Üzleti tippek

A médiára ugrik az APEH

Ismertette ellenőrzési alapelveit az APEH. A szervezet idén az építési vállalkozásokat, a média-, és reklámipart, illetve a tulajdonosváltáson átesett cégeket részesíti kiemelt figyelemben.

Közzétette ellenőrzési irányelveit az APEH. Ezek alapján egy újfajta, preventív módszernek megfelelően, a korábbi éveknél több vállalkozási kört ellenőriz kiemelten az adóhatóság. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy csak ezeket a cégeket ellenőrzik. A szervezet képviselői szerint, az irányelvektől függetlenül bárki a revizorok látókörébe kerülhet.


Újak


Az új, részletesebb irányelvek esetében kiemelt figyelmet szentelnek a az újonnan alakuló vállalkozások fokozott ellenőrzésére, ugyanis ki akarják szűrni az adókötelezettség bármely elemét megszegő, illetve adóelkerülő céllal alakuló vállalkozásokat. Kiemelt figyelmet fordítanak a székhelyváltoztatók és az azonos székhellyel rendelkező vállalkozások közül az adójogi szempontból kockázatot jelentő cégek gyors, helyszíni vizsgálatára.


Továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek azon adózók ellenőrzésére, akik áfa-kötelezettségük minimalizálása érdekében bevallásaikban nagy összegű értékesítést terhelő általános forgalmi adó kötelezettséggel szembe ugyancsak a nagy összegű beszerzés előzetesen felszámított adóját állították.


Evások sem alhatnak nyugodtan


Folytatják a “számlázók-átszámlázók”, értékesítési láncolatok felkutatását, valamint azon eva-adóalanyok vizsgálatát, akik az adózási mód adta lehetőségeket kihasználva nem valós költség, jövedelem átcsoportosítást hajtanak végre.


Nem kerüli el az éber revizorok tekintetét a tartósan veszteséges adózók vizsgálata, és itt kiemelt figyelmet fordítanak a veszteség finanszírozási forrásaira is. az előzőhöz hasonlóan a bevallás benyújtását rendszeresen elmulasztó, illetve több éven keresztül nullás bevallást adók ellenőrzése is fókuszban marad.
A tulajdonos váltással érintett vállalkozások esetén kiemelt figyelmet fordítanak az üzletrészek, mint értékpapírok adásvételének adójogi vizsgálatára.


Kényszervállalkozók


Ugyan a meghirdetett moratóriumra tekintettel, de változatlanul figyelemmel kísérik a vállalkozói szerződések munkajogi, illetve társadalombiztosítási szempontból történő megfelelő minősítését. Itt, indokolt esetben élnek azzal a lehetőséggel, hogy a jogviszonyt átminősítik, majd a járulékokat utólag fizettetik be a be nem jelentett alkalmazottak után.


Kiemelt célpont maradnak az építőipari vállalkozások, ahol bevételek esetében a megyei eltéréseket figyelembe véve fokozottan ellenőrizik a foglalkoztatás szabályszerűségét.


Reklám és média


A tradícionális szakágazatok mellett figyelmet fordítanak a távközléssel, informatikával, reklám és médiaiparral, gazdasági szaktanácsadással foglalkozó vállalkozások vizsgálatára.


Regisztrációs adó


Az APEH szerint indokolt kivizsgálni a hulladék-kereskedelemben 2006. január 1-jétől bevezetésre kerülő fordított adózás szabályainak gyakorlatban való érvényesülését.


Kiemelt figyelmet fordítanak a regisztrációs adóköteles körbe tartozó gépjárműveket értékesítő adóalanyokra. Itt vizsgálják a közösségen belüli beszerzéshez kapcsolódó adókötelezettség, illetve a különbözet szerinti adózással történő adófizetés teljesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik