Üzleti tippek

A Mol részvényeseiért aggódik az OMV

Régi-új javaslatokat kíván előterjeszteni az OMV a Mol április 24-i közgyűlésén, hogy „felnyissa" a magyar olajipari társaság részvényeseinek szemét.

Az OMV osztrák olajipari vállalat javaslatokat kíván terjeszteni a Mol április 24-én tartandó éves közgyűlése elé – olvasható az OMV közleményében. Ezek azt célozzák, hogy a magyar cég részvényesei a nagyobb átláthatóság biztosítása révén jobban megítélhessék a vállalat vezetésének magtartását, betartassák vele a jó vállalatirányítás nemzetközi normáit, és végső soron maguk dönthessenek a konszern jövőjéről – szögezte le Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója azon a sajtóértekezleten, amelyet az osztrák cég vezetése tartott a tavalyi üzleti eredményről.

Az OMV, amely a Mol-részvények 20,2 százalékával rendelkezik, éves jelentéséhez csatolt mellékletben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Mol igazgatótanácsának az elmúlt nyolc hónapban hozott döntései “ellentétesek a Mol részvényeseinek érdekeivel”. Az osztrák vállalat megítélése szerint a magyar cég vezetésének bizonyos lépései azt a célt szolgálták, hogy a részvényesek kárára átvegye a cég feletti ellenőrzést.

Vezessék vissza a kihelyezett részvényeket!

E helyzet megváltoztatása érdekében az OMV javasolja majd, hogy a Mol különböző társaságokba kihelyezett részvényeire kötött megállapodásokat mondják fel a közgyűlés után hat hónapon belül, és azokat saját részvényekként kezeljék, különös tekintettel a szavazati jog részvényesekként tíz százalékos korlátozására. Független auditor kinevezését fogja kérni a megállapodások felülvizsgálatára. Az indítvány arra vonatkozik, hogy a Mol korábban megállapodást kötött több részvényesével, köztük a BNP Paribas-szal, az OTP Bankkal, a cseh CEZ energetikai céggel részvényei egy részének kihelyezéséről.

Az OMV konkrétan a Mol legutóbbi döntései közül 7 százaléknyi részvénynek a CEZ számára történő eladását bírálja, az szerinte “vállalati értékrombolónak és a jó vállalatirányítási elvekkel ellentétes” döntésnek tűnik. Eszerint a CEZ 18 540 forintot fizetett december 20-án a Mol papírokért, miközben a Mol aznapi záróárfolyama 23 600 forint volt.

Ismert érvek

A vezérigazgató kifejtette, hogy az osztrák cég olyan stratégiai befektetésnek tekinti Mol-részesedésének 20,2 százalékra történt növelését, amely elősegítheti a két vállalat egyesülését. Ruttenstorfer ismételten aláhúzta, hogy az OMV-Mol kombinációja egyfelől mindkét cég részvényeseinek a javát szolgálná, mert hosszútávon értéknövelő lenne, másfelől egy olyan méretű európai vállalat létrejöttét eredményezné, amely jelentős mértékben erősítené a térség energiaellátásnak biztonságát és fokozott versenyképessége folytán kedvezőbb pozícióban tárgyalhatna más vállalatokkal, például az orosz partnerekkel.

Újra itt a 32 ezer forintos ajánlat

Az OMV-beszámoló megerősítette, hogy a cég kész ajánlatot tenni a Mol részvényeire 32 ezer forintos részvényáron, ha két feltétele teljesül: felszámolják a Mol, illetve a baráti intézmények együttesen 40 százalékos részesedését érintő részvényesi rendszerét, és eltörlik a Mol döntéseinél érvényesített 10 százaléknyi szavazati korlátot.

Az Európai Bizottság versenypiaci hatóságához a két vállalat egyesüléséről beterjesztett vizsgálati kérvényről azt mondta, hogy várhatóan – a második vizsgálati szakasz lezárulásával – augusztus végére várható döntés.

A Mol ismét visszautasít

Somlyai Dóra, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: alapvetően nincs új elem az OMV kommunikációjában. A Mol, ahogyan korábban is, most is határozottan visszautasítja a társaság vállalatirányítási gyakorlatát, illetve annak jogszerűségét megkérdőjelező állításokat.

Hozzátette: minden 5 százalék feletti tulajdonosnak lehetősége van a közgyűlésre új napirendi pontot javasolni a társasági törvény és a Mol alapszabálya szerint eljárva. A részvényesi kezdeményezéseknek ugyanis a közgyűlés a megfelelő fóruma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik