Üzleti tippek

Hernádi: csatát nyertünk

Olyan csatát nyert a Mol az OMV-vel szemben, ami valójában nem is volt csata - nyilatkozta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, aki nem tart több ellenséges felvásárlási szándéktól.

Az OMV visszalépésének hátterében nyilvánvalóan az a brüsszeli állásfoglalás áll, amely felvásárlás esetén a verseny korlátozását jelentette volna – jegyezte meg a Mol első embere az MTV Este című műsorában. A magyar olajtársaság részvényeinek árfolyama azért esett szerdán több mint hat százalékkal, mert most szabadulnak a papíroktól azok az amerikai befektetési alapok, hedge fund-ok, amelyek az OMV 32 ezer forintos felvásárlási ajánlatában reménykedtek – magyarázta Hernádi Zsolt.

A Mol által felvásárolt saját részvények nem vesztek el, egy részüket – öt százaléknyit – közgyűlési határozat alapján töröl az olajipari társaság, így a részvényesek kezében lévő részvények értéke nő. Hernádi Zsolt szerint más külföldi olajtársaságok, például orosz cégek nem fognak hasonló ellenséges felvásárlási akciót kezdeményezni a Mol ellen. A 10 százalékos szavazati korlát mellett ugyanis az alapszabály megváltoztatásához 75 százalékos részvényesi többség szükséges, és amint a példa mutatatta, Brüsszel nem kívánja korlátozni a versenyt a régióban.

Hernádi nyilatkozata azután hangzott el, hogy az OMV visszalépett a Mol felvásárlási szándékától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik