Üzleti tippek

Végső roham a SAPARD pénzekért

Az előcsatlakozást támogató kasszából idén összesen 52 milliárd forintra pályázhatnak a magyar gazdák. A SAPARD forrásaira idén április végéig nyújthatják be igényüket az érintettek, s a kifizetések 2006. végéig esedékesek. Január közepétől a falufejlesztési és falufelújítási program-csomagokra az egyházak is jelentkezhetnek.

Tavaly év végégig összesen 711 pályázatot fogadott el a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vidékfejlesztési (SAPARD) igazgatósága – nyilatkozta Pásztor Zsuzsa vidékfejlesztési igazgató. Hozzátette, eddig 19,5 milliárd forint sorsáról döntöttek kedvezően. A SAPARD pályázatok első évében, 2002. második felében a benyújtott pályázatok 60 százalékát kellett formai és tartalmi okokból elutasítani. Ez az arány mára 40 százalékra csökkent. A szakember elmondta, tavaly év végégig összesen 2560 pályázatot adtak be, idén hetente 200-250 igény érkezik az igazgatóságra. Jelenleg 14 milliárd forint kifizetésének elbírálását végzi az igazgatóság.

Az eddigi három program-csomag mellett 2004. január közepétől újabb két programra pályázhatnak az érintettek. A falufejlesztésre és falufelújításra az önkormányzatok, egyének mellett, az egyházak is jelentkezhetnek. A két új program-csomagban utak, vízelvezető árkok építése, a falukarakter, a meghatározó falukép kialakítása, templomok, kastélyok, kúriák felújítása, zöldfelületek, tavak létesítése is szerepel. Ugyancsak pályázhatnak a kistelepüléseken élők kézműves szolgáltatások – látvány műhelyek – beindítására.

Pásztor Zsuzsa bejelentette: a SAPARD pályázatokra április végéig jelentkezhetnek az érintettek. A vidékfejlesztési igazgatóság augusztus 31-ig köteles elbírálni a pályázatokat és a kifizetések akár 2006. végéig is elhúzódhatnak. Az igazgató kifejtette, fontos feladat az előcsatlakozási programok megszűntével, a négy uniós strukturális alap pályázatainak bevezetése. Az első uniós pályázatokat idén márciustól adhatják be a gazdák, és májsutól kezdik az elbíráslást. Pásztor Zsuzsa úgy vélte, szükséges az alapok és a pályázatok összehangolása. A korábbinál sikeresebb pályázat készítés érdekében pedig a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, a falugazdász hálózat és az FM hivatalok mellett, az önkormányzatok, akár több település közösen, alkalmazhatna olyan szakembert, aki segíthet a gazdáknak a pályáztok megírásában. Ez jelentősen csökkenthetné a rosszul, hiányosan kitöltött iratok arányát. Az el nem költött SAPARD pénzek elvesznek Magyarország számára, miközben Csehország vagy a balti államok már teljes, vagy majdnem teljes mértékig kihasználták az előcsatlakozási források nyújtotta lehetőségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik