Üzleti tippek

Minőségi problémák

admin
admin

2009. 04. 14. 12:00

A gazdasági válság a kiadók üzleti bázisa mellett a lapok szellemi-politikai függetlenségét is komolyan veszélyezteti. Ennek következtében pedig félő, hogy a hagyományos média nem képes ellensúlyozni a politika hatalmát.

Hatodik alkalommal tette közzé a Project for Excellence in Journalism kutatócsoport a hírmédia helyzetével foglalkozó jelentését (State of the News Media Report, 2009), amely nem sok jóval biztat a válság közepette, ráadásul egy új veszélyre is felhívja a figyelmet. Az elmúlt években a negyedik hatalmi ág jelentősen meggyengült az Egyesült Államokban, s ez a trend 2009-ben más országokban is érinti majd az újságíró szakmát.

A hagyományos médián belül a korábban nagy tekintélynek örvendő minőségi napi- és hetilapok egyrészt elvesztették korábbi piaci bázisukat, a nyomtatott média iránti kereslet ugyanis rohamosan csökken: az olvasók átpártolnak a hírportálokhoz, és sorra dőlnek be a nagy múltú, tekintélyes lapok, a médiakonszernek tetemes veszteségeket könyvelhetnek el, az üzletág pedig egyelőre eredménytelenül keresi az új, piacképes modelleket. Másrészt, ezzel párhuzamosan elvesztették korábbi jelentőségüket, befolyásukat és hitelességüket.

Szűkülő kínálat

<#zaras_mm#>Az előbbi válságjelenségről az elmúlt hónapokban bőven esett szó, hitelességük elvesztéséről azonban szemérmesen hallgatnak az üzletág szereplői, holott a szerkesztőségekben végrehajtott drasztikus pénzügyi-szervezeti változások kihatnak a lapok tartalmára, az újságírás színvonalára is. Változott a lapok tematikája, módosultak a hírszerkesztési elvek, működik a rejtett cenzúra, az öncenzúra, eltűnnek bizonyos hírek, témák, műfajok, visszaszorult az oknyomozó, tényfeltáró újságírás… Vagyis a gazdasági megroggyanás után a lapok szellemi-politikai függetlenségét is komoly veszély fenyegeti, ennek következtében a hagyományos média egyre kevésbé tudja betölteni a negyedik hatalmi ág szerepét, s ezáltal nem képes ellensúlyozni a politikát.
A jelek mindenesetre erre utalnak: a most közzétett elemzés szerint a gazdasági válság jelentősen beszűkítette az információs kínálatot, és sok esetben csőlátásra és kompromisszumokra kényszeríti a szerkesztőségeket, az újságírókat.

A tanulmány szerzői 48 hírszolgáltató tartalmi kínálatát, közel 70 ezer cikket elemeztek, s kiderült, hogy 2008-ban a hírek fele mindössze két témával, az elnökválasztással és a gazdasági válsággal foglalkozott. Ugyanakkor a belföldi tudósítások esetén jelentősen csökkentek az egészségüggyel, a hadiiparral, a bevándorlással, a bűnözéssel vagy az életszínvonallal kapcsolatos hírek, elemzések. A külföldi anyagok esetén még nyilvánvalóbb a szűk keresztmetszet. 2008-ban például Irak már alig szerepelt az amerikai médiumokban, de Irán és Pakisztán neve is csaknem eltűnt a hírekből, mert az előző évihez képest 75 százalékkal csökkentek a háborús övezettel kapcsolatos híradások.

Elkerülő üzemmód

A minőségi sajtó színvonalának esése azonban csak részben függ össze a gazdasági válság objektív körülményeivel. A trend kialakulásában legalább ekkora szerepet játszanak a szubjektív tényezők, a médiapiaci szereplők viselkedése, gondolkodása is. A kiadók nyilvánvalóan kerülik a konfliktushelyzeteket a hirdetéseket szállító csoportokkal, ezért sok szerkesztőségben íratlan szabály, hogy a reklámbevételek megőrzése érdekében ezeket az üzleti érdekeltségeket nem sérthetik a megjelenő hírek, írások.

