Üzleti tippek

IPOSZ: 2007 a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság éve lesz

Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint 2007 a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, a visszahúzódás éve lesz a családi, mikro-, kisvállalkozások számára, mert rendkívül kedvezőtlenül érintik őket az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései.

Szűcs György kifejtette: az IPOSZ tagságát többszörösen is hátrányosan érinti a kormánynak az a szándéka, hogy szétosztja az Új egyensúly program terheit az állam, a munkáltatók, a munkavállalók, a lakosság között, mivel ezeknél a vállalkozásoknál sokszor egybeesik a munkáltatói és a munkavállalói státusz.

Az IPOSZ elnöke emlékeztetett: évek óta küzdenek annak a tarthatatlan helyzetnek a megoldásáért, hogy az egyéni vállalkozók, a betéti társaságok beltagjai nem kaphatják vissza az adójóváírást a minimálbér mértékéig, fizetik a vállalkozói kivét járulékait, illetve saját maguk után a munkavállaló utáni összes költséget.

Csökken a fogyasztás és a piac

Az IPOSZ elnöke rámutatott: a gazdasági növekedés mérséklődése, a csökkenő belső fogyasztás, az infláció emelkedése a vállalkozások piacát visszaveti. Nem kedvez a kiszámíthatóságnak, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban 2006 végéig nem született ajánlás a 2007. évi bérekre – tette hozzá Szűcs György, aki úgy vélekedett, azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a következő két évben nem tudnak talpon maradni, az újrakezdés szinte lehetetlen lesz.

Az IPOSZ középtávú programja alapján arra bíztatja tagvállalkozásait, hogy a globalizálódó világhoz alkalmazkodva együttműködő partneri viszonyt alakítsanak ki a gazdaság, a társadalom szereplőivel, illetve a helyi viszonyokhoz igazodva saját településükön kapaszkodjanak meg a versenyben.

Az IPOSZ elnöke szerint nehezíti a vállalkozások helyzetét, hogy a körbetartozások kérdése még mindig nem rendeződött. Számításuk szerint a tagjaiknál a közbeszerzésekhez kapcsolódó kivitelezések során 260 milliárd forint kintlévőség keletkezett, és nem lehet tudni, hogyan számolják el ezt a tételt a vállalkozások a 2006 végén záruló pénzügyi évben. Aggódik az IPOSZ amiatt is, hogy a közbeszerzési törvényben továbbra sem jelenik meg a fizetési fegyelemre vonatkozó szigorítás.

Az ÚMFT lehet a gyógyír

Szűcs György szerint némi reményt ad a hazai mikro- és kisvállalkozások talpon maradása szempontjából az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megnyíló fejlesztési források felhasználása. Fontosnak tartják, hogy már január végén a gazdaságélénkítésre, a foglalkoztatás bővítésre vonatkozó pályázatok jelennek meg a kisvállalkozások számára.

Az IPOSZ arra törekszik – mondta az elnök –, hogy a kistérségi és a regionális programokban a kisiparosok a pályázatok kedvezményezettjei lehessenek, illetve tagságuk minél nagyobb arányban kapcsolódjon be a fejlesztések kivitelezésébe. Javasolják továbbá, hogy a Gazdasági Operatív Programban a 76 százalék vissza nem térítendő támogatás 36 százalékát mikro- és családi vállalkozások számára pályáztassák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik