Üzleti tippek

Magyar találmányokat támogatnak a kockázati befektetők

Stressz-csökkentő cukorka, halszaporító hormon, intelligens sebészkés, internetes fogyasztói szokásokat kifigyelő kémegér, papírbútor és egy sor más magyar találmány indul a nemzetközi piacra a ValDeal Innovációs Zrt pályázatának nyerteseként.

Magyar szellemi alkotásokat, találmányokat, kutatási eredményeket segít nemzetközi üzleti sikerhez a tavaly létrehozott ValDeal Innovációs Zrt. A cég 2006 őszén pályázatot hirdetett, melyre a Magyarországon élő, illetve dolgozó projektgazdák, feltalálók, kutatók jelentkezését várták.


A pályamunkák értékelésében a legfontosabb szempontként az ötlet piaci lehetőségeit vizsgálták. A beérkezett közel 300 munkából 10 globális piacra lépést elősegítő, komplex szolgáltatáscsomagra kap A további 18 pályázó különböző – részben közvetlenül az USA-ban végzett – üzletfejlesztési szolgáltatásra kap ajánlatot.


A ValDeal Innovációs Zrt. alapítói, köztük Polgárné Májer Ildikó elnök-vezérigazgató, uniós szakértő régóta keresi a formáját annak, miként lehet az értékes ötletekkel, találmányokkal piaci sikereket elérni. A megoldást a magyarországi K+F eredmények és az üzleti szféra összekapcsolása jelentheti, amire a cég a hazai piacon egyedülálló módon és dinamikával vállalkozott.


Sok százmillió forint magántőkét is kockáztatva a következő két évben közel 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy az értékes ötletekből jó üzlet is legyen. Ennek az összegnek a segítségével a ValDeal Innovációs Zrt. több milliárd forint befektetői tőkét mozgat meg annak érdekében, hogy magyar feltalálókat segítsen a nemzetközi sikerhez. Célkitűzéseihez a ValDeal a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól 550 millió forintot pályázati támogatást nyert.


—-Ismerje meg a 28 díjnyertes projektet!—-


Műszaki Technológiák



1 -Intelligens üveg – önszabályozó fényáteresztő képességgel



Dr. Zrínyi Miklós olyan intelligens, önszabályozó fényáteresztő képességgel rendelkező üveget fejlesztett ki, amely, ha a külső hőmérséklet elér egy megadott szintet, automatikusan csökkenti áttetszőségét, így védelmet nyújt tartós napfény és az erős hő ellen.



2 -Online célcsoport felismerése



Fejér Péter és az Algernon csoport olyan szoftvert dolgozott ki, amely az adott honlapon böngésző látogató egerének mozgásából von le következtetéseket a felhasználóról, így lehetővé teszi reklámüzenetek jóval pontosabb célba juttatását.



3 -Vásárlói elemzés az ügyféltérben


Prjevara Kornél szoftverrel összekapcsolt rendszere alkalmas arra, hogy a nagy bevásárlóközpontok, hipermarketek látogatói által bejárt útvonalak alapján feltérképezze a kereskedő számára legelőnyösebb polc- és termék elrendezést az adott üzletben. 7-10 nap alatt akár 1000 vásárló bolti mozgásának adatait képes rögzíteni és elemezni.


4 – Szója kezelése alacsony hőfokon



A Temmel András által vezetett Nemes Szója Kft. eljárásával lehetővé válik az étkezésre szánt szója alacsony hőfokú kezelése, ezáltal az értékes fehérje és egyéb tápanyagok megóvása. A szójabab ugyanis tartalmaz egy olyan gátlószert, amely akadályozza az emésztéséhez szükséges enzimek működését, ezért ezt az alkotóelemet eddig magas hőfokú eljárással kellett eltávolítani.



5 – Módszer elemek, akkumulátorok gyors feltöltésére



Regály Zsolt és Dr. Papp Gábor módszerével kevesebb mint 10 perc alatt feltölthetők különféle elemek és akkumulátorok, ráadásul a kisebb hőtermelés miatt élettartamuk is meghosszabbodik.



6 -Mozgásérzékelő szőnyeg



Dr. Rácz Gábor mozgásérzékelő szőnyege alkalmas forgalom-számlálásra, a szőnyegen elhaladók sebességének és útvonalának megállapítására. A technológia beléptető rendszerekben is kiválóan alkalmazható.



7 -DR-PACK nyomdagép szárító technológia


Pelcz Antal forradalmi újítása az ofszet nyomtatást teszi gyorsabbá és gazdaságosabbá, technológiájával a nyomtatott anyag gyorsabban szárad, vagyis kevesebb energiára és helyre van szükség.

8 – Műanyagok felületi tulajdonságainak megváltoztatása



Dr. Tóth András és munkatársai a különféle műanyag alkatrészek, elsősorban polimerek felületének kezelésére dolgoztak ki egy eljárást, amellyel egy adott célfeladat ellátására alkalmasabbá tehetők az anyagok. Az eljárással megváltoztathatók a kopásállósági, vezetőképességi, és egyéb fizikai-kémiai jellemzők.



9 – Nulldiffúziós burkolat



Nehéz Imre nulldiffúziós technológiája a burkolat mindkét irányú gáz-diffúzióját kiküszöböli. A forradalmi jelentőségű újítás a légi közlekedéstől, az űrkutatáson át a távközlésig számos helyen alkalmazható.



10 – PottyFlip (papírbili)



Gara Péter találmánya egy olyan eldobható papírbili, amely az utazni szerető kisgyermekes családok életét jelentősen megkönnyíti. A PottyFlip néven kapható bélelt ülőke szabadalmi oltalom alatt áll Magyarországon, az EU-ban és az Egyesült Államokban is.



11 – HIO Falszigetelő Technológia



Stevan Oberknežev HIO Technológia Kft.-je olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel tartósan megszüntethető a falak kapilláris nedvesedése és penészesedése – legyen szó bármilyen vastagságú és korú falról – az építmény stabilitásának károsodása nélkül.



12 – FuranFlex kéménybélés



A Kecskeméthy Géza vezette Kompozitor Kft. műanyag kompozit kéménybélés anyaga és technológiája (FuranFlex) lehetővé teszi, hogy 25 év garancia mellett akár 75 méter hosszú, korrozióálló kémények váltsák ki a rozsdamentes acél ilyen irányú alkalmazását.



13 – PaperWall (Papírbútor)



Balogh András és a Karton-Art Design Kft. papírbútora egyaránt alkalmas kiállítások és üzletek egyedi és attraktív kialakítására, valamint irodák és lakások gazdaságos és otthonos berendezésére.



14 – FoamFatale



Dr. Szőcs István olyan tűzoltási eljárást fejlesztett ki FoamFatale elnevezéssel, amely emberi beavatkozás és víz nélkül, automatikusan és gyorsan fojtja el a nagy tartályokban keletkezett tüzet egy speciális hab segítségével. A találmány már 78 országban szabadalmi oltalom alatt áll.



15 – Babó-féle szőlő terméshozam szabályozás


Dr. Babó Tivadar egy forradalmian új szőlőtermesztési eljárást dolgozott ki, mellyel gyakorlatilag teljesen gépesíthetővé válik a termesztés, nincs szükség a legmunkaigényesebb kézi metszésre. Az eljárás a termés minőségének nem rontja, de megsokszorozza a mennyiségét.



Élettudományok


16 – Fekélyes betegségek megelőzésére fejlesztett értágító gyógyszer



Dr. Lacza Zsombor egy olyan értágító gyógyszert fejleszt, amely képes megelőzni a végtagokon kialakuló fekélyek és felfekvések kialakulását enyhítve ezzel többek között több millió cukorbeteg szenvedését.



17 – Chemistry Logic szoftver



Dr. Bérces Attila és a KK Logika Kft. által fejlesztett Chemistry Logic szoftverrel a gyógyszergyártás során szükséges számítások gyorsíthatóak fel jelentős mértékben azáltal, hogy a kutatók az eddigieknél jóval gyorsabban kereshetnek adatbázisokban, végezhetnek összehasonlításokat és kategorizálhatnak.



18 – Új, környezetbarát, a gyógyszer és a vegyiparban használható katalizátorcsalád fejlesztése



Dr. Soós Tibor projektjének célja olyan, – elsősorban a gyógyszeriparban és a vegyiparban használható – kinin alapú katalizátorok fejlesztése, amelyek helyettesíthetik a jelenlegi fém alapúakat, vagyis környezetbaráttá, olcsóbbá és tisztábbá teszik a kémiai reakciókat.



19 – Transzgenetikus állatok



Dr. Kacskovics Imre és Bősze Zsuzsa célja olyan genetikailag módosított állatok előállítása, amelyek szervezetében immunizálás hatására a normális ellenanyag mennyiség többszöröse termelődik. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a gyógyászatban nélkülözhetetlen ellenanyagok előállításához szükséges állatok száma, és az előállítás költsége.



20 – Intelligens sebészeti eszköz



Dr. Takáts Zoltán egy olyan sebészeti eszközt fejlesztett ki, amely operáció közben folyamatos információt tud nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről, illetve arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem. A JEDI sebészeti vágóeszköz fő alkalmazási területe a ráksebészet, érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és plasztikai sebészet.



21 – Új diagnosztikai eljárás / platform immunológiai és fertőző betegségek diagnosztizálására



Dr. Prechl József és Papp Krisztián új, microarray alapú diagnosztikai eljárást fejlesztett ki, amelynek segítségével olyan immunológiai és fertőző betegségeket lehet majd korai fázisban diagnosztizálni, amire jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható, és pontos eszközök.



22 – Többparaméteres kísérleti terek optimalizációja



Dr. Margitfalvi József projektje egy létező rendszer és eljárás továbbfejlesztése. Alkalmas arra, hogy olyan kísérleti tereket, amelyeknek több paramétere folyamatosan változik, mérhetővé, a kísérletekkel szerzett nagy mennyiségű adatot pedig értelmezhetővé tegyen.



23 – Ezüst-titán nanokompozitok antibakteriális felületkezelésre



Dr. Dékány Imre innovációja olyan technológia, amely öntisztító, baktériumölő felületet hoz létre, így hatékonyan alkalmazható sterilizálásra kórházakban és más nyilvános helyeken.



24 – Anxiofit, új stressz-csökkentő gyógyhatású készítmény



Dr. Haller József olyan új, szabadalmaztatott, növényi alapú gyógyhatású készítményt fejlesztett ki, amelynek fő célja a mindennapi stressz csökkentése. Az Anxiofit egy már régóta ismert gyógynövény új alkalmazása, amely új formában (feltehetőleg cukorkaként) kerül forgalomba.



25 – Lineáris reakciókban használható műszer, amely a reakció során a pH értéket állandó szinten tartja
Dékány Imre professzor technológiájával olyan műszer hozható létre, amely alkalmas arra, hogy lineáris reakciók során a pH szintet meghatározott értéken tartsa. Ezáltal a kémai reakciók hatékonyabbá válnak.



26 – Új rákdiagnosztikai módszer (GenElegant)



Dr. Málnási Csizmadia András és munkatársai a gyógyászatban fontos diagnosztikai eljárást dolgoztak ki annak előrejelzésére, hogy a rákos beteg várhatóan hogyan reagál majd egy adott gyógyszeres kezelésre. Ezáltal a beteg megkímélhető a sokszor fájdalmas és felesleges terápiáktól.



27 – Halhormon



Dr. Urbányi Béla a halgazdálkodás számára állított elő olyan hormon tartalmú készítményt, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és hatásosabbá teszi a halszaporítást.



28 – Az embriók stressztűrő képességét fokozó módszer állati és emberi asszisztált reprodukció folyamatában



Dr. Pribenszky Csaba kidolgozott egy, biológiai anyagok – mint például embrió, sperma, őssejtek – stressz-tűrő képességét fokozó módszert, amely jelentősen javíthat ezek tárolási, fagyasztási lehetőségein, vagyis javulhat a jelenleg korlátozottan eltartható anyagok alkalmazhatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik