Üzleti tippek

A Marketing&Média 05. számának hírei


Marketing

Kiszállnak a bankok Forma–1-ből
Az idei költségcsökkentés után az év végén kiszáll a Forma–1-es világbajnokságból a Renault istálló főszponzora, a holland ING. A vállalat január végén jelentette be, hogy a gazdasági válság hatására egymilliárd eurós veszteséggel zárta a tavalyi évet, ezért 40 százalékkal csökkenti Forma–1-es befektetéseinek összegét 2009-ben, valamint felülvizsgálja a további szerepvállalását. Nem sokkal ez után a társaság bejelentette, hogy elhagyja a száguldó cirkuszt. Nem az ING az egyetlen távozó, a svájci Credit Suisse sem hosszabbította meg támogatói szerződését a BMW Sauberrel. A pénzintézet kitöltötte kontraktusát, ám 2009-től már nem szerepel az istálló szponzorai között. Rajtuk kívül a Williamset támogató RBS is közölte: tavalyi 24,1 milliárd fontos rekordvesztesége után 200 millióról 100 millió fontra csökkenti sportszponzorációs büdzséjét, s egyszersmind véget vet Forma–1-es projektjének.
A korábbi Forma–1-es pilóta, Marc Surer úgy véli, hamarosan minden bank elhagyja majd a Forma–1-et. „A partinak vége, de ahogyan a sportág túlélte a dohányipari cégek visszavonulását, most is lesz megoldás. A kerekek pörögnek tovább” – mondta a manapság kommentátorként dolgozó svájci Surer. A McLaren újdonsült csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is meg van győződve arról, hogy a Forma–1 megtalálja azokat az új forrásokat, amelyekkel helyettesíteni tudja a gazdasági válság miatt csőd szélére került, eddig jól fizető szponzorokat. Úgy véli, a következő években több csapat is eltűnhet, helyettük viszont újak érkezhetnek, hiszen – mint mondja – az idők változnak, nem alkothatja mindig ugyanaz a 10-12 istálló a mezőnyt.

Színben az erő
A szín a logó legmeghatározóbb vizuális eleme – derült ki a brit Withers & Rogers felméréséből. A kutatásban részt vevők angolok 64 százaléka vélekedett úgy, hogy a logók esetében sokkal nagyobb jelentősége van a színnek, mint a betűtípusnak vagy a márkajelzés grafikájának, alakjának. A megkérdezettek 93 százalékának sikerült beazonosítani az Easy Jet jellegzetes narancssárgáját, míg a Cadbury csoki liláját vagy a BP energiavállalat zöldjét 88 százalék ismerte fel. Annak ellenére, hogy egy-egy szín gyakran olyannyira része bizonyos márkáknak, hogy akár azok azonosítására is alkalmas, a cégek csak ritkán védetik le a logóikban használt árnyalatokat. Az említett vállalatok kivételként erősítik a szabályt, a Cadbury például 20 országban sajátította ki magának törvényesen a lilát, s a McDonald’s néhány piros és sárga árnyalatát sem használhatják más cégek. A színek jogtalan felhasználása számos pereskedést eredményez világszerte. A Cadbury Ausztráliában az utóbbi öt évben szüntelenül hadakozott egy helyi édességgyártóval, a Darrel Leával azzal az indokkal, hogy az színével megtéveszti a fogyasztókat, míg a bíróság végül néhány hete felszólította, hogy álljon el a vádtól. De nagy port kavart 2004-ben az Easy Jet és az Orange vitája is. A márkák egyébként a vizuális elemek mellett akár hangokat vagy illatokat is levédethetnek.

Ismét Bill Gates a leggazdagabb
Negyvenmilliárd dolláros vagyonával a Microsoft-alapító foglalja el az első helyet a Forbes amerikai pénzügyi magazin dollármilliárdosokat felsoroló idei listáján. A második leggazdagabb a tavalyi első helyezett, Warren Buffett amerikai befektetőguru, 37 milliárd dolláros vagyonnal. A harmadik helyet Latin-Amerika leggazdagabbja, Carlos Slim Helu szerezte meg. A távközlésben utazó mexikói mágnás vagyonát 35 milliárdra becsülik. Bill Gates 18 milliárd dollárt, a második és a harmadik helyezett 25–25 milliárdot veszített tavalyhoz képest. Az első 20 közül egyedül Michael Bloomberg New York-i polgármester növelte vagyonát. A milliárdosok klubjában kevesebb mint százan vannak olyanok, akiknek vagyona nem csökkent az elmúlt egy évben, ezek közé tartozik Soros György magyar származású amerikai üzletember. Több szempontból is figyelemre méltó a vagyonosok legfrissebb ranglistája: a válság miatt az előző évhez képest egyharmaddal, 793 főre csökkent a dollármilliárdosok száma, együttes vagyonuk csaknem a tavalyi érték felére, 2,4 ezer milliárd dollárra apadt. A lista első 20 helyéből tízet amerikaiak foglalnak el, a teljes listán 32 orosz található, noha tavaly még 87-en voltak. A leggazdagabb nő továbbra is a francia Liliane Bettencourt, a L’Oréal feje, aki 13,4 milliárd dolláros vagyonával a 21. helyet foglalja el. Egy mexikói drogbáró, Joaquín Guzmán is felkerült a Forbes listájára, miután egymilliárd dollárra taksálták Mexikó legkeresettebb, börtönből szökött bűnözőjének vagyonát.

Reklám

Hatszázmillió eurós a román reklámpiac
Az előző évek robbanásszerű növekedése után tavaly szerényebb mértékben, mindössze 16 százalékkal bővült a román reklámpiac. A megtorpanás elsősorban az év végén kialakult válságnak tudható be. Nem meglepő módon a legnagyobb reklámpénzeket 2008-ban is a televíziók zsebelték be, a MediaHub tanácsadó cég adatai alapján ők rendelkeztek a nettó 600 millió eurós (180 milliárd forintos) piac 58 százalékával, azaz körülbelül 350 millió euróval. Noha ez az összeg közel 17 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban, a tévéreklámok száma 2008-ban mégis csökkent, érdekes módon éppen 17 százalékkal, így a román tévécsatornák az Alfa Cont Mediawatch összesítése szerint összesen 2,08 millió tévéspotot sugároztak. Az ellentmondást a reklámhelyek drágulása és az év utolsó hónapjaiban bekövetkezett recesszió együttesen indokolja. A nyomtatott sajtó a reklámtorta egynegyedét tudja magáénak, ez 2007 óta kilenc százalékkal, 148 milliósra duzzadt. Ennyi pénzért több mint 731 ezer hirdetés jelenhetett meg a lapokban, két százalékkal több, mint egy évvel korábban. A napilapok közül a hirdetők kedvence, a Ziarul Financiar 7570 reklámot vonzott, míg a legolvasottabb, a Ringier-hez tartozó Libertatea mindössze 4585-öt. A sajtóhirdetések száma szerint az ingyenes heti programmagazinok, a Fun, valamint a Şapte seri a rekorder. A hetilapok sorában a gazdasági profilú, szintén a Ringier portfóliójába tartozó Capital a listaelső több mint 1600 reklámmal, ezt a Sanoma Hearst Romania által kiadott Cosmopolitan követi 850 megjelenéssel. A MediaHub elemzése szerint a rádiópiac 46, a közterület pedig 41 millió euróval lett gazdagabb tavaly, ez 24-24 százalékos növekedést jelent 2007-hez viszonyítva. A leglátványosabban, 87 százalékkal az internet nőtt, amely így nettó 15 millió eurót gyűjtött be a hirdetőktől.

Elindult a Reklámbistro
A reklámszakma képviselőiben régóta hiányérzet él: kevés alkalom adódik rendszeresen és kötetlenül találkozni, beszélni szakmáról vagy akármi másról – így érezték a Bistro Reklámügynökség vezetői, ezért életre hívták a Reklámbistrót. Terveik szerint ez egy olyan hely lesz, ahol a reklám- és marketingszakma meghívott szereplői kellemes légkörben találkozhatnak. „Reméljük, kötetlenebb lesz, mint egy céges buli, vidámabb, mint egy szakmai program és sokkal hasznosabb, mint bármelyik a kettő közül” – mondta az első, március 5-i Reklámbistro előtt Debreczenyi Attila és Maros Róbert, a kezdeményező ügynökség két vezetője. A szervezők szeretnék, ha a rendezvénysorozat presztízsértékű lenne a marketinges szakmai körökben, ezért a korábbi hasonló kezdeményezésekkel ellentétben a Reklámbistro zártkörű klubként üzemel majd. A meghívottak dombornyomott, névre szóló klubkártyával vehetnek részt az eseményeken. A klasszikus értelemben vett szórakozóhelyek mellett a tervezett helyszínek között szerepel a Budapesti Pálinkafesztivál VIP-terasza és egyéb zenei fesztiválok is. A szórakozás és kapcsolatépítés mellett a Reklámbistro létrehozásával egy időben az ügynökség életre hív egy társadalmi felelősségvállalási mozgalmat is, „Reklámmal a városért” néven. Ennek keretében minden Reklámbistro-rendezvény alkalmával megpróbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy Budapesten valami picit szebb legyen. Az első „találkozó” bevételének egy részével például egy graffitit távolítanának el a Lánchídról. A Reklámbistro honlapján az aktualitások nyomon követése mellett mindenki számára lehetőség nyílik, hogy javaslatot tegyen újabb közhasznú célok kitűzésére.

Kutatás

A tiniket vonzzák a bevásárlóutcák
A bevételi mutatók az Egyesült Államokban is jelzik, hogy a válságos időkben az amerikaiak nagy többsége jóval kevesebbet vásárol, mint egy évvel korábban. Ez a megállapítás azonban nem vonatkozik azokra a tizenévesekre, akik a sétálóutcákban töltik a szabadidejüket. Az Arbitron felmérése szerint a megkérdezett 14–17 éves tinik havonta legalább ötször felkeresik kedvenc utcájukat. Ilyenkor minimum öt üzletbe térnek be, s átlag két órát töltenek vásárlással, nézelődéssel. Egy hónapban körülbelül 150 dollárt költenek, ennek felét a szülőktől kapják, a másik felét pedig megkeresik maguknak. A felmérés szerint a vásárlási kedv megmaradásában nagy szerepet játszik, hogy a korosztály számára ezek a bevásárlóutcák egyben közösségi helyszínül is szolgálnak. A megkérdezetteknek ugyanis csupán 14 százaléka bonyolította le egyedül a vásárlásait, a többiek vagy társasággal érkeztek a helyszínre, vagy itt találkoznak a barátaikkal. A tinik 27 százaléka kifejezetten nagyobb társaságban (legalább négy fő) szeret vásárolni, s mindössze 17 százalékuk választja társaságnak az „őseit”. A bevásárlóutcák népszerűségüket választékuknak is köszönhetik, a legkedveltebb termékek közé tartozik a ruházat (88 százalék), a sportfelszerelés (73), az italok (62) és a hanghordozók (48). A bevásárlóutcák profilja ma már jelentős mértékben a tinik igényeire szakosodik, és a válság közepette számos cég és üzlet kezdte átalakítani kínálatát erre a stabilnak mutatkozó keresletre. A sétálóutcák közönsége a marketing alakulására is hatással van, mert a tapasztalatok szerint vásárlás előtt nagyon sok tini fotót vagy videót készít a kiszemelt termékről, amit aztán megmutat a barátainak. Ez annyira mindennapi gyakorlattá vált, hogy a megkérdezettek egyharmada szívesen venné, ha az újdonságokról rendszeresen marketingüzeneteket kapna a mobiljára.