A lapok politikai téren is hasonlóan óvatos stratégiát követnek. A helyi és országos hatalmi központokkal egyre kevésbé húznak újat. Nemcsak a legkisebb ellenállás irányába mozognak, de teret biztosítanak a „súgóknak” is. Az elbocsátott „drága” újságírók helyébe állított „olcsó” médiamunkások saját hírgyártás helyett főként a kampánystáboktól származó információra támaszkodnak, írásaikban az időigényes, utánjárást igénylő önálló elemzést kiszorítja a politikai „jólértesültség”, és a megjelentetett cikkekben sokszor összemosódik a véleménybefolyásoló hatalmi PR és a tényközlés.

Takarékos írások

A jelentés szerint a hagyományos média már a tavalyi amerikai elnökválasztási kampány idején is inkább csak követte, s nem pedig formálta az eseményeket. A pártok és jelöltek kampánymenedzserei, s nem az újságírók tematizálták az információkat, ezért a lapokban a tárgyszerű vagy kritikus bemutatás helyett a jelöltekről sokszor sugallt és manipulált kép jelent meg. Ezzel kapcsolatban a jelentés két munkatársa, Tom Rosenstiel és Bill Kovach példákat is említ: 1992-ben a választási kampány idején a Washington Post 13 nagyobb „sztorit” jelentetett meg Bill Clintonról, amelyekben árnyaltan mutatták be az elnökjelöltet az olvasóknak. 2008-ban viszont a lap csupán három hasonló színvonalú írást közölt Barack Obamáról, akiről inkább csak a közleményeket továbbították. Hasonló változást észleltek egy másik véleményformáló lap, a The Los Angeles Times esetén is. 1992-ben a szerkesztőség két riportert „telepített” Little Rockba, hogy Clinton életéről hitelesen tudósítsanak. Háromszor annyi eredeti írást közöltek Clintonról, mint 2008-ban Obamáról.

Ezeket a változásokat természetesen az olvasók is látják, és ez az elmúlt években a nyomtatott média hitelességének csökkenéséhez vezetett. Elemzői vélemények szerint ez a folyamat 2009-ben tovább erősödik, a médiumok a takarékosság és a létszámleépítések miatt továbbra is a „feldolgozatlan”, készen kapott híreket kínálják az olvasóknak.

Mivel pedig a média gazdasági környezete a közeljövőben várhatóan nem változik, az üzleti-politikai szférával kialakított okos kompromisszumok szerepe megnő, ez pedig könnyen információk elhallgatásához, torzításához vezethet a jövőbeli kedvezmények érdekében. Mindezek a tendenciák azt mutatják, hogy a jövőben a médiapiaci erők nem a minőség, az objektív, kiegyensúlyozott tájékoztatás felé mennek el, sokkal inkább felszínes, torzított, hiányos és manipulatív tájékoztatást eredményeznek.

A hagyományos média pozícióit tovább gyengítheti, hogy a válságból való kilábalás érdekében az üzleti menedzsmentek részéről az év elején már annak igénye is felmerült, hogy a túlélés érdekében a lapkiadók forduljanak segítségért az államhoz. Erre vonatkozó igényekkel a különböző érdekcsoportok az Egyesült Államokban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban is felléptek, nem törődve azzal, hogy egy ilyen beavatkozás mennyire veszélyeztetheti az újságírói szakma függetlenségét, korlátozhatja a szólás szabadságát.

Jótékony lépések

A veszélyeket természetesen az újságírók egy csoportja jól látja, s már vannak olyanok, akik a szakmán belül próbálnak megoldást találni a mutatkozó problémákra. Arianna Huffington, a véleményformálóvá előlépett független Huffington Post alapítója nemrégen bejelentette, hogy az Atlantic Philantropies jótékonysági szervezettel és más támogatókkal közösen 1,75 millió dolláros pénzalapot hoz létre az oknyomozó, tényfeltáró újságírás támogatására. A tervek szerint ebből az alapból tíz újságíró munkáját finanszíroznák, akiknek pártsemleges cikkei először a Huffington Post internetes oldalára kerülnének ki, ám azokat szabadon mások is átvehetik. Arianna Huffington főszerkesztő szerint ez az „alapítványi újságírás” lehet az egyik kitörési pont a minőségi újságírás válságából, a kialakult csapdahelyzet szorításából. Magyarán: a jövőben talán életképes modell lehet, ha alapítványok veszik át a minőségi lapok működtetését, amelyek így megszabadulnának attól a politikai, gazdasági, pénzügyi kényszertől és nyomástól, amely jelenleg a negyedik hatalmi ág létét fenyegeti.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.