Üzleti tippek

Háromezer vállalkozásra várnak az első pályázati kiírások

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) öt pályázati kiírás jelenik meg január 30-án, ezzel kezdetét veszi a 2007-2013. évi európai uniós fejlesztési források felhasználása - hangzott el Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter közös budapesti sajtótájékoztatóján.

Bajnai Gordon elmondta: az öt pályázati kiírás mellett hamarosan megjelenik a GOP technológiafejlesztési pályázatok tükörkiírása a Közép-Magyarországi Régióban is, ezzel mintegy 31 milliárd forint keret áll a vállalkozások rendelkezésére, amely az önerővel együtt mintegy 100 milliárd befektetést tesz lehetővé.

Háromezer vállalkozás juthat pénzhez

Bajnai Gordon elmondta, hogy az ÚMFT operatív programjait tavaly decemberben befogadta az Európai Bizottság, ez teszi lehetővé a források felhasználását. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos elmondta, hogy az öt pályázati kiírásból három technológia-fejlesztésre, kettő munkahelyteremtésre vonatkozik elsősorban a kis- és középvállalkozások és a hátrányos helyzetű kistérségek számára. Számításaik szerint ebből a keretből mintegy 3000 mikro, kis- és középvállalkozás juthat támogatáshoz. A pályázatokat március 1-jétől lehet beadni a kiírásban meghatározott határideig.

A GOP-ban mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztésére 6 milliárd forint keret áll rendelkezésre, az 1-5 millió forint támogatások kérhetők normatív alapon a beruházási összeg 30 százalékáig.

Vállalati fejlesztés pályázatok

A kis- és középvállalkozások komplex vállalati fejlesztésére 6 milliárd forint keretre lehet pályázni eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz. A kiírásban szerepel majd, hogy 5-50 millió forint közötti támogatás vehető igénybe a beruházási összeg legfeljebb 30 százalékáig.

A komplex vállalati technológia fejlesztésre 7,6 milliárd forint keret áll rendelkezésre. A támogatás innovációs képesség erősítéséhez, energiatakarékossági célokra, piacra jutáshoz, beszállítóvá váláshoz vehető igénybe 50-500 millió forint között, a beruházási összeg legfeljebb 30 százalékáig.

Munkahelyteremtő pályázatok

Munkahely lehetőség teremtő komplex beruházások támogatására a hátrányos helyzetű kistérségekben a kis- és középvállalkozások számára 3,9 milliárd forintot kívánnak felhasználni. A támogatás eszközbeszerzésre, építésre, informatikai fejlesztésre, piacra jutáshoz vehető igénybe 5-50 millió forint közötti összegben, a beruházási összeg legfeljebb 40 százalékáig.

Munkahely lehetőség teremtő komplex beruházások támogatására a hátrányos helyzetű kistérségekben 5,1 milliárd forintos keret áll rendelkezésre az innovációs képesség erősítésére, a hozzáadott érték növeléséhez, energiatakarékossági célokra, piacra jutás segítésére. A pályázó 50-500 millió forint között kérhet támogatást a beruházási összeg legfeljebb 40 százalékáig.

Új filozófia a pénzosztásban

Bajnai Gordon elmondta, hogy a pályázatokat új filozófia mentén hirdetik meg. Eszerint az európai uniós források felhasználása nem helyettesíti, hanem kiegészíti a magántőkét, a közös kockázatviselést, felelősségvállalást jelenti, hogy a pályázóknak 60-75 százalékos önerőt kell biztosítani, továbbá a növekedési célok megvalósítása érdekében a nyertes pályázóknak a feltételekben meghatározott árbevétel-növekedést kell elérni. Ha ez utóbbit nem sikerül teljesíteni, akkor kamattal együtt vissza kell fizetnie a támogatást.

A kormánybiztos kiemelte, hogy pályázati rendszert könnyítették, gyorsabbá tették, a tapasztalatokat értékelik, és ha kedvezőek, akkor további forrást lehet biztosítani e célokra.


Növekedni vágyó cégek előnyben

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta a kisvállalkozás-fejlesztési koncepcióját, és készül a stratégia. Az elképzelések szerint azok a kisvállalkozások kapnak támogatást, amelyek növekedésre képesek, ezeknek segítik a piacra jutást, illetve készül a vállalkozások előtti akadályok lebontását célzó az Üzletre hangolva program.

A gazdasági miniszter szerint az ÚMFT jelentősége, hogy sok beruházás megvalósulásához járul hozzá. Számítások szerint az ÚMFT különböző programjaiból gazdaságfejlesztésre a kis- és középvállalkozások mintegy 1200-1300 milliárd forint támogatáshoz juthatnak 2007-2013. között.

Kérdésre válaszolva Bajnai Gordon elmondta, hogy az árbevételi növekedési elvárás kategóriánként eltérő, általában mintegy 8-15 százalék között mozog. A kormánybiztos megerősítette, hogy folynak a tárgyalások az operatív programokról az Európai Bizottsággal. A technikai részletekről elmondta, hogy az uniónak 4 hónapja van tárgyalásra. A 4 hónapot úgy kell érteni, ha kérdést tesz fel az EU, akkor a válasz megérkezéséig “megállítja az órát”, ezért Magyarországnak érdeke, hogy minél előbb adjon választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik