Üzleti tippek

Beérett a Viasat3?

Közel 890 millió forintos árbevétellel 2005 utolsó három hónapja volt az első nyereséges negyedéve a csatornának. Honnan hódítanak el nézőket, és mennyiben érinti mindez a televíziós és reklámpiacot?

A korábbi „nagyot álmodó és nagyot bukó” MSat-, Szív TV- vagy TV3-projektekkel szemben a Viasat3 láthatóan a kisebb, megfontontolt, egymásra épülő, biztonságos és szisztematikus lépések stratégiáját követi. 2005-ös árbevételét az előző évhez képest csaknem duplájára, kb. 2,4 milliárd forintra növelte. Ez a netnet alapon számított hirdetési bevételeken kívül a kábeles előfizetési díjakat, az interaktív játékokból és a TV-Shop-os műsorablakokból származó összegeket is tartalmazza. 2005-ben ugyanakkor ezekkel a „pluszforrásokkal” együtt sem volt nyereséges a vállalat, de az utolsó negyed eredménye biztató.

Programra koncentrálva

Az idei januári és februári hirdetési bevételek jócskán meghaladták a várakozásokat. A nézettség hasonló mértékben, lassan, de biztosan nő. Ennek egyik oka, hogy a szűkebb nézői szegmensek irányából a csatorna egyre inkább „mainstreammé” válik, miközben őrzi magas affinitását a fiatalabb, iskolázottabb, urbánusabb célcsoportok között. „A nézők az RTL-től, a TV2-től és az MTV-től jönnek át hozzánk. Az elvándorlás alapvető trend, a tévénéző egyre tudatosabban választ, és főleg a tematikus csatornák felé fordul. Persze folyamatosan nő a videó- és DVD-nézés aránya is.” – mondja Kocsis Attila, a Viasat Hungária vezérigazgatója. A kommunikáció kiemelt és promótált programokkal nem elsősorban a főműsoridőre, hanem a 12.00–18.30 közötti, illetve a 22 óra utáni idősávokra koncentrál. A nézettség növekedési üteme ezekben az időszakokban a legnagyobb. Az üzenetek ily módon program- és műsorspecifikusak, nem a csatorna egészéről vagy annak pozícionálásáról szólnak, hanem közvetlen műsorválasztásra szólítanak fel. Az adó off air-marketing- és promóciós költségvetése meghaladja az évi 100 millió forintos nagyságrendet.

Kedvező mixek

A bevételek és a nézettség növekedéséhez a hirdetői piac átalakulása is hozzájárul. A vezérigazgató szerint a két országos kereskedelmi televíziót használó 100 legnagyobb hirdető csatormamixe változóban van. Egyre kevésbé követik a „klasszikusnak” számító, RTL-re és TV2-re alapuló, duális hirdetési stratégiát. Ehelyett egyre többen az egyik országos kereskedelmi adón és emellett a piacon fellelhető, célcsoportjuknak leginkább megfelelő, kisebb csatornákon hirdetnek. Ily módon az eddigi kétpólusú hirdetői piacon – a legnagyobbak és legkisebbek mellett – megjelent egy harmadik, hirdetési potenciál szempontjából a kettő között elhelyezkedő csoport, mint a Viasat vagy az MTV. „A 100 legnagyobb tévés hirdető közül csak 11 olyan volt, amelyik az egyik országos kereskedelmi tévé mellett ne használta volna a Viasat3-at. Számos nagy reklámozó jóval a nézettségből adódó részesedésünket meghaladó mértékben, 10%-nál magasabb kampányon belüli GRP%-ban használja csatornánkat” – teszi hozzá Kocsis Attila.

A bevételekhez a 2005-től bevezetett kábelszolgáltatási díj is nagymértékben hozzájárult, amely stabil és előre kalkulálható összeg. A Viasat a nem csupán szociális csomagra előfizető kábelháztartások csaknem mindegyikében fellelhető. Az AGB-panelben a csatorna lefedettsége jelenleg 58%-os. A vezetés célja, hogy a Viasat3 nézettsége és a reklámtortából való részesedése az eddigiekhez hasonló mértékben tovább növekedjen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik