Üzleti tippek

A digitális írástudatlanság ellen harcol Kóka

A gazdasági minisztérium ugyannyi pénzt ad, mint amennyit 20 cég összeadott a digitális írástudatlanság felszámolására. Összesen 510 millió plusz 20 milliárd forintra lehet pályázni.

Kóka János gazdasági miniszter a tihanyi Internet Hungary konferencián bejelentette: 20 informatikai vállalkozás létrehozott egy közhasznú társaságot, melynek legfőbb célja, hogy a felkeltse a magyarok digitális tudás iránti érdeklődését. Erre a célra összesen 255 millió forint jött össze, melyet a kht egységes piaci kommunikációra fordít majd. A gazdasági minisztérium pedig ugyanannyit ad hozzá, amennyit a cégek összeadtak, de erre a részre civil szervezetek pályázhatnak a GVOP keretén belül.

A miniszter elmondása szerint ugyanis ma már az internet széles sávon, havi 20 euró alatt elérhető, így érdemi akadálya már nincs a világhálóra való csatlakozásnak. Akik jelenleg nem használják a webet, azok pillanatnyilag nem is érdeklődnek iránta, az ő érdeklődésüket hivatott felébreszteni a program.

A nemsokára leköszönő miniszter szerint ha Magyarországon hamarabb felismerték volna a digitálkis ügyintézés előnyeit, akkor mára hazánk az Európába érkező áruk kereskedelmi központjává válhatott volna. Példaképp Szingapúrt említette a miniszter, majd hozzátette: az ázsiai ország is akkor vált a világ egyik kereskedelmi központjává, amikor a vámügyintézést elektronizálták, és az ügyintézés ideje 3 napról 3 másodpercre csökkent.

A miniszter szerint a magyar felnőttek 57 százaléka digitálisan írástudatlan, vagyis nem képes használni az internetet sem ügyintézésre, sem tanulásra. Ők azonban lemaradnak azokkal szemben, akik ki tudják aknázni a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézés előnyeit. Kóka szerint azok a szülők, akik nem tanulják meg az internet használatát, azok nemcsak lemaradnak a többiekkel szemben, de felnövekvő gyermekeiket nem fogják tudni sem felügyelni, sem pedig értéket és példát mutatni nekik.

Ennek az esélyegyenlőtlenségnek a felszámolására pedig hat év alatt összesen 20 milliárd forintot költ a kormányzat.

Erre az összegre az ország azon 500 települése pályázhat, ahol jelenleg nem érhető el a mobilinternet. A GKM egyúttal arra is felszólítja a mobiltelefon-társaságokat, hogy ők is költsenek el ugyanennyi pénzt a javarészt elmaradt kistelepülések internettel való ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik