Üzleti tippek

Vége a kalóz Windows-frissítéseknek

A Microsoft keddtől minden frissítéskor ellenőrzi a gépen futó operációs rendszer eredetiségét. Ez azt jelenti, hogy nem frissíthetők a továbbiakban az illegális verziók. A frissítések ingyenesek maradnak, de a nem jogtiszta windows verziókat csak biztonsági frissítésekkel látja el a Microsoft.

A Microsoft bejelentette, hogy 2005. július 26-tól új szakaszba lép az „Eredeti Windows – Valódi Előny” (Windows Genuine Advantage) program, és kezdetét veszi a kezdeményezés 1.0 verziójának működése. A program célja, hogy visszaszorítsa az illegális szoftverhasználatot, és megkülönböztetett előnyöket biztosítson az eredeti Windowst használó magánszemélyek és vállalatok számára. A kezdeményezés keretében a Microsoft Letöltő Központ ellenőrzi a felhasználó szoftverének eredetiségét. A tesztelésen túljutott jogtiszta Windowst használók számára a Microsoft ingyenes hozzáférést biztosít különböző népszerű programokhoz, és további előnyökhöz juttatja az egyéni és vállalati felhasználókat.

Növekedett a kalózkodás?

A Business Software Alliance (BSA) adatai szerint a hamisított programok minden évben több milliárd dolláros kárt okoznak a szoftvergyártóknak és a nemzetgazdaságoknak. Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2003-ban 42%-os volt, amely 2004-ben 44%-ra emelkedett. A magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra nőttek.

A szoftverhamisítás elleni harc egyik lehetséges módja, ha a felhasználók tisztában vannak azokkal az előnyökkel, amelyek az eredeti programokkal együtt járnak. Az „Eredeti Windows – Valódi Előny” programban résztvevő ügyfelek hozzáférést kapnak a Microsoft frissítései, a speciális letöltésekhez, és további előnyökhöz is hozzájuthatnak.

Egy éve kisérleteznek a programmal

A kezdeményezést kísérleti programként 2004 szeptemberében vezették be a Windows angol nyelvű változatait használók számára. A Microsoft 2005. február 7-én további 25 országra bővítette ki a programot, melynek így Magyarország is résztvevője lett. A rendszer egészen mostanáig a Microsoft Letöltő Központjába bejelentkezők 50%-ának bevonása mellett, véletlenszerű kiválasztással ajánlotta fel a lehetőséget az érvényesítési folyamatban való részvételre. A kezdeményezés tesztrendszerű üzemelése alatt a részvétel önkéntes volt.

„A próba tíz hónapja során körülbelül 40 millió felhasználó tesztelte az általa használt Windows eredetiségét” – mondta Will Poole, a Microsoft Windows ügyfélprogram-üzletág elnökhelyettese.

Az ellenőrzést az ActiveX végzi

Az érvényesítési eljárás gyors és egyszerű. Amikor az ügyfelek első alkalommal keresik fel a Microsoft Letöltő központot, a Windows Update vagy a Microsoft Update webhelyet, felkérést kapnak az „Eredeti Windows – Valódi Előny” programban való részvételre. A Windows szoftver eredetiségét az ActiveX vezérlő ellenőrzi, amely a letöltést és a sikeres érvényesítését követően a számítógépen egy speciális letöltőkulcsot helyez el a későbbi ellenőrzésekhez. Az érvényesítési folyamat során a rendszer nem tárol semmilyen adatot, amelyet a Microsoft a felhasználó azonosítására vagy megkeresésére tudna használni.

A program nemzetközi szintű tesztelési fázisa lezárult, és július 26-tól megkezdődik a teljes verzió működése. A program 1.0 verziója a kezdeményezés próbaverziójához képest kibővített szolgáltatásokat tesz elérhetővé, melynek sarokkövei az alábbiak:

Legalizáció és tolerancia

A biztonsági frissítések továbbra is elérhetők lesznek valamennyi Windows felhasználó számára a Letöltő Központon vagy az Automatikus frissítésen keresztül – attól függetlenül, hogy megfelelnek-e az ellenőrzésen vagy sem. A Microsoft ezzel igyekszik elkerülni azt, hogy a nem frissített operációsrendszerű gépek jelentős biztonsági kockázatot jelentsenek a legális programokat alkalmazók gépeire.

Azok a felhasználók, akik tudtukon kívül jutottak hamis Windows XP Professional és Home változatokhoz, és a jóhiszemű vásárlást nem tudják igazolni, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, a megfelelő nyilatkozatot kitöltve a Windows XP Home és a Windows XP Professional változatához kedvezményesen juthatnak hozzá. Az ajánlat elektronikusan is elérhető lesz.

Ingyenes programok jogtiszta Windowsokhoz

A hazai legális Windowst használók számára a program ingyenes hozzáférést biztosít a Virusbuster Professional egy évig használható változatához, a Microsoft Windows Antispyware beta verziójához és néhány kisvállalatok számára ajánlott alkalmazáshoz is.

Ezek között van egy SZJA-számoló eszköz, egy útelszámolást készítő eszköz, illetve egy üzleti mérlegkészítő eszköz. A kisvállalati programokat egy Excelalapú alkalmazás egyesíti magában.

Magyarországon eddig 65.000-en látogattak el a program honlapjára és mintegy 30%-uk vette igénybe a program által kínált eredetiségvizsgálatot. A tesztelésen átjutott, jogtiszta Windowst használó hazai felhasználók által leginkább kedvelt, ingyenesen hozzáférhető alkalmazás a PhotoStory 3 volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik