Üzleti tippek

Webre szabott irodai megoldások

admin
admin

2007. 10. 30. 12:00

Újabb terepen csap össze egymással a Google és a Microsoft. A két internetes megacég ezúttal az online irodai alkalmazások területén kezdeményezett kiélezett versenyt.

Úgy tűnik, a világ nagy szoftvergyártói megelégelték a Google egyeduralmát az online irodai megoldások területén. Október elején a Microsoft és az Acrobat programról, illetve a PDF formátumról ismert Adobe is bejelentette, hogy webes irodai alkalmazással jelenik meg a piacon.

A Google nyomában

A világ vezető szoftvergyártójának szolgáltatása, a Live Workspace ingyenes alkalmazásával a felhasználók a világhálón tárolhatnak és oszthatnak meg egymással dokumentumokat, a cég honlapján olvasható tájékoztató szerint több mint ezret. A lépés ugyanakkor inkább csak szándéknyilatkozatnak tűnik, és nem valódi stratégiaváltásnak, hiszen ahhoz, hogy használni lehessen a szolgáltatást, szükség lesz a személyi számítógépre telepített hagyományos Microsoft irodai alkalmazásokra. A megoldás használhatóságáról egyelőre nem sok mindent tudni, hiszen jelenleg még csak regisztrálni lehet a szolgáltatásra, amelynek bétaverzióját várhatóan még ebben az évben elérhetővé teszik.

Szakértők szerint a cég számára is hasznos lenne, ha az interneten elérhetővé tenné irodai programjai egyszerűsített változatát, hiszen így újabb felhasználókat szerezhetne, ahogyan azt a Google példája mutatja. A világ legnépszerűbb webes keresője az év elejétől kínál irodai megoldásokat az interneten üzleti felhasználók számára, és jelenleg már több száz ezer kisvállalkozás használja az alkalmazáscsomagot.
<#zaras_mm#>
Lépéselőnyben

Az Adobe felvásárlásra is hajlandó volt, hogy webes szövegszerkesztővel jelenhessen meg a piacon. A társaság a magántulajdonban lévő Virtual Ubiquity Inc.-t szerezte meg, amelynek már van ilyen jellegű szolgáltatása, a Buzzword. A megoldást nemcsak arra lehet használni, hogy dokumentumokat hozzanak létre közvetlenül a világhálón, de csoportmunkára is lehetőséget ad, szintén az interneten keresztül.

Nincsenek könnyű helyzetben a Google nyomába eredő társaságok, hiszen a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető cég már 2006 elején megjelent a közvetlenül a weben keresztül használható alkalmazáscsomagjával, amelyet azóta közel kéttucat nyelven, köztük magyarul is el lehet érni. Ráadásul a csomag a közelmúltban fontos elemekkel bővült, így prezentációkészítő megoldással, valamint a Postini nevű informatikai biztonsági cég felvásárlását követően spam- és vírusszűrővel.

Az interneten keresztül használható alkalmazások egyre népszerűbbek. A Rubicon Consulting technológiai tanácsadó cég felmérése szerint az amerikai otthoni felhasználók egyharmada használ legalább egy online megoldást, hogy helyettesítse a számítógépre telepített szoftvereket. A megkérdezettek 80 százaléka hallott már arról, hogy léteznek ilyen alkalmazások, több mint 50 százalékuk pedig legalább egyszer már kipróbálta azokat. A felmérésben szereplők több mint egyharmada pedig úgy nyilatkozott, hogy rendszeresen használ webes alkalmazásokat.

Kedvelt levelek

A legnépszerűbbek természetesen a különböző levelező megoldások, az online alkalmazásokat használók 90 százaléka vesz igénybe webes e-mail megoldást. A második leggyakrabban említett kategória az online játék, a Rubicon Consulting adatai szerint az internetes alkalmazásokat használók közül minden második játszik a neten.

Ugyanakkor kevesebb mint ötödük használja bloggolásra a webes alkalmazásokat és mindössze 15 százalék él azzal a lehetőséggel, hogy könyvelését vagy adóbevallását ilyen típusú megoldással készítse el. A felmérések szerint hosszú út áll az online irodai alkalmazások előtt, mire megszoríthatják a jelenleg elterjedt, a számítógép merevlemezére telepített megoldásokat, hiszen a netes irodai programokat a webes felhasználók szintén csak 15 százaléka használja.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.