Üzleti tippek

Üzleti angyal hálózat alakul

Az Első Magyar Üzleti Angyal Hálózat alapításáról írt alá együttműködési megállapodást kedden az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ valamint a Magyar Regionális Fejlesztési Holding Zrt.

Az együttműködés célja, hogy közösen olyan szolgáltatásokat alakítsanak ki, amelyek segítik a feltaláló projektgazda és a befektető egymásra találását, a versenyképes technológiai vállalkozások piacra jutását.

Állami szektor

Pakucs János, az Innostart Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1994-ben létrehozott Innostart 2000 óta sikeresen működteti a befektetők és az ötletgazdák, feltalálók egymásra találását segítő üzleti angyal klubot. Az üzleti klubot országos hálózattá kívánják fejleszteni a Regionális Fejlesztési Holdinggal közösen.

Horváth Piroska, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a cégcsoport vállalatai széleskörű szolgáltatást nyújtanak a vállalkozásoknak, önkormányzatoknak a projektgenerálástól kezdve a tanácsadásokon át a finanszírozás elősegítéséig.

Pakucs elmondta, hogy adatbázisukban mintegy 50-55 magán befektető személy szerepel, akik innovációs projektek megvalósításába fektetnének átlagosan mintegy 30-40-50 millió forintot. Jellemző, hogy ezek a befektetők háttérben kívánnak maradni és általában névtelenséget kérnek. Eddig az Innostart 1992-es alapítása óta mintegy 9-10 sikeres projekthez járult hozzá, s összesen 40 projekttel foglalkozott.

Magánszektor

A tavaly novemberben alakult ValDeal Zrt. eddig közel 140 projekten dolgozott – közölte az Üzlet és Siker megkeresésére Polgárné Májer Ildikó, a ValDeal vezérigazgatója. A cég professzionális szakemberei kockázat-megosztással, technológiai- és piaci ismeretekkel segíti az innovációt. Egyúttal pályázatot is hirdetett az ötletgazdáknak, melyet 2007. január 31-ig meghosszabbítottak.

Mint ismeretes a ValDeal 550 millió forint pályázati pénzt nyert a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által kiírt pályázaton. A cég ezt az összeget is arra fordítja, hogy létrehozzon és működtessen egy eddig Magyarországon példa nélküli, integrált innováció menedzsment modellt. Magyar tudósokat és feltalálókat segít abban, hogy találmányaikból sikeres termék válhasson a nemzetközi piacon. Az állami támogatás mellett sokszáz millió forint magántőkét is kockáztatnak, vagyis a következő két évben összesen közel 1,5 milliárd forintot költenek arra, hogy az értékes ötletből jó üzlet is legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik