Üzleti tippek

A legbátrabb hirdetők buszon utaznak

Bár a londoniak szinte már immunisak a rájuk borított reklámdömpingre, mégis úgy tűnik, hogy az egyik médiatársaságnak a technológia segítségével sikerül meghökkenteni őket.

Huszonöt londoni busz októbertől az eddigi statikus reklámképek helyett digitális képernyőkön futó animációkkal szeli majd keresztül a várost. Az elsőbálozó a Lastminute.com utazási portál, mely a hírek szerint rózsaszín hirdetésekkel dobná fel a piros klasszikusokat.

A plazmaképernyőt reklámfelületként „kitaláló” Viacom Outdoor korábban már próbálkozott hasonló eszközök kihelyezésével a városban, bizonyos metróállomáson. A mozgólépcsők mentén elhelyezett 66 panelre azonnal ráharaptak a hirdetők, ezért is volt meglepő, hogy a digitális buszreklámokra két évbe telt olyan ügyfelet találni, amely hajlandó volt használni az addig példa nélkül való megoldást.

Tudta-e, hogy…?

„A mozgóképek nézettsége az elhaladók körében 83 százalékos.”
(Forrás: PlazmaMedia)

A Viacomnak ráadásul nem csak a hirdetőket, de a londoni közlekedési társaságot is meg kellett győznie arról, hogy a mozgó képernyők nem okoznak majd közlekedési káoszt a városban. Ennek érdekében az eszközöket kizárólag a buszok járda felőli oldalára szerelik fel, így elsősorban a gyalogosok figyelmének felkeltését célozzák, míg az autósok továbbra is koncentrálhatnak a forgalomra.

A reklámcég hirdetőként elsősorban a gyorsan változó termékekkel rendelkező cégekre számít, de szóba jöhet napilap is, amely például a legfrissebb hírekkel frissítheti hirdetését. A televízió-társaságok az éppen aktuális műsorokat promótálhatják, a kiskereskedelmi hálózatok az akciók függvényében változtathatják a reklám megjelenését. A bérbeadó cég pedig akár a busz útvonalának függvényében változtathatja a képet aszerint, hogy mely napszakban vagy mely városrészben jár, és ebben az időben kiket tud elérni a hirdetés.

Bátorság Magyarország!

Csizmadia Attila, a Plazmamédia ügyvezetője legkorábban 2007-ben látja esélyét annak, hogy a digitális képernyők kültéri reklámhordozóként is elfogadtassák magukat. Beltéren ugyan a cég – a piacon egyedüliként – már több mint két éve alkalmazza őket, a képernyők utcára helyezésének egyelőre több akadálya is van. Egyrészt az ára mindig többszöröse a beltérinek, hiszen az időjárás viszontagságaira és az ütésbiztonságra is fel kell készíteni a készülékeket. Ha pedig mozgó járműre szeretnék felszerelni, a műholdas adást fogó készüléket is buszonként telepíteni kell, amely egyből többmilliós tétellé varázsolja a reklámüzemeltető költségeit.


A legbátrabb hirdetők buszon utaznak 1

Alapvetően azonban nem a költségek, hanem a reklámpiac konzervativizmusa az, amely miatt két évbe telt a technikának az áttörés. A beltéren (postákon, hipermarketekben) elért eredmények pedig előkészítik a kültéri monitorok telepítését is. Csizmadia szerint azért a hirdetési oldal még nem annyira merész, jobban bízik azokban a felületekben, amelyek várakozás közben találják a célcsoportot. Pedig a hirdetők számára mind a kreatív anyagok elkészítése, mind maga a hirdetés kihelyezése olcsóbb, mint a statikus kampányoknál, és nagyobb nézettséggel is kecsegtet.

Csizmadia Attila azért összességében úgy látja, ma már van reális alapja annak, hogy hamarosan a kültérre kerülhessenek ezek az eszközök: „Most kezdődik az áttörés, hiszen a reklámszakma elfogadta a technológiát, a nagy médiaügynökségek és a direkt ügyfél oldal is aktív lett. Vagyis beindulni látszik az a folyamat, melynek során a statikus hirdetések helyét átveszi a digitális mozgókép.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik