Üzleti tippek

Ingyen kábeltévé indul

„Fapados” tévéműsor-terjesztő indul Magyarországon. Az első évben ingyen vinné be a háztartásokba a megszokott adók többségét a romániai székhelyű Digi TV – adta hírül a Népszabadság.

Felboríthatja a kábeltelevíziós piacot egy heteken belül induló új szolgáltatás – írja a Népszabadság. A Digi TV – a partnereinek kiküldött tájékoztató szerint – egy évig ingyen kínál majd 34 magyar nyelvű csatornát az előfizetőinek. Egyetlen feltételként meg kell vásárolni egy 21 ezer forintos vevőberendezést – akár 12 havi részletre is –, és kétéves hűségnyilatkozatot kell aláírni a cégnél.

Az egyéves ingyenes szolgáltatás után a havidíj még mindig alacsony, 2700 forint marad. A műsorokat műholdról terjesztik majd – akárcsak a már piacon lévő UPC Direct (amelynek alapcsomagja jelenleg 3990 forint) –, így parabolaantennával az adás lényegében bárhol fogható lesz.

Fapados hátrányok

Ám a rendkívül kedvezőnek tűnő „fapados” műsorterjesztésnek vannak hátulütői is. A romániai központú cég takarékossági okok miatt a hírek szerint nem cseréli le például az ott terjesztett képet, csak egy külön hangsávon magyar szinkron kerül rá. Így a külföldi adók képsoraira Magyarországon is román felirat kerül. Az előzetesen meghirdetett csomagban egyetlen hírcsatorna van, a Hír TV. Nincs a listán az M2 és az ATV sem.

Heteken belül indul

A Digi TV adása a tervek szerint szerdán indult volna, ám a startot elhalasztották egy vagy két héttel. A kiszivárgott előfizető-gyűjtési akció ugyanakkor már komoly aggodalmat keltett a piacon. A tévécsatornákkal már megállapodott a román vállalkozás magyarországi partnere, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió (EMKTV) Kft., a hatóságoknál azonban még nem regisztrálta magát. Az egyéves ingyenes szolgáltatással járó „nem tisztességes piaci magatartásra” több cég is felhívta a hatóságok figyelmét.

Számításaik szerint képtelenség nyereségesen kijönni az első ingyenes és a második év 2700 forintos havidíjából, hiszen a kábelszolgáltatóknak fizetniük kell a televízióknak a műsorokért. Ez a Digi TV alapcsomagjában lévő tévék esetében egy előfizetésre lebontva önmagában körülbelül 1800 forintba kerül. Ehhez jön még a műholdbérlet és az adminisztrációs költségek.

A Digi TV szerződéseit intéző EMKTV-nél – a hivatalos indulás előtt egyelőre névtelenül – annyit mondtak: számítanak arra, hogy a bedobott kavics felkavarja az állóvizet, és konkurenciaharc kezdődik, de ez csak a nézőnek lesz jó. A hatósági bejelentéseket pedig elintézik az indulásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik