Üzleti tippek

500 millió hulladékkezelő berendezésekből

Működésének első éve végén hivatalos üzemavatót tartott Zala megye első magyar-horvát környezetipari cége,a Tehnix Hungary Kft. Gellénházán szombaton; a 40 embert foglalkoztató társaság 500 millió forint árbevétellel zárja kezdő évét.

A Zalával szomszédos Muraközben, Donji Kraljevecben működő Tehnix környezetipari vállalat és a Pannon Petróleum Kft. tavaly októberben 50-50 százalékos tulajdonrésszel hozta létre Gellénházán a Tehnix Hungary Kft.-t, amely 20 millió forint költséggel átalakított két régi és egy új építésű csarnokban kezdte meg működését.

Az első évfordulón tartott üzemavatón a magyar-horvát vegyes vállalat ügyvezetője, Gellén Endre elmondta: a muraközi nagyvállalat száznál több terméktípusából eddig nyolcat – zömmel kommunális, öko- és szolgálati konténereket, veszélyes hulladéktárolókat, kiegészítő eszközöket – vett át gyártásra. A jelenleg 40 szakképzett dolgozót foglalkoztató üzem és első évi árbevételük eléri, vagy meghaladhatja az 500 millió forintot.

“Újabb hulladékkezelő berendezések, technológiák tervezésének és gyártásának átvételével 2007-re már 1 milliárd forintos árbevételt tervezünk, de még az idén megkezdjük egy, a horvát partnerünk által finanszírozott 2 millió euró értékű, 2.000 négyzetméter területű gyártócsarnok építési előkészületeit, s így a jövő év végére már 100-110 dolgozót foglalkoztatunk” – mondta Gellén.

A Tehnix tulajdonosa, Duro Horvat térségbeli “gazdaságtörténeti jelentőségűnek” nevezte a közös vállalkozást, amelynek keretében “modern és a magyar, a közép-európai piacon vezető pozíciót szerző környezetipari gyárat” hívnak életre Gellénházán.

Josif Posavec, Muraköz megye főispánja, a Mura-Dráva eurorégió soros elnöke és Kiss Bódog Zoltán, Zala megye közgyűlésének elnöke egyaránt úgy vélte, hogy a határon átnyúló térség gazdasági, életszínvonalbeli felemelkedését szolgálja ez az uniós törekvésekbe illeszkedő vállalkozói együttműködés.

Utalva a Nyugat-Balaton-Zala folyó medence 9 milliárd forint értékű, javában zajló hulladékkezelési programjára és más régiók hasonló beruházásaira is, a zalai elnök hozzátette, hogy ezek a fejlesztések szinte vonzzák majd a Tehnix európai színvonalú gyártmányait. A gellénházi környezetipari kft. vezetői közölték: a jelenlegi 15 millió forintos törzstőkét rövidesen 120 millióra emelik, s a horvát partner többségi tulajdont szerez a társaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik