Üzleti tippek

Fordított áfa: amnesztia helyett méltányosság

Amnesztia helyett méltányosságra számíthatnak a vállalkozók, ha szándéktalanul vétettek idén a fordított áfa szabályai ellen. Bár már elfogadták a jogbizonytalanságot megszűntető törvénymódosítást, még mindig jelennek meg állásfoglalások a régi szabályozásra vonatkozóan.

Új hír jelent meg az adóhatóság honlapján a fordított áfázással kapcsolatban, amely szerint a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási munkák nem a fordított áfa hatálya alá tartoznak, mivel ezek a tevékenységek túlmutatnak az ingatlan fenntartásán, karbantartásán. A fordított áfa lehet például a szálloda zárt területén végzett fűnyírás, vagy a vasúti sín mentén a fűnyírás, vagy fa-, cserjemetszés, illetve veszélyes fák kivágása.

Már nem sokáig érvényes

Az információnak május 1.-ig vehetik hasznát a vállalkozók, ekkor ugyanis hatályba lép az áfatörvény módosítása, amely szerint a fordított áfa – az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásoknál – kizárólag csak az ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására irányuló építési-szerelési és egyéb szerelési szolgáltatásokra terjed ki. Ezekre is csak akkor, ha építési hatósági engedélyköteles tevékenységhez kapcsolódnak.

Addig is azonban a hatályos jogszabály szerint kell eljárni – ehhez kapcsolódik az adóhatóság honlapján megjelent legújabb fogódzó is – , még akkor is, ha a Pénzügyminisztérium törvénymódosító javaslata szerint az áfatörvénnyel kapcsolatban „felmerültek olyan jogalkalmazási problémák, amelyeket szükséges minél hamarabb rendezni”, s a törvény alkalmazása a vállalkozók és könyvelők mellett az APEH-nek is fejtörést okozott.

Négy hónap bizonytalanság

A módosítás ugyan véget vet a jogbizonytalanságnak, illetve annak az össznépi totónak, mi adózik fordítottam, s mi nem, de a vállalkozások könyvelésében azonban megmarad a bizonytalan időszakban lekönyvelt tételek.

Ha az áfatörvény helytelen értelmezése miatt hibásan döntött a vállalkozás a fordított áfázásról, akkor – a méltányosság elve alapján – nem kell mulasztási bírságra számítania – tudtuk meg az adóhatóság sajtóosztályától. Az adót azonban az adott időszakban hatályos jogszabály szerint be kell fizetni.

Nincs amnesztia

Mint ismeretes, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) amnesztiát javasolt a januártól májusig terjedő időszakra a fordított áfával kapcsolatos tévedéseket illetően, azonban ezt a Pénzügyminisztérium visszautasította. Az adóhatóság honlapján folyamatosan megjelent, a fordított áfázással kapcsolatos állásfoglalások egyébként visszamenőlegesen, januárig irányadók, mivel ezek egy már hatályos jogszabályt értelmeztek – tudtuk meg az adóhatóságtól.

A hivatal fölhívta a figyelmet: a fordított adózás bevezetése nem öncélú volt, hanem a feketegazdaság elleni intézkedések egyike, s már 2006-tól alkalmazták a hulladékkereskedelemben.

Ilyenkor az értékesítés adófizetési kötelezettsége „átfordul” a vevőre, aki ugyanakkor ezt az adót egyúttal le is vonhatja. A törvényalkotói szándék szerint, ez a szabályozás megakadályozza azt – az ellenőrzések során gyakran tapasztalt – a visszaélési lehetőséget, mely szerint miközben az eladó adó fizetési kötelezettségének nem tett eleget, ugyanakkor a vevő ezt a be nem fizetett adót a költségvetésből visszaigényelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik