Pénzügy
Woman holding senior woman's hand on bed

Közelebb kerülhetünk a gondtalan nyugdíjas évekhez, ha a kormány rábólint erre a tervre

24.hu
24.hu

2017. 10. 09. 15:27

Korábban a témában:

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) az a célja, hogy a meglévő tagság bővüljön és olyanok is megkezdjék a takarékoskodást az esetleges munkáltatói befizetések segítségével, akiknek erre nem volt eddig lehetőségük. Az Mfor.hu a szövetség elnökével, Kravalik Gáborral készített interjú, amiből kiderült az is, mi lehet a megoldás a várható katasztrofálisan alacsony nyugdíjak kipótlására.

2017.08.31.Mit ígérnek a pártok a nyugdíjasoknak? – pártelnökök fóruma a NYOSZ szervezésében. Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nyugdíj: tudjuk, hogy tartalék nélkül piszok nehéz lesz öregen
A magyarok 90 százaléka arra számít, hogy csökken az életszínvonala idős korára.

Leegyszerűsítve az ÖPOSZ javaslata egy új kedvezményrendszer életbe léptetéséről szól, amely akár a cafeteriarendszeren kívül is működhetne. Ahogy arra kutatásuk rávilágít, a munkavállalók szeretnének takarékoskodni, de ehhez jól jönne a külső segítség. Elképzelésük alapján akkor járna egy új – az egyéni befizetéshez kapcsolódó kedvezményhez hasonló, de a munkáltató befizetésein alapuló – kedvezmény, ha a munkáltatójuk pénztári befizetése mellé az egyének is vállalnák a rendszeres megtakarítást. Ezt a közös szerepvállalást ösztönözhetné tehát az új adókedvezmény.

Úgy vélik, javaslatuk egyfelől a munkavállalók, köztük a hiányzó generációként is emlegetett fiatalok számára biztosabb jövőt jelentene, amellett, hogy az állam számára stabilabb államadósság-finanszírozáshoz vezetne azáltal, hogy a pénztárak fontos szereplőnek számítanak az állampapír-piacon. A munkáltatók pedig a hozzájárulásuk miatt lojálisabb munkaerőt kaphatnak. Kravalik szerint összességében az egész ország csak nyerhet egy ilyen megoldással, hiszen az előtakarékosság, az öngondoskodás fokozódását eredményezheti.

És hogy milyen volt az ötlet kormányzati fogadtatása?

Az ÖPOSZ arra számít, hogy rövidesen mérföldkőhöz érkeznek. A kormány ugyanis tárgyalni fog a pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiáról, amelynek keretében reményeik szerint az öngondoskodás is kap ösztönzést, így a nyugdíj- és egészségtudatosság erősödése, a tudatos jövőtervezés tervezése miatt a pénztári szektorra is kedvező változások jöhetnek.

Addig is, ami már fix:

Nyugdíjemelés: a 3 százalékra mérget lehet venni Lázár szerint
Bár úgy tűnik, alacsonyabb is lehet jövőre az infláció, a kormány tartaná, amit tavasszal ígért.

Kiemelt kép: Thinstock

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.