Üzleti tippek

Olvadozó betétkamatok

Március végére a várható jegybanki kamatcsökkentések nyomán teljesen „elolvadhat” az MNB tavaly őszi, 300 bázispontos alapkamat-emelése, idén év végére pedig 6–7 százalékpontos alapráta várható – figyelmeztetnek pénzpiaci elemzők.

Érdemes sietnie esetleges szabad forrásainak lekötésével annak a vállalkozásnak, amely a jelenlegi ínséges időkben fejlesztés helyett a biztonságosabbnak tűnő kivárást választja. Kedvező körülmény az ügyfeleknek, s persze egyúttal a hitelintézetek forrásínségét jelzi, hogy a céges betétkamatok továbbra is megközelítik, netán el is érik lakossági társaik mértékét. A bankok közti „válogatást” persze megnehezíti, hogy a vállalkozások – ha ez lehetséges – még a magánszemélyeknél is nehezebben tudják folyószámláikat átvinni egy másik hitelintézethez.

Az MNB eddigi kamatcsökkentései azért persze már érződnek az idei banki betétkínálaton: kétszámjegyű vállalkozói forintbetétet immár csak elvétve találni. Az a pénzintézet, amely mégis kínál ilyet – néhány kivételtől eltekintve –, jellemzően extra magas lekötési összeghez köti.

A piac kamatcsökkentési várakozásait jelzi az is, hogy inkább a rövidebb futamidőkre találni magasabb kamatozású ajánlatokat. Léteznek speciális futamidőre szóló egyedi ajánlatok is: a CIB Bank például januárban – abszolút csúcsnak számító – 10,65 százalékos kamattal akciózott 2 hónapos futamidőre. Az akciós lekötés feltétele ugyanakkor – számos lakossági ajánlathoz hasonlóan – az volt, hogy a vállalkozói ügyfél új (s nem már eddig is ott fialó) pénzt hozzon be a bankba.

Egyelőre nem panaszkodhatnak azok a cégek sem, amelyek külföldi devizában szeretnék kamatoztatni pénzüket. Az euróbetéteknél a hónapok óta akciózó, azaz különböző típusú lekötésekre legalább 4 százalék kamatot kínáló pénzintézetek sorába a CIB Bank, a KDB Bank, a Raiffeisen Bank, illetve az UniCredit Bank tartozik. Közülük a csúcskamatért járó pálmát a – minimum 5 ezer euróval is megelégedő – CIB Bank, illetve a Raiffeisen Bank új pénzek lekötéséért járó 5 százalékos, 3 hónapos futamidejű euróbetétje érdemli ki. Egyedülálló a koreai hátterű KDB Bank üzletpolitikája, amely (a piac többségével ellentétben) a hosszú futamidejű eurólekötéseket jutalmazza, a 12 hónapos futamidő esetében például 4,2 százalékos kamattal – már ezer euró elhelyezése esetén. A lakossági euróbetétek kamatai viszont számos egyéb hitelintézetnél (így az Allianz Banknál vagy az MKB Banknál) jócskán meghaladják a céges betétekét a maguk bőven 5 százalék feletti megtérülésével.

Binder István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik