Pénzügy

Újra kérhetnek nyugdíj-kiegészítést a diktatúrák áldozatai

Az augusztus 19-én kihirdetett, a totalitárius diktatúrák áldozatai társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 236/2017. (VIII. 18.) kormányrendelet alapján azok is nyújthatnak be kérelmet, akik ezt korábban a rájuk vonatkozó jogszabályban meghatározott határidőig nem tették – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Nyugdíj-kiegészítést ugyanis már a 90-es években is lehetett kérni, de aztán megszűnt a lehetőség. Aki kimaradt, az most élhet vele.

Akik érintettek lehetnek a társadalombiztosítási és munkajogi helyzet rendezésében:

  • Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek.
  • Az 1938-1945 közötti időszakban faji vagy nemzetiségi hovatartozás, illetőleg a nácizmus elleni magatartásuk miatt deportált, munkaszolgálatot teljesített vagy egyéb személyes szabadság korlátozása alatt állt személyek.
  • Az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik