Üzleti tippek

Visszafogja növekedési tervét az OMV

admin
admin

2008. 11. 14. 15:25

Az osztrák OMV olajtársaság a nemzetközi pénzügyi válság és a nagymértékben visszaesett olajárak miatt takarékossági programot jelentett be a jövő évre és a 2010-es évre vonatkozóan visszafogja 2005 óta követett stratégiai célját.

Az akvizíciókat törölte programjából az olajtársaság – közölte az OMV vezetősége Londonban pénteken tartott sajtókonferencián. A vezetés szerint a hitelválság finanszírozási szempontból nem hátráltatja a Nabucco-projektet, sőt: például az acél árának csökkenése még vonzóbbá teheti a beruházást a potenciális befektetők szemében. Elmondták, hogy a vezeték részvényesei tárgyalnak exporthitel ügynökségekkel és kereskedelmi bankokkkal a projekt finanszírozásáról.

Az OMV jövőre az olajárak alakulásának függvényében tőkekiadásait (CAPEX) 3 milliárd eurót meghaladó összegről 3 milliárd alá mérsékeli – jelentette be Wolfgang Ruttenstorfer, a konszern vezérigazgatója.

A kiadáscsökkentés legérzékenyebben a kutatási-kitermelési tevékenységi kört érinti, ahol a CAPEX egy harmadával csökken majd. A kutatófúrások mennyiségét visszafogják és egyes fejlesztési projekteket elhalasztanak. A finomítók modernizálását és a gáz üzletágat is érinti a takarékossági program. 2010-ig Ruttenstorfer bejelentése szerint a szigorú kiadáscsökkentési program keretében 300 millió eurót takarítanak meg. Az olyan nagy akvizíciók, mint amilyen a Mol tervezett megvásárlása is volt, egyelőre lekerülnek a napirendről. “A szerves növekedésre összpontosítunk” – közölte Ruttenstorfer.

Ezzel egyidőben mérsékli az OMV a 2005-től 2010-ig lefektetett stratégiai növekedési tervét. Ezalatt a periódus alatt kitermelését napi 350-360 ezer hordóra növeli az eredetileg (akvizíciók nélkül) tervezett 400 ezer hordó helyett. A gázüzletág pedig 18 milliárd köbméteres értékesítési tervvel számol a tervezett 20 milliárd helyett.

Az olajárak gyors változása és a dollár árfolyamának ingadozása jelentős mértékben befolyásolja az OMV cash-flowját és nyereségét. David C. Davies pénzügyi igazgató szerint az olajár minden egydolláros csökkenése 50 millió euróval veti vissza a társaság üzemi eredményét (EBIT). A dollár árfolyamának minden 10 centes erősödése az euróval szemben viszont 210 millió euróval növeli az EBIT eredményt.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.