Online

MTV-s babérokra tör a YouTube
Közösen indítana online zenei videószolgáltatást a YouTube és a Vivendi csoporthoz tartozó Universal Music Group – derül ki a Reuters összeállításából. Mivel a megbeszélések korai stádiumban vannak, egyelőre csak keveset lehet tudni arról, hogy a gyakorlatban hogyan néz majd ki a szolgáltatás. A YouTube valószínűleg a zenei videókhoz kapcsolódó hirdetések értékesítéséhez szükséges technológiát adná, míg a világ négy nagy lemezkiadója közé tartozó Universal a zenei videókkal járulna hozzá a szolgáltatáshoz. Ha szerződést köt a YouTube tulajdonosa, a Google és a Universal, akkor a videómegosztó portáltól gyakorlatilag különálló oldal jön létre, ahol tévéműsorok és videoklipek lesznek elérhetők és megoszthatók viszonylag jó minőségben és megfelelő jogi háttérrel. A Vevo néven induló internetes zenei videószolgáltatás üzleti modelljéről szintén nem sokat lehet tudni, sajtóinformációk szerint valószínű, hogy fizetős lesz. A népszerű zenei tévécsatorna, az MTV online változatának szánt Vevo létrehozása jó lépésnek tűnik mindkét fél részéről: a YouTube-ért 1,65 milliárd dollárt fizető Google-nek végre lehetősége lenne, hogy visszakapjon némi pénzt a befektetésből, emellett javíthatná megítélését a zenei kiadók körében, amelyek sokat támadták a videómegosztó oldalt a szerzői jogok megsértése miatt. A Universal számára pedig – az új albumok népszerűsítése mellett – a hirdetési és értékesítési bevételek megosztása szintén bevételforrást jelenthetne.

Óriásbannerekre váltanának a hirdetők
A jelenlegieknél jóval nagyobb és szembetűnőbb hirdetésekkel árasztanák el az internetezőket az amerikai online kiadók. Az Online Pulbishers Association nevű szervezet három új bannertípust vezetne be júliusban, ezek nemcsak nagyobbak lennének a mostani szabványos hirdetéseknél, de sokkal látványosabbak is, és jobb multimédiás képességekkel ruháznák fel őket – derül ki a CNET News összeállításából. A kezdeményezést 27 nagy amerikai internetes kiadó – többek között a FoxNews, az NBC Universal, a CBS Interactive – támogatja, amelyek havonta mintegy 109 millió egyedi látogatót, az amerikai netezők 66 százalékát vonzzák.
A hirdetők és az internetes tartalomszolgáltatók megítélése szerint a jelenleg használt webes hirdetési eszközök nem elég figyelemfelkeltők, az emberek teljesen megszokták azokat, és a felhasználók nagy része egyszerűen nem veszi észre őket. A három új bannerformátum közül a Fixed Panel elnevezésű (336×860 pixel) lesz a legnagyobb és felhasználói szemszögből várhatóan a legzavaróbb, hiszen egy átlagos monitor képének szinte teljes magasságát elfoglalja és a kép gördítésekor is mozog az oldalon, hogy egy pillanatra se lehessen szem elől veszíteni. Az XXL Box 468×648 pixeles felbontású lesz, és amellett, hogy mozgatható, a mozgókép-megjelenítést is támogatja. A harmadik, a Pushdown a teljes képernyőszélesség elfoglalására törekszik, köszönhetően 970×418 pixeles méretének.

Marketing

Teniszkollekció a Tchibótól
Exkluzív Boris Becker sportruházati termékeket hoz forgalomba a Tchibo. A vállalat és a sportoló közösen tervezte az új termékeket. A Boris Becker Tennis márkanév alatt bevezetett kínálat saját logót kapott, amelyen a teniszező sziluettje látható. A Tchibo nem új szereplő a sportruházati piacon, korábban is kínált kiegészítőket sportoláshoz.

Tovább kajakoznak
A T-Mobile újabb két évig marad a Magyar Kajak-kenu Szövetség egyik főtámogatója. A telekommunikációs cég február végén hosszabbította meg a 2005-ben kezdeményezett szerződését, ennek keretében a sportág fejlesztése mellett a hazai versenyek megszervezéséhez is hozzájárul.

Új termékcsalád a Tescóban
A Tesco megkezdte új, Light Choices névre keresztelt termékcsaládja bevezetését, amely az egészséges életmód híveinek kínál élelmiszereket, kedvező áron. A Light Choices csomagoláson feltüntetett irányadó napi beviteli érték jelölési rendszere megmutatja a vásárlóknak, hogy egy felnőtt napi tápanyagszükségletének hány százalékát fedezik a termékben található összetevők.

Média

Romló kilátások az AS-nél
Nehéz körülményekre számít az idén a 2008-ra rekordprofitot jelentő, Magyarországon is érdekelt német Axel Springer (AS) kiadóvállalat. Ennek ellenére Matthias Döpfner, a társaság vezérigazgatója abban bízik, hogy a cég növeli piaci részesedését és megerősödve kerül ki a válságból.

Problémák a UPC-nél
Megszüntették a UPC közép-európai regionális központját. Ezzel egy időben nyugdíjba ment a csoport vezetője, Kovács Nimród, valamint távozott a hazai cég amerikai vezérigazgatója, Joe Zuravle. Lapértesülések szerint a felső vezetők vesztét az okozta, hogy az anyacég vizsgálatot indította a budapesti társaságnál, s az ellenőrzést végző jogászoknak nem tetszettek a menedzsment tulajdonában lévő cégek és a UPC között kötött szerződések.

Új sportmagazin a Ringier-től
Március 5-én megjelent a Nemzeti Sport napilap havi magazinja. A Nemzeti Sport Magazin a 25–49 éves korosztályt célozza meg, s azokra az olvasókra számít, akik a hírek mellett a háttérre is kíváncsiak, igényük van az interjúkra, exkluzív helyszíni riportokra. Az új kiadvány megjelenését hirdetési kampány is támogatja.

Vágó távozik az RTL-től
Tíz év után otthagyja az RTL Klubot Vágó István. A kereskedelmi tévé és a kvízmester már a Legyen Ön is milliomos! megszűnése óta tárgyal a folytatásról, most viszont lezárult az egyeztetés, mivel nem sikerült megállapodniuk a folytatás feltételeiről. Lapinformációk szerint Vágó jelenleg saját fejlesztésű vetélkedőjéhez keres csatornát.

Vízilabdázik a Radiocafé
Új, szombatonként jelentkező sportmagazint indított március 7-től a Radiocafé. A Vodafone által támogatott, Az Ötödik negyed című, vízilabdával foglalkozó műsor a szakértőket és a sportrajongókat is megcélozza. A hírek, beszélgetések, interjúk között helyet kap az utánpótlás témája is.

Kampányol a Metropol
Négyhetes ismertségnövelő kampányt indított a Metropol, amely „A városlakók ingyenes napilapja” szlogennel fut országszerte. A március végéig tartó aktivitás tévében, rádióban, sajtóban és közterületi felületeken fut. „Fontos, hogy a válság idején is alternatívát adjunk a napilapolvasóknak, az ingyenesség pedig ebben az időszakban igazán hangsúlyossá válhat” – mondta Rubos Krisztina, a lap marketingigazgatója.

Sales house-t indít a Geomédia
Geo Sales & Promo néven kereskedőházat indít a Geomédia. A hirdetésszervezés és online hirdetésértékesítés mellett rendezvény- és eseményszervezési feladatokat is ellát majd az új divízió. Nemcsak felületértékesítést, hanem a lapok célcsoportjainak teljes körű elérését is tervezik.

Reklám

Új szekcióval az MRSZ
Közterületi Média Szekció néven új tagozattal bővült a Magyar Reklámszövetség. A szekciót a Magyar Közterületi Reklámszövetségből már korábban kilépett tagok, az EuroAWK, a Mahir, a CityPoster, a Pont Reklám és az elmúlt hetekben távozott cégek – az Europlakát, az A Plakát, a Pannon Plakát és az ESMA-Hungaroplakát – hozták létre, új tagként csatlakozott az Euro Publicity.

Ügynökség

PR-céget váltott a Samsung
Többfordulós meghívásos tenderen választott új PR-ügynökséget a Samsung Magyarország. A nyertes Weber Shandwick februártól kommunikációs tanácsadással, valamint vállalati és termékkommunikációval támogatja a céget. A PR-tevékenység az elektronikus médiakapcsolatokon kívül kiterjed az újmédia-eszközeinek alkalmazására is.

Perli az eBayt a L’Oréal
A francia kozmetikai cég nem találja elég hatékonynak, ahogyan az aukciós portál a hamisítványok árusítását próbálja kivédeni, ezért pert indított ellene. A kereset szerint az eBaynek felelősséget kell vállalnia a termékek valódiságáért, utóbbi viszont azzal érvel, hogy az eBay nem vesz részt az adásvételi ügyletekben, csak a kereskedelmi felületet biztosítja ezekhez.

Kutatás

Egyesül a TNS és az RI
A világ legnagyobb ad hoc kutató vállalatát hozza létre a most egyesülő TNS és a Research International. Utóbbi az FMCG-kutatások területén erős, míg a TNS szektorspecifikus tapasztalatait, üzleti megoldási portfólióját nyújtja.

Mome–Mercedes együttműködés
Tovább folytatódik a Mercedes-Benz Design és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (Mome) hatéves stratégiai együttműködése. Az autógyártó kurzusokkal, oktatókkal támogatja az egyetemen a járműtervezési szakirány létrejöttét, emellett a Mome célja olyan kutatási programok elindítása – például egy életnagyságú autó-prototípus létrehozására –, amely nem képzelhető el a Mercedes támogatása nélkül.

A Canon a legmegbízhatóbb
Kilencedik alkalommal választották Európa legjobb fényképezőgép-márkájának a Canont a Reader’s Digest 2009-es, legmegbízhatóbb márkákról készített felmérésben. A Canont a kutatásban részt vevő 16 országból 13-ban tették a termékkategória első helyére. A válaszadók a minőség, az érték, az arculat és a vásárlói igények megértése szerint értékelték az egyes márkákat.

Karrier

Új munkatársak a Népszabadságnál
Március 1-jétől Holovács Annamária tölti be a Népszabadság Zrt. év végén megüresedett marketingigazgatói posztját. A közgazdász végzettségű szakember a svájci Ringier európai igazgatóságán kezdte pályafutását. Menedzserként több magyarországi vonatkozású projekt, egyebek mellett a Magyar Hírlap és a Népszabadság megvásárlásának előkészítésében vett részt. Ezt követően a hazai leányvállalat marketingkutatási és sales support igazgatója lett, majd rövid ideig a Sanoma Budapest által kiadott National Geographic lapmenedzsereként tevékenykedett. Visszatérve a hazai Ringier-hez, 2003-tól két éven át a Magyar Hírlap és a magazindivízió marketingigazgatói feladatait látta el. Az elmúlt másfél évben Holovács Annamária külső tanácsadóként már részt vett a Népszabadság Zrt.-nél folyó munkákban, egyebek mellett a Népszabadság Online megújulási folyamatának koordinálásban, illetve a cégnél zajló stratégiai tervezésben.
A Népszabadság színes mellékleteinek, kiadványainak szerkesztését és felügyeletét február közepétől Kuczogi Szilvia látja el szerkesztőségi projektigazgatói minőségben. Karrierjét a Reform magazin kulturális rovatvezetőjeként kezdte, majd három éven át a Joy magazin főszerkesztői posztját töltötte be. Az elmúlt nyolc évben a Pax Televízió programigazgatója, később igazgatósági tagja volt. Korábban külső munkatársként szintén hasonló feladatokat látott el a Népszabadságnál, többek között a főlapba behúzott Lakástrend, Office és Igen című magazinokat készítette.

Ügyvezetőből kreatívigazgató
A Human Telex kreatívigazgatójaként folytatja pályafutását Simon Balázs, a Sensation Event Marketing Kft. eddigi ügyvezető igazgatója. Feladata a kreatívosztály vezetése, valamint annak a PR- és eventterületekkel való összehangolása lesz. A szakember 2005-ben került a Sensation élére, korábban a BBDO-nál, a Go creativesnál és az Euro RSCG-nél dolgozott. 1992 óta szabadúszó díszlettervezőként is tevékenykedik.

Halász a HD-nál
Március 1-jétől kreatívigazgatói pozícióban irányítja a HD Group kreatívrészlegét Halász Gyula. A szakember alapító tagja, majd 14 évig kreatívvezetője volt a Partners JWT reklámügynökségnek, de a GGK-nál és az Euro RSCG-nél is dolgozott. A közös munka már korábban elkezdődött, jelenlegi felelőssége kiterjed a teljes divízió munkájának újraszervezésére, irányítására és koordinálására.

Kereskedelmi igazgató a Kékkútinál
Február 1-jétől Csiszkó Csaba a Kékkúti Ásványvíz Zrt. kereskedelmi igazgatója. A szakember feladatkörébe tartozik a vállalat üzleti terveinek kereskedelmi megvalósítása és az értékesítés fejlesztése. Csiszkó Csaba az elmúlt 13 évben a Philip Morris Magyarország Kft.-nél dolgozott minőségbiztosítási, gyártási és kereskedelmi területen. 2006-tól a cég stratégiai igazgatói feladatait látta el: pozíciójában többek között a kiemelt vevők, a kereskedelmi marketing és az értékesítési szervezet fejlesztésért felelt.

Tordai a Laboratorynál
Áprilistól Tordai Péter a Laboratory Ideas kreatívigazgatója. Horváth Lajos, a reklámügynökség eddigi kreatívfőnöke elhagyja a céget. Tordai Péter 1991-ben a McCann Erickson szövegírójaként kezdte, majd a Lintas és a BBDO kreatívigazgatója volt. A Leo Burnett kreatívrészlegét 2006 májusa óta vezette. Ott Farkas Vilmos váltja a távozó vezetőt, a szakember az elmúlt egy évben Tordai helyetteseként dolgozott.

Változás az Estnél
Darányi András március 6-án távozott az EMG kiadásában megjelenő Pesti Est és Est Tv főszerkesztői posztjáról. A szakember 2005-ben került felelős szerkesztőként a Pesti Esthez, majd főszerkesztő-lapigazgatóként dolgozott, s 2007 tavaszán részt vett az Est Tv magazin termékfejlesztésében.
Darányi utódja a poszton Visz¬meg Krisztina lett, aki egy személyben felel az Est-tartalmakért. Azt követően nevezték ki, hogy a kiadó összevonta az online és a nyomtatott lap szerkesztőségét.

Telekomtól a Merlinhez
A Merlin Communications senior account menedzsereként folytatja pályafutását Horváth Marianna, a Magyar Telekom marketingkommunikációs központjának osztályvezető helyettese, aki ezentúl a Merlin kiemelt ügyfelei közül többek közt a T-Systems és a K&H Bank kommunikációs tanácsadója lesz. A Magyar Telekomnál a szakember feladatai közé tartozott a lakossági és nagyvállalati szegmenst célzó szolgáltatásaihoz kapcsolódó marketingkommunikációs és marketing PR-stratégia kidolgozása és koordinálása, korábban pedig a Telekom reklámkampányaihoz kapcsolódó médiatervezés is.

Régi-új divízióvezető a 3M-nél
Kibővült a 2006 óta a marketingért és kommunikációért felelős Kanizsai Róbert feladatköre a 3M-nél. A szakember a továbbiakban az irodai és fogyasztási termékek üzleti divízióját is vezeti a technológiai cégnél. A közgazdász végzettségű Kanizsai jelenlegi munkahelye előtt a Vodafone Magyarországnál dolgozott üzleti kommunikációs menedzserként, azt megelőzően a Synergon és Weathervane munkatársa volt.

Tisztújítás a PMSZ-nél
Új vezetőket választott a 2009–2010-es elnökségi ciklusra a Piackutatók Magyarországi Szövetsége (PMSZ). Az elnök Jakab Áron, a BellResearch kommunikációs igazgatója, az elnökség tagja pedig Barcza Enikő, a Hírek Média KutatóCentrum üzletág-igazgatója és Mészáros József, a Cognative ügyvezető igazgatója.

Távozott Garamvölgyi László
Az Országos Rendőr-főkapitányság megválik eddigi szóvivőjétől, Garamvölgyi Lászlótól. Hivatalosan meg nem erősített források szerint utódja Tímár Zoltán, az időközben a rendőrség szervezetébe beolvadt határőrség volt szóvivője, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium sajtóosztályának munkatársa lesz. Tevékenységét ketten segítik a jövőben.

Regionális vezetők az EA-nál
Az Electronic Arts (EA) interaktív szórakoztatószoftvereket előállító cég magyar és cseh irodájának egybeolvadásával egy időben előléptetik a társaság két hazai szakemberét, akik így a közép-európai régió kereskedelmi és marketingtevékenységéért felelnek. Kasza Orsolya ezentúl a szoftvergyártó hazai marketingmenedzseri teendői mellett a cseh és szlovák marketingfeladatokat is ellátja. Galó István András, a magyar Electronic Arts értékesítési igazgatója a jövőben a cseh, a szlovák és a lengyel régió értékesítési igazgatói feladatait is ellátja, így ő felel a közép-európai régió teljes kereskedelmi tevékenységéért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik