Pénzügy

Hadiárvanyugdíj: de miért nem jön a már megítélt pluszpénz?

Több panaszos olvasónk is arról számolt be, hogy akiknek már nyáron megvolt a jóváhagyásuk, azok sem feltétlenül kapják a hadiárvanyugdíj-kiegészítést. Utánajártunk, hol tartanak a dolgok.

Nemrégiben megváltozott a hadigondozotti törvény, és így a hadiárvák kaphatnak nyugdíj-kiegészítést (jelenleg havi 8550 forintot), ami főleg a kisnyugdíjasoknak nagy öröm. (A tudnivalókat az ONYF honlapján részletezik.)

Az igényléseket folyamatosan lehet benyújtani. Vannak sokan, akik beadták a kérvényüket, illetve azok is majdnem harmincezren, akiknek már meg is van a határozatuk. Vagyis nekik – elvileg – hamarosan jön majd a pluszpénz.

A törvénymódosítás alapján azok a volt hadiárvák, hadigyámoltak és hadigondozott családtagok kaphatják meg a 8550 forintos nyugdíj-kiegészítést, akiket 1949. január 1-jét megelőzően nyilvántartásba vettek, azonban pénzellátást nagykorúvá válásuk miatt nem kaptak, vagy 1949-ben politikai okból megszüntették azt nekik, illetve akiknek kérelmét elutasították, vagy akik politikai okokból elő sem terjesztették az igényüket.

Kaptunk azonban olyan panaszt, hogy voltak, akiknek a határozata már augusztus végén megvolt, de eddig mégsem érkezett hozzájuk meg a pluszpénz. Vagyis immár 2 havival van elmaradva a nyugdíjfolyósító. És izgulnak az érintettek, hátha mégsem fog jönni a nyugdíj-kiegészítés. Úgy tudjuk, van olyan település is, ahol a postások szerint még senki nem kapta meg a kiegészítést, pedig többeknek megvan már egy ideje a határozatuk.

Olvasóink részéről az is kérdés volt, hogy esetleg nekik kell-e külön tájékoztatni a nyugdíjfolyósítót vagy pedig automatikus a folyamat, csak türelemmel kell lenniük. És ha ez a helyzet, akkor meddig kell várniuk?

Hivatalból intézkednek

Megtudtuk, hogy a járási hivatalok által jogerős határozattal megállapított hadigondozotti ellátások folyósításáról a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik az általános ügyintézési határidőn belül. (Azt nem írták, hogy ez hány nap, de ha jól tájékozódtunk, akkor a nyugdíj-biztosítási igazgatási szervek eljárásaiban az ügyintézési határidő huszonkét munkanap, amely legfeljebb huszonkét munkanappal hosszabbítható meg. Ami ugye a panaszosoknál augusztus elejéhez képest már lejárt.)

Van, ahol nyilatkoztatnak is

Azt is hozzátették azonban, hogy a megállapító szervek közül van olyan járási hivatal, amely az ügyfelet külön nyilatkoztatja jogorvoslati szándékáról, és amennyiben az ügyfél nem kíván jogorvoslattal élni, azonnal jogerős záradékkal látja el a határozatot és megküldi a nyugdíjfolyósító részére.

Van viszont olyan megállapító is, amely a határozatot kiküldi az ügyfélnek, majd megvárja a jogszabályban rögzített 15 napos jogorvoslati határidő elteltét és ezt követően látja el záradékkal a jogerős határozatot és ezután küldi meg az igazgatóság részére. (Ha ezt a 15 napot is hozzáadjuk az augusztus elejéhez, az első határidő akkor is lejárt már, a második pedig szintén.)

Megnyugtattak, hogy a hadigondozási törvény és végrehajtási rendeletei szerint az ellátást az igénybejelentés hónapját követő hónap első napjától kell megállapítani, azt tehát nem befolyásolja az igényelbírálás esetleges elhúzódása.

Elvész-e a pénz, ha közben meghal a kedvezményezett?

Rákérdeztünk, mi a helyzet, ha éppen az ügyintézés alatt vagy még a folyósítás megkezdése előtt hal meg a nyugdíjas, aki jogosult lenne a kiegészítő pénzre. Azt válaszolta a nyugdíjfolyósító, hogy ha a jogosult az eljárás során huny el, akkor az őt megillető hadigondozotti ellátás összege egy éven belül a vele közös háztartásban együtt élő házastársát, gyermekét, unokáját, szülőjét, testvérét (egymást követő sorrendben) illeti meg, ennek hiányában pedig az örökösét.

Már 18 ezren kapják

A hivatalnak egyébként nincs tudomása arról, hogy a járási hivatalok hány határozatot hoztak már meg. Azt viszont jelezték, hogy hétfőig 24 689 db teljesítő határozat érkezett az igazgatósághoz. Mint írták, a teljesítő határozatok feldolgozása folyamatos, így mintegy 18 ezer ügyfelük már részesül az őt megillető hadigondozotti ellátásban.

Pontos dátumokat tehát nem kaptunk, ki mire számítson. De türelem, mindenki sorra kerül, akinek megítélték a nyugdíj-kiegészítést.

Happy end: cikkünk megjelenése után kaptunk értesítést a panaszosoktól, hogy megkapták a juttatást, visszamenőleg két hónapra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik