Üzleti tippek

Terjed a pesszimizmus a vállalkozásoknál

A Top 100 nagyvállalatok üzleti várakozásait tükröző Top 100 index októberben 79 százalék volt, ami 7,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. A kis- és középvállalati (kkv) index az októberi felmérés alapján 77,5 százalék, ami 6,3 százalékponttal marad el az előző havi szinttől – derül ki az Ecostat felméréséből.

A magyar nagyvállalatok 40 százaléka az indokoltnál valamivel magasabbnak értékelte a foglalkoztatottak jelenlegi létszámát, ami a kiélezett piaci viszonyok között kisebb-nagyobb leépítésekhez vezethet. További 40 százalék ugyanakkor megfelelőnek tartja azt a létszámot, amellyel most is működik.

A nagyvállalatok ötöde fokozta a teljesítményét

A nagyvállalatok visszajelzései szerint 48 százalékuk termelése nem változott az elmúlt három hónapban, míg 32 százalékuknál csökkent a kibocsátás. A cégek egyötöde tudta fokozni teljesítményét.

A cégek rövid távú termelési előrejelzése annyiban optimistább a korábbi várakozásoknál, hogy minden harmadik cég teljesítménye bővítését, további harmaduk szinten maradását prognosztizálja. A termelés visszaesésétől a vállalkozások 34 százaléka tart.

A Top 100 vállalatcsoport a termelés feltételeiben nem számol alapvető változással a következő fél évben.

A belföldi keresletet a cégek 28 százaléka növekvőnek, 24 százalékuk csökkenőnek ítéli. Exportpiacain bővülő igényekkel kalkulál a nagyvállalatok 24 százaléka, vevőköre részleges elvesztésétől 22 százalékuk tart.

A nagyvállalatok 48 százaléka pozitívan nyilatkozott az egy éven belül indítandó technológiai jellegű beruházások megvalósításáról, ugyanakkor a cégek fejlesztési hajlandóságát jelző mutató éves visszatekintésben a legalacsonyabb.

A kkv-k harmada csökkenéssel számol

A kis- és középvállalatok fele elégségesnek minősítette a foglalkoztatottak létszámát, 29 százalékuk azonban magasabbnak tartja az optimálisnál.

A kkv-k 47 százalékának termelése az előző három hónapban szinten maradt, 28 százalékuk teljesítménye csökkent. A következő három hónap termelési előrejelzése alapján a vállalkozások 20 százaléka növekedéssel, 33 százalékuk csökkenéssel számol a jövő év januárjáig terjedő időszakban.

A hazai vállalatok meghatározó többsége fejlődése legfőbb akadályának továbbra is a túlzott adóterhelést és a szűk vásárlóerőt tartja.

Ágazati szinten pesszimistábbak a várakozások

Az Ecostat ágazati szintű októberi konjunktúrafelmérése tükrözi a pesszimista üzleti várakozások terjedését. A nemzetgazdasági szintű összevont bizalmi mutató értéke 42,8 százalék, két százalékponttal alacsonyabb az előző havi mutatónál, és 4,4 százalékponttal elmarad a korábbi öt hónap átlagától.

A vizsgálatba bevont kiemelt ágazatok között egyedül a mezőgazdaságban javultak a bizalmi mutatók: az októberi konjunktúraindex 46,1 százalékra nőtt, ami 2,1 százalékpontos emelkedést jelent szeptemberhez képest.

Az építőiparban a legerősebb és legtartósabb a depresszió. Bár az ágazat bizalmi mutatóinak tendenciája május és szeptember között valamelyest javult, októberben nyolc százalékponttal ismét visszaesett. A nemzetközi pénzügyi válság nyomán a hazai bankok hitelezési gyakorlatának szigorítása kritikus helyzetet idézhet elő a beruházások és ingatlanok piacán.

A kereskedelem konjunktúraindexe 5,2 százalékponttal, a feldolgozóiparé 4,1 százalékponttal csökkent szeptemberhez képest.

Az idegenforgalomban tevékenykedő vállalkozások többsége az év végén a belföldi fizetőképes kereslet csökkenésével számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik