Üzleti tippek

Kevesebb béremelés, több juttatás jövőre

Inkább a juttatások, mint a bérek jelentős megemelésével igyekeznek jövőre motiválni a dolgozókat - mondták az FN által megkérdezett cégvezetők. Ma, amikor az emberek többsége megszorításokat érez és a munkaadók nem képesek a fizetéseket emelni, egyre többen fordulnak a természetbeni juttatások kínálta lehetőségekhez.

Azok közül, akik fiatalon, kevés pénzből huzamosabb időt töltöttek külföldön, többen megtanulják értékelni a kuponokat, a bonokat és a juttatásokat. Nekik már vezetőként sem okoz gondot összeválogatni a legkedvezőbb elemeket egy munkaadójuk által kínált, sávos juttatási csomagból, amely jóval nagyobb értékű, mint a beosztottaké.

Cafetéria: kevesen használják


Magyarországon azonban kevesen kapnak ekkora szabadságot, mert a cégek többsége leggyakrabban étkezési, mobiltelefon- és vállalatigépkocsi-hozzájárulást ad fix juttatásként dolgozóinak.
Nem úgy, mint a japán multinacionális vállalat, az Ibiden Hungary Kft. közel 1400 munkavállalója, akik már jól ismerik a cafetéria rendszerét és várják az újonnan életbe lépő változásokat is.

“A dolgozók meghatározott összeghatárig választhatnak elemeket (önkéntes nyugdíjpénztári tagság, önkéntes egészségpénztári tagság, otthoni internethasználat, iskolakezdési támogatás, ajándékutalvány, hideg- vagy melegétkezés, üdülési csekk). Sőt, vannak cafetérián kívüli lehetőségek is” – mondja Balogh Mónika, HR-vezető, általános igazgatóhelyettes.

A munkáltatóknak nem éri meg csak egy-egy kérdéssel fordulni a tanácsadó cégekhez, így a legtöbb megbízás inkább a cafetéria-rendszer kidolgozásával és bevezetésével kapcsolatos. A cafetéria-rendszerek többnyire 5-14 elemből állnak és rendkívül változatosak. Kialakításuk sok helyen a vezető elképzelését tükrözi, de egyre gyakoribb, hogy a dolgozók igényeinek felmérése, tesztelése után kapnak végleges, sok esetben választható formát.

A cafetérián kívül is van élet


Általános, hogy a legtöbbször adott és leggyakrabban használt juttatási formák az elkölthetőségen, a hasznosságon és az alkalmazotti érdekek szem előtt tartásán alapulnak. Munkaadói oldalról szempont a kevés adminisztráció, az egyértelmű szabályozottság és a lehető legkevesebb bonyodalom.

Legkedveltebb a hideg- és a melegétkezési utalvány, ajándékutalvány (kis értékű), önkéntes nyugdíjpénztár, üdülési csekk, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, internethasználat, egészségpénztár. 2008-ban, ha egy kis- és középvállalkozó csak 6 ezer forint értékben ad hideg utalványt kollegáinak, 8 fő bruttó 120 ezer Ft-os bérezésű alkalmazottja esetén is mintegy 700 ezer forintot tud éves szinten megtakarítani.

Hogy legyen jövőre?

Juttatásokat – akár a cafetérián belül, akár azon kívül – jövőre is érdemes lesz adni. Nem biztos, hogy pontosan úgy, ahogy eddig – derül ki a cégvezetők és adószakértő véleményéből.

„2008-ban is maximálisan kihasználjuk majd az ebédjegy, az iskolakezdési támogatás lehetőségeit, de az egészségpénztári lehetőséget a nagyon leszűkült felhasználhatóság miatt egyelőre szüneteltetjük” – mondja Németh András a Top of Mind (TOM) kreatív cégvezetője.

„Az szja-sávhatárok nem változnak, egyszerűbbé válik az adójóváírás rendszere. Változnak az adókedvezmények, és kicsit módosulnak a természetbeni juttatások szabályai is.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a mindenre felhasználható utalványról 2008-ra egyértelműen kimondják (eddig is így volt, de most le is írták), nem minősül természetbeni juttatásnak, hogy a magáncélú telefonok természetbeni juttatásként történő adózását tovább pontosították, bonyolították. Az adóköteles béren kívüli juttatások esetében azonban egyszerűsítés történt, mert csak az éves adóelszámolással együtt kell az adóköteles részt elszámolni, és az adót megfizetni” – foglalja össze az adóváltozásokat tömören Zanaty Márta adótanácsadó.


—-Magyar viszonyokhoz igazodó anyacégek—-

Vannak cégek, amelyeknek sem a változások megismerése, sem az erre megfelelő alkalmazott hiánya nem jelent problémát. Számukra az időbeni előkészület, a külföldi tulajdonosok tájékoztatása és a velük való egyeztetés okozhatja az estleges nehézségeket.

„Tudjuk, hogy 2008-ban az szja-t nézve az átlagos keresetűek jobban járnak. A felső szegmensben azonban továbbra is kirívóan magasak az elvonások. Kollegáinkat, sok minden más mellett, a jövő évben is juttatásokkal próbáljuk motiválni. Pénzügyi elképzeléseinket és a juttatások kialakítását természetesen egyeztetnünk kell anyacégünkkel, de ők is tisztában vannak azzal, hogy a lojalitás megőrzésére és növelésére nagyon jó lehetőség a juttatások rendszere. Ez pedig a cég költségeire is hatással van”– erősít meg Thummerer Péter ügyvezető igazgató az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft.-től.

Útmutatásra várva

Sok olyan cég is van persze. amely bizonytalan még: „Még nem döntöttük el, hogy jövőre milyen természetbeni juttatásokat preferálunk, de a változásokat figyelemmel kísérjük.

Tagjai vagyunk egy könyvelői klubnak, ahol rendszeresen tájékozódhatunk, és itt folyamatosan tájékoztatnak is bennünket. Mint ahogy a legtöbb vállalkozásnak, nekünk is az a célunk, hogy minél kevesebb pénzből minél többet hozzunk ki úgy, hogy a dolgozó érezze a törődést, de ne fájjon nekünk sem”– mondja Oláh Dedeó Bea a Dedeó Autómechanika Bt. tulajdonosa.

Bonyolultan, nehezen


Az adószakértők véleménye szerint bár a kormány szándékai a 2008-as szja-törvény módosításával elsősorban az egyszerűsítést szolgálják, az átfogó egyszerűsítés, amit az adótanácsadók és könyvelők régóta szeretnének, még várat magára. Zanaty Márta adótanácsadó szerint: „Az igazi egyszerűsítés egy magánszemély vagy egy kkv számára az lenne, ha a bevallások adattartalma csökkenne.

Ha nem kellene folyamatosan ismételni a már megadott adatokat 16 oldalon keresztül, ha az áfabevallásnak nem 107 sora lenne, ha a havi járulékbevallás megírása évente nem 12 darab regény kiadását jelentené, ahol egy tényleges kisvállalkozás sima egyszerű alkalmazotti bérekkel mindössze maximum 10 rovatot tud értelmesen kitölteni.

S bár valóban könnyítés a béren kívüli juttatások elszámolása, de felesleges bonyolítás a telefonok magáncélú használatának adózásváltozása, ami egy kisvállalkozásnál csak a számolást bonyolítja. Tényleges plusz adóbevételt jó ha kéthavonta egyezer forintot jelent.”

Mi mennyi?

Az adható juttatásokat az szja-törvény 69. és 71. §-a határozza meg. A 2008-as változások szerint a melegétel-utalvány összege 12 000 forint/hó a hidegétel-utalvány 6000 forint/hó, az iskolakezdést támogató juttatás a minimálbér 30 százalékáig 21 000 forint/évre változik. Az egészségpénztári hozzájárulás 20 700 forint/hó, a nyugdíjpénztári hozzájárulás 34 500 forint/hó, az üdülési csekk 69 500 forint/év, a csekély értékű ajándékutalvány 20 700 forint/év lesz.

Ha valaki tagja valamelyik egészségpénztárnak, és nem egyedül él, akkor jövőre sporteszközökre, sportbérletekre is többet költhet. Utólag, egy összegben háromhavi önkéntes egészség- vagy önsegélyező pénztári hozzájárulást is be lehet fizetni, és ekkor nem kell adót fizetni utána. Az adómentesen adható béren kívüli juttatások éves kerete továbbra is 400 ezer forint, de ténylegesen a cégek döntésén és leginkább anyagi lehetőségén múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik