Üzleti tippek

Bárkinél lehet gépi számlából adóhiány?

A gépi számla befogadója is felelőssé tehető, ha a kibocsátó nem tudja igazolni a szoftver megfelelőségét – állítja a gépi számlás szoftverekkel foglalkozó Számadó Kft. közleménye. Az adószakértő szerint viszont újabb rémhírrel állunk szemben, ami a számlázás témájában szinte már megszokott. Az adóhatóság szerint a Pénzügyminisztériumnak kellene nyilatkoznia, amire viszont még várni kell.

Az ingyenes programok használatbavételét érintő változást a PM 47/2007 rendelet tette szükségessé, amely 2008. január 1.-től előírja, hogy minden vállalkozásnak, amely számítógépes szoftverrel állít elő számlát, a szoftver gyártójától a nevére szóló nyilatkozattal kell rendelkeznie arról, hogy az általa használt szoftver, illetve szoftververzió az éppen hatályos számlázási illetve adójogszabályoknak eleget tesz.

Gyártói nyilatkozat kell

A vállalkozás csak ennek a nyilatkozatnak a birtokában készíthet olyan számlát, amelyet az adóhatóság adóigazgatási bizonylatként elfogad – írja a a gépi számlás szoftverekkel foglalkozó Számadó Kft. közleménye, a hírt Oldal György adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnökségi tagja is megerősítette, a rendelet vonatkozó része a keretben olvasható.

A Számadó Kft. tapasztalatai szerint adóhatósági ellenőrzéskor nemcsak a vállalkozás által kibocsátott (bevételi) számlákat vizsgálják, hanem a befogadott (költség) számlákat is – folytatja a cég közleménye. Ennek során előfordulhat, hogy ha a számla kibocsátója nem igazolja a szoftver megfelelőségét, akkor a lekönyvelt szállítószámlákat az adóhatóság nem fogadja el, azt a könyvelésből kiemeli és ezáltal adóhiányt állapít meg.

A fenti rendelet értelmében az adóhatóság ilyen gyakorlatát 2008 január 1. után nem is lehet megtámadni, tehát a számla befogadója is felelőssé tehető a nem megfelelően kiállított számláért, így mindenkinek fokozottan figyelnie kell erre – olvasható a cég közleményében.

Félreértés lehet

Oldal György adószakértő szerint viszont félreértésről van szó, s nem vonják felelősségre azt, aki olyan gépi számlát fogadott be, amelynek kiállítója nem rendelkezik gyártói igazolással. Abszurd is lenne, hiszen a befogadónak nincs módja az igazolást ellenőrizni.

Elképesztő adminisztrációs teher lenne minden egyes számlához még külön nyilatkozatokat gyártani. Éppen olyan rémhírrel állunk szemben, mint amikor elterjedt, hogy minden számlán a vevő adószámának is szerepelni kell, holott ez csak a fordított áfázásnál van így – mondta Oldal György.

Az adóhatóság a FigyelőNet megkeresésére elmondta: mivel a Pénzügyminisztérium hozta a rendeletet, tőlük kell állásfoglalást kérni az üggyel kapcsolatban. (Mint annyi mással kapcsolatban is.) Természetesen megkerestük a minisztériumot, s azonnal hírt adunk válaszukról, amint azt megkapjuk.

a rendelet ominózus bekezdése

A számla kibocsátójának a számlázó program olyan
dokumentációjával kell rendelkeznie, amely biztosítja a
program működésének ellenőrizhetőségét. A dokumentáció
tartalmazza a program működésére, használatára vonatkozó
részletes leírást, valamint a program készítője által
a számla kibocsátójának címzett írásos nyilatkozatát arról,
hogy az maradéktalanul megfelel a vonatkozó jogszabályi
előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik