Üzleti tippek

Forgóeszközhitel

Bevallottan a válság idejére a kkv-k számára nyújtott „túlélőhitelként” jellemezte Bajnai Gordon az – Új Magyarország-hitelcsalád részeként hamarosan elérhetővé váló – új forgóeszközhitelt.

A konstrukció kidolgozói kifejezetten az árukészlethez (így annak feltöltéséhez) kötődő, illetve működési költségek finanszírozására szolgáló programnak szánják a hitellehetőséget: korábbi kölcsöntartozást viszont például nem lehet kiváltani segítségével. A kölcsönökhöz összességében 140 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyből 90 milliárdot a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ad, 50 milliárdot uniós forrásokból biztosítanak. Az ügyfelek első körben a K&H Bank, az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, az UniCredit Bank, illetve a takarékszövetkezetek (Takarékbank) összesen mintegy 600 fiókjában igényelhetik majd a kölcsönt, a bizakodó miniszter szerint viszont rövidesen további hitelintézetek csatlakoznak majd a programhoz. A bankok érdeklődése kétségtelenül jelentős, hiszen – miközben Bajnai pár héttel korábban még nyilvánosan nehezményezte, hogy lassúak a kisvállalkozásokat segítő állami konstrukciók bevezetése terén – most pár hét alatt meghozták döntésüket a programhoz való csatlakozásról. Elhatározásukat bizonyára nem csak az új forgóeszközhitel kapcsán általuk felszámítható, akár 4 százaléknyi banki költség ténye segíthette. Számíthatott az is, hogy 2008 végére gyakorlatilag leállt a piaci alapú vállalati hitelnövekedés, így a hitelintézetek is rászorulnak a gazdaságélénkítő állami kölcsönprogramokra. A fejlesztési tárca, okulva a korábbi tapasztalatokból, forgalmazói feltételeket is szabott a pénzintézeteknek: csak a legalább havi 500 millió forint kölcsönt kihelyező bankok maradhatnak a program részesei.

A vállalkozók számára mindenesetre a tavaly óta elérhető, s szintén forgóeszköz-finanszírozásra is felhasználható Új Magyarország Mikrohitelhez képest drágább termék jelent meg (a mikrohitel kamata ugyanis csak a 12 havi magyar bankközi kamat, plusz a jellemzően alacsony kockázati banki felár). Igaz, a gazdasági miniszter közlése szerint februárig az Új Magyarország Mikrohitelt is csak 900 cég igényelte. Csakhogy a keresletet mostantól jócskán megnövelheti, hogy immár a mikrokölcsönt is 5 banknál lehet igényelni, míg korábban jellemzően vállalkozásfejlesztési alapítványok voltak a forgalmazók. Az új forgóeszközhitel kétségtelenül nagy előnye viszont, hogy az igényelhető kölcsönösszeg sokszorosa a mikrohitel szerény, 10 millió forintos plafonjának, így középvállalati méretű cégek is számolhatnak vele.

Az Új Magyarország forgóeszközhitel jellemzői

Hitelfelvevők köre: mikro-, kis- és középvállalatok

Saját erő: nincs

Hitelösszeg: 1–200 millió Ft

Futamidő: 366 nap

Kamat (változó): jelenleg: 11,57%, számítás módja: 9/14* 1 havi BUBOR+1,464 + legfeljebb 4%/év
* budapesti bankközi kamatláb

Kezelési költség: egyszeri 1% – első folyósításkor

Módosítási díj: a finanszírozó bankok kondíciós listája szerint

Előtörlesztési díj: nincs

Fedezetek: a finanszírozó bankok belső szabályzata szerint, s lehetőség van a Garantiqa Zrt. gyorsított eljárású kezességvállalására

Garantiqa kezességvállalási díja: a hitelösszeg 1,4–1,8%-a

Forrás: MFB Zrt, Garantiqa Zrt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik