Pénzügy

68 ezer 100 évnél idősebb ember él Japánban, és ez baj

Ismét rekordot döntött a 100 esztendősnél idősebb emberek száma Japánban a Jóléti, Egészség- és Munkaügyi Minisztérium legújabb adatai szerint – írja a Business Insider. Jelenleg 67 824-en töltötték be a kerek matuzsálemi kort az országban.

A „százévesekre”, ahogy a demográfusok nevezik őket, csodaként tekint az orvostudomány, ám az egyre hosszabb élettartam a japán gazdaságnak komoly tehertétel.

Brutálisan nő a nyugdíjasok aránya
Egyre több időskorúról kell gondoskodni hazánkban, és az öregedés megállíthatatlan.

Nemcsak a százévesek vannak sokan, hanem arányaiban a 65 évnél idősebbek száma is világcsúcsnak számít a teljes lakossághoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő születésszám mellett egyre kevesebb fiatalnak kell megküzdenie azért, hogy eltartsa az idősödő népességet.

Az elmúlt években Japán több billió (!) dollárnyi bruttó hazai terméket veszített, és ha a tendencia folytatódik, akkor az nemcsak jókora gazdasági recessziót, hanem a szociális rendszer összeomlását is eredményezheti – mondják a szakértők.

A 100 évnél is idősebb lakosok száma 1971 óta növekszik. Akkor mindössze 339-en voltak a szigetországban, tavaly már több mint 65 ezren.

A 2017-es év már a 47-ik, hogy a 127 milliós Japán sorozatban megdönti a saját rekordját. Az összlétszámot tekintve az Egyesült Államok a csúcstartó, de ezt csak annak köszönheti, hogy jóval többen, közel háromszor annyian élnek ott. Sőt, ha Japán továbbra is ebben az ütemben halad, akkor hamarosan meg is előzheti Amerikát.

A Föld népessége egyébként folyamatosan öregszik. 2015-ben körülbelül 450 ezer százévesnél idősebb ember élt a világon. 2050-re ez a szám elérheti a 3,6 milliót.

Drámai adatok: öregszünk, fogyunk
2011-től annyival lettünk kevesebben, mintha elvesztettünk volna egy Győr nagyságú várost.

A japánok nagy becsben tartják a 100 évnél is idősebb honfitársaikat. 1963 óta szeptember 15-e az idősek napja. A kormány a százéveseket ekkor egy ezüstözött tányérral ajándékozza meg köszöntő levél kíséretében.

Sokat elmond az egyre kritikusabb helyzetről, hogy míg az állam 2014-ig valódi ezüsttálat küldött az embereknek, ma már azt egy olcsóbb verzióval helyettesítik. Három éve ugyanis 29 ezer tányért kellett kiküldeniük, ami 2,1 millió dollárba, azaz több mint félmilliárd forintba került az adófizetőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik