Üzleti tippek

Sikeres a 3 hónapos kincstárjegy

A három hónapos diszkont-kincstárjegy keddi aukciójára 85,89 milliárd forintnyi jegyzés érkezett a meghirdetett 30 milliárdos mennyiségre.

A csaknem háromszoros jegyzést kihasználva az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 5 milliárd forinttal 35 milliárd forintra emelte az értékesített mennyiséget – áll a kibocsátó keddi közleményében.

A nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számolt 5,74 százalékos aukciós átlaghozam 11 bázisponttal alacsonyabb volt a múlt keddi aukció átlaghozamánál, a hétfői másodpiaci referenciahozamnál pedig ugyanennyivel volt magasabb.

A legalacsonyabb aukciós hozam 5,65 százalék, a legmagasabb 5,75 százalék volt.

A piacon elmondták, hogy valószínűleg a kedvező, 5,75 százalék alatti hozamszint késztette a kibocsátót arra, hogy a tervezettnél több kincstárjegyet értékesítsen. Egy héttel ezelőtt ugyancsak 35 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkont-kincstárjegyet értékesített az ÁKK a tervezett 30 milliárd forinthoz képest, akkor 5,85 százalékos átlaghozammal.

Az állampapírok másodpiacán délelőtt “békés kereskedés folyt”, főleg hazai befektetési alapok voltak aktívak az eladási és a vételi oldalon is. A hozamszintek 3-4 bázisponttal mozogtak előbb lefelé, majd felfelé a kereskedők beszámolója szerint, délben gyakorlatilag ugyanott tartottak az állampapír piaci hozamszintek, ahol hétfőn a piac végén.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik