban 3,165 milliárd forint bevételt és 92,286 millió forint adózott eredményt ért el. Egy évvel korábban a bevétele 1,871 milliárd forint, nyeresége pedig 155,5 millió forint volt.

A cég jegyzett tőkéje 316 millió forint volt december végén, szemben az egy évvel korábbi 275 millió forinttal. A saját tőke 431 millió forintról 932 millió forintra változott. A vállalat részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde “B” kategóriájában kereskednek, az értékpapír az elmúlt egy évben 400 és 699 forint közötti árfolyamon mozgott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik