Üzleti tippek

Borókai: pénzt kínáltak a hallgatásomért

admin
admin

2007. 10. 31. 08:04

A politikai nyomásnál veszélyesebbek a gazdaság felől érkező „megkeresések” – mondta a Heti Válasz főszerkesztője.

Borókai Gábor, aki a Heti Válasz kiadóigazgatói posztját is betölti, egy a média önszabályozásáról szóló konferencián azt mondta: egy cég direkt és indirekt módon is megkereste, és pénzt ajánlott azért, hogy ne írjanak meg egy olyan sztorit, amiről a magyar sajtó nagy része hallgatott. Borókai – amint jelezte- nem hajlandó megnevezni azt az összeget, amennyiért eltekintettek volna a cikk megjelentetésétől.

A készülő újságírói etikai kódexszel kapcsolatban elmondta: a sajtó igenis befolyásolja a társadalom eseményeit, a társadalom számára káros folyamatok megállítása a média egyik feladata. Az egykori kormányszóvivő megfontolandónak tartotta, hogy az újságírók – az ügyészek, bírók és rendőrök által alkalmazott vádalkuhoz hasonlóan – információs alkukat köthessenek forrásaikkal.


Borókai Gábor – még a Hír Tv vezetõjeként – Prima Primissima díjat vesz át Csányi Sándor OTP-vezérigazgatótól (MTI fotó)A Független Médiaközpont koordinálásával készülő dokumentum részleteiről a médiumok prominens képviselői azonban merőben eltérő álláspontra helyezkedtek, így valószínűleg még jó ideig nem születik megegyezés a kódex szövegéről.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója azt mondta, a tervezetnek médiumonként külön-külön kellene megszületnie. Példaként elmondta, hogy ők nem tekintik a showműsorok vezetőit újságírónak, így ilyen etikai szabályok betartását nem várják el Fábry Sándortól, a híradósokkal szemben ugyanakkor sokkal szigorúbb szabályokat állítottak fel. Kijelentette azt is: kereskedelmi adóként nem vetik el az információk megvásárlásának lehetőségét, a piac azt diktálja, hogy az exkluzivitás érdekében hajlandók erre, ugyanakkor „soha nem fogja megmondani, hogy mikor vesznek információt”.

A szabályozással kapcsolatban hangsúlyozta: olyan fórumok legyenek, ahol a médiumok tudnak egymástól tanulni, de az ORTT Panaszbizottságában például „rég láttak olyan ostoba döntéseket”, mint amilyenek onnan kikerültek – és ezeket nem is tartották be.

Tímár János, a nemrégiben „egyesületté lefokozott” ORTT szabad demokrata tagja szerint hasznos volna, ha egy önszabályozó szervezet átvenne bizonyos feladatokat az államtól. Weyer Balázs, a tervezet egyik szerzője (egyébként az origo főszerkesztője) azonban azt mondta: nem céljuk érdekvédelmi szervezetté válni. Molnár Péter, a Közép-európai Egyetem munkatársa szerinte el kell dönteni, hogy a szerzők az állami szabályozást akarják-e elkerülni, vagy a szakma igényeit akarják-e ezzel írásba foglalni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.