Üzleti tippek

Lecsaptak a feketegazdaságban érintett vállalkozókra

Százból 43 esetben nem adtak nyugtát, a kereskedők fele nem tudott áruja eredetével elszámolni, a foglalkoztatottak egyharmada feketemunkás volt – tárta föl a Dunakanyarban és vonzáskörzetében, több szervezet által végzett együttes ellenőrzés.

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében együttes ellenőrzést folytatott egy hónapon át az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség.

A május 29-étől június 24-ig tartott akcióban mintegy 340 „ellenőr” vizsgálódott a Dunakanyarban, és annak vonzáskörzetéhez tartozó településeken.

Arattak az ellenőrök

Az elvégzett 100 db nyugta-, számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatból 60 ellenőrzés állapított meg hiányosságot, melyből 43 esetben az adózók egyáltalán nem adtak nyugtát, további 17 adózó kisebb szabálytalanságot vétett. A kiszabásra kerülő mulasztási bírság várhatóan meghaladja a 3 millió forintot.

A foglalkoztatás jogszerűségét 61 adózónál 139 foglalkoztatottra vonatkozóan vizsgálták az adóellenőrök. A helyszínen 18 fő bejelentésének elmulasztását lehetett egyértelműen megállapítani, melynek következtében 9 adózónál 12 nap időtartamú üzletlezárást, 2 adózónál ugyanilyen időtartamú tevékenységfelfüggesztést rendeltek el, a mulasztási bírság várható összege meghaladja az 1 millió forintot.

A helyszíni ellenőrzések során 67 esetben a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták az APEH-ellenőrök. A vizsgálat alá vont adózók 50%-a a helyszínen felleltározott termékek eredetét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért ezek a vizsgálatok tovább folytatódnak.

Szinte mindenhol találtak szabálytalanságot

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség dolgozói a vizsgálat alá vont 111 kereskedelmi és vendéglátóegységből 93 üzletben állapítottak meg szabálytalanságot. A vizsgált 109 513 termék közül 7786-nál fordult elő egy vagy több hiányosság.

A vendéglátás területén a mérleg hitelesítésének hiánya, illetve lejárta, a fagylaltforgalmi napló hiánya és annak tárolására szolgáló tégelyek jelöletlensége indokolta a fogyasztóvédelmi intézkedést. A hiányosságok következtében várhatóan fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki, a minőségvédelmi bírság és reklámfelügyeleti bírság összességében meghaladja a 8 millió forintot.

Egyharmad rész feketemunkás

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség felügyelői az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem területén 203 munkáltatónál 980 munkavállalót vontak be az ellenőrzésbe. Az érintett munkáltatók közül 162 munkaadó követett el szabálytalanságot és ez 487 munkavállalót érintett.

A felügyelők 321 fő esetében állapították meg a bejelentetlen foglalkoztatást, ún. feketemunkát. A bejelentetlen foglalkoztatást legnagyobb arányban az építőipar területén tapasztalták (a bejelentés nélkül foglalkoztatott személyek 55%-a). a munkaadók 15 főt foglalkoztattak külföldi munkavállalási engedély nélkül.

A felügyelők hiányosságokat tapasztaltak továbbá a napi munkaidő maximális mértékének megállapításánál, a napi, heti pihenőidő/nap kiadásánál, a munkaidő-nyilvántartás vezetésénél, a 2006. évi szabadság kiadásánál, a munkabér védelmére vonatkozó előírások betartásánál.

A jogsértések miatt kiszabandó munkaügyi bírság meghaladja a 71 millió forintot, továbbá a külföldi engedély nélküli foglalkoztatás miatt a munkaadókat közel 8 millió forint befizetésére kötelezte az OMMF.

Hamisított italok, csempészcigaretták

A vám- és pénzügyőrség illetékes szervei 98 vendéglátó-ipari egységben tartottak helyszíni ellenőrzést, melyből 34 üzletben tártak fel jogsértést.

A pénzügyőrök az előírások megsértésének megállapítása mellett közel 5 liter sört, több mint 11 liter szeszes italt és 32 doboz hamis adójeggyel ellátott cigarettát foglaltak le. A feltárt jogsértések miatt várhatóan több mint 1 millió forintos bírságot szabnak ki.

A vizsgálatot végzők 8 esetben állapították meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megszegését. Egy esetben a vizsgált italban az emberi egészségre káros denaturáló szer jelenlétét is kimutatták a műszerek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik