Üzleti tippek

Az ingyenes újságok fenyegethetik a lapkiadókat

Az internet nem jelent veszélyt az ágazatra, csak az ingyenes újságok terjedése fenyegetheti a lapkiadókat - mondta Berlinben Gavin O'Reilly, a Lapkiadók Nemzetközi Szövetségének (WAN) elnöke.

A Német Lapkiadók Országos Szövetségének kongresszusán felszólalva rámutatott: már 23 lapot terjesztenek ingyenesen Európában. Ez kétségtelenül veszélyes az ágazatra nézve, de azért félrevezető lenne annak válságáról beszélni. Mint elmondta, a WAN előzetes számításai és becslése szerint 2012-ig 207,8 milliárd dollárra nő az újságok világméretű forgalma a jelenlegi 186,2 milliárd dollárról.

O’Reilly szerint az internet nem fenyegeti a lapkiadást, sőt bizonyos értelemben még pluszhasznot is hajt a kiadóknak. Utalt arra, hogy előzetes számítások szerint megduplázódnak 2012-ig a lapok internetes oldalainak (jelenleg 4,7 milliárd dollárra rúgó) hirdetési bevételei.

Kevesebb az újságolvasó

Renate Köcher német közvélemény-kutató nem osztotta teljesen a WAN-elnök derűlátását. Az Allensbach Közvélemény-kutató Intézet vezető munkatársa arra figyelmeztetett, hogy az internet lassacskán leszoktathatja a fiatalabb nemzedéket a mindennapi újságolvasásról. A 20-29 éves korcsoport számára máris az internet az információ fő forrása, és az összlakosság körében is csökken a lapok iránti érdeklődés az internetes tájékozódás lehetőségeinek bővülésével párhuzamosan – hangsúlyozta.

Hivatkozott arra, hogy egy 1980-as németországi felmérésben még a megkérdezettek 84 százaléka mondta magát rendszeres újságolvasónak, egy ideiben pedig már csak 70 százalék. Még aggasztóbb a lapkiadók szempontjából az az adat, hogy a megkérdezettek 18 százaléka soha életében nem vett a kezébe újságot vagy folyóiratot – mondta. Angela Merkel német kancellár is megjelent hétfőn a kongresszuson, és támogatást ígért a lapkiadóknak a további európai uniós hirdetési tilalmak és a német posta által terjesztett ingyenes újságok ellen vívott harcukhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik