Üzleti tippek

Viszik vagy vezet?

A reklámok úgy kommunikálják az alkoholmentes söröket, mint a vezetés alkalmával is korlátlanul fogyasztható üdítőitalt. Vajon jogosan?

Egyre több tejipari céget büntetnek meg amiatt, hogy hirdetéseikben a joghurtok beltartalmáról valótlanságot állítanak. De vajon mi a helyzet az alkoholmentes sörökkel? Mennyire jogos az üdítőkkel egyenrangúként reklámozni őket, amikor a legtöbb alkoholmentes sör tartalmaz alkoholt, még ha kis mennyiséget is? Ez az európai országokban megengedett 5 ezreléknyi véralkohol szintet nem sérti, a ma hatályos magyar jogszabá-
lyoknak viszont már ellentmond. Ez alapján semennyi alkoholt sem szabad fogyasztania annak, aki járművet vezet, és ha egy szondázás alkalmával a véralkohol mértéke 5 ezrelék, akkor szabálysértést, ha 5–8 ezrelék közötti, akkor – a későbbi vérvétel eredményétől függően – vagy szabálysértést vagy bűncselekményt, 8 ezrelék felett pedig minden esetben bűncselekményt követ el.

Becsapós csapos

A fogyasztóvédők megkeresésünkkor nem is annyira az alkoholtartalom vezetésre gyakorolt hatására, hanem a hagyományos és az alkoholmentes sörök hirdetéseivel való trükkökre hívták fel a figyelmünket. Reklámügyekben a tilalom az alkoholos italokra vonatkozik, de a sör esetében ez a tilalom kijátszható – magyarázza Kathi Attila a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatási főosztályának vezetője. – gyanannak a sörnek ugyanis az alkoholtartalmú és alkoholmentes verziója között külalakban gyakorlatilag nem sok különbség van. Ha ránézünk, nem tudjuk megkülönböztetni őket, mert többségében sem a neve, sem a design nem tér el, csupán egy „N. A.” felirat jelzi, hogy „Non Alcohol”, azaz alkoholmentes változatról van szó.

Tisztább a helyzet pl. a Schlossgold esetében, mert annak nincs alkoholos verziója, tehát ott a reklámok kapcsán mindenki az alkoholmentes változatra asszociál, mivel nem téveszthető össze semmivel.

Egy forgalmas budapesti téren egy gyógyszertár fölött hatalmas sörreklám látható már hosszú idő óta, amit nem lenne szabad elhelyezni, mert egészségügyi intézmény 200 méteres körzetében nem lehetne alkoholos italt reklámozni. Ezt úgy oldották meg a hirdetők, hogy a plakátot kiegészítették egy „N. A.” felirattal. Ha valaki ránéz, bizonyára nem az alkoholmentes verzió jut eszébe. Így egy „N. A.” felirattal úgy tudnak alkoholos söröket is reklámozni, mint az üdítőitalokat, s közben a jogszabály minden betűjét betartják.

Ami alkohol, az alkohol

„Rendőrségi szempontból nem releváns az, hogy az alkohol szonda mi miatt színeződött el. Lehet az alkoholmentes sör is, vagy szilvapálinka, vagy nyolc kiló konyakmeggyes bonbon. – meséli Szendrei Attila rendőrőrnagy az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa. – Elvileg minimális mértékben megemeli a véralkoholszintet az alkoholmentes sör max. 0,5%-os alkoholtartalma is, de se a csöves, se a légalkoholmérő szondával nem mutatható ki ez a mennyiség. Több flaska okozta szintemelkedés viszont már kimutatható. A hétköznapokban ez mégsem jellemző probléma.”

„Az én hosszú prakszisomban nem hallottam róla, hogy valakinek az alkoholmentes sör fogyasztása kapcsán gyűlt volna meg a baja a törvénynyel – állítja Szőgyényi József sztárügyvéd. Ha valaki abban a tudatban itta azt az alkoholmentes sört, hogy abban nincs alkohol, akkor az maximum reklámtörvényi kérdéseket vet fel, de nem lehet az állampolgárra áthárítani.”

A Schlossgoldot is gyártó Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. kommunikációs menedzsere, Krubl Yvette kérdésünkre elmondta, a céghez ez idáig semmilyen panasz nem érkezett, hogy valaha valaki az alkoholmentes sörtől fújt volna pozitív szondát, s emiatt büntették volna meg.

A Dreher Rt.-hez sem érkezett panasz az alkoholmentes sörök fogyasztásával kapcsolatban. A Dreher Rt. szakemberei hozzátették: a vállalat mindent megtesz azért, hogy a törvényi szabályozásnak és a szükséges élettani mutatóknak eleget tegyen, de mindehhez szükség van a fogyasztók meggondolt és felelősségteljes magatartására is.

A törvényi szabályozásban előírt határokat egyébként komoly élettani mutatók figyelembevételével alkották. Egy normál minőségi sör (átlagosan 5,2% alkoholtartalom) alkoholtartalmának eléréséhez átszámolva minimum 14 üveg alkoholmentes sört kell meginni, ez pedig mind időben mind mennyiségben jelentős, és hatására már azok a biológiai folyamatok is elindulnak, amelyek csökkentik a vér alkoholtartalmát.
Mekis Csilla

Ajánlott videó

Olvasói sztorik