Üzleti tippek

3176 milliárd forint a Reuters ára

A kanadai Thomson Corp folytat tárgyalásokat a Reuters Group Plc megvételéről; a 8,8 milliárd fontos (jelenlegi 361 forintos fontárfolyam mellett 3180 milliárdos) ügylettel a világ legnagyobb hír- és pénzügyi információs szolgáltató vállalata jönne létre – jelentették be immár mindkét társaság képviselői.

A tervezett üzlet részeként a Reuters jelenlegi vezérigazgatója, Tom Glocer lenne az egyesített cég vezérigazgatója.

A Thomson jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Richard Harrington, aki a hagyományos kiadóból elektronizált céggé tette vállalatát, az üzlet lezárultával nyugdíjba készül.

A Reuters befektetői minden részvényük után 352,5 pennyt kapnának készpénzben és 0,16 Thomson-részvényhez jutnának – ezek árfolyama a hétfői záráskor 697 penny volt. Az ajánlat 42 százalékkal magasabb a Reuters csütörtöki – az ajánlat megjelenése előtti utolsó – záró áránál.

A Reuters árfolyama a mai kereskedésben újabb 7 százalékkal emelkedett, immár 5 éves csúcsán alakul: 659 penny.

Az egyesüléssel a piaci adatok világpiacának 34 százaléka kerülhet egy társasághoz, ami valamivel meghaladja a nagy versenytárs Bloomberg 33 százalékos részesedését – derül ki az Inside Market Data által közölt adatokból. Az elemzők szerint nem zárható ugyan ki egy ellenajánlat sem, a Thomsonnak jó esélye lehet az ügylet elnyerésére. A Thomson és a Reuters számításai szerint az egyesüléssel több mint 500 millió dollár értékű szinergikus hatás várható az üzlet lezárulta után három éven belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik