Üzleti tippek

Az MVM is beszállna a Főgázba

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) a német RWE partnereként is pályázna a Főgáz többségi tulajdonrészére - írja a hétfői Népszabadság.

A lap úgy tudja, a főváros által kínált többségi tulajdonrész megvásárlására a legnagyobb eséllyel a Főgázban jelenleg is kisebbségi tulajdonrésszel rendelkező RWE indul, hiszen elővásárlási joga van. Ezért sok pályázónak komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy partneri viszonyt alakítson ki vele.

A partneri megállapodáshoz legközelebb az RWE és az MVM áll; a lap megjegyzi: a két cég között látványosan jó a viszony, több társaságban is szereztek már részesedést.

Az RWE-MVM páros körülbelül fele-fele arányban osztozna a Főgáz kiírt részesedésén, így a cég egészére vetítve az MVM 25, míg az RWE 75 százalék körüli részvényes lenne. Szakértők szerint nem vet fel versenyjogi aggályokat, ha egy országos áram-nagykereskedő egy területi gázszolgáltatóban részesedést vásárol.

Korábbi hírek szerint az orosz Gazprom is bejelentkezett vevőnek, amely akár az RWE részét is megvenné, de egy “társbérletet” sem zár ki. A városháza továbbra is kiáll az eladás mellett, ám pályázatnak még nyoma sincs.
A Népszabadság értesülését egyik cégnél sem kívánták kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik