Pénzügy

Baráti kezekbe csusszanhatnak át a takarékok

takarekszovetkezet(210x140).jpg (Array)
takarekszovetkezet(210x140).jpg (Array)

Pár napja írtuk, hogy tömegével zárhatnak be a takarékok, illetve hogy más megfogalmazásban összevonások lesznek. Az Azénpénzem.hu csütörtöki cikkéből még több részlet derül ki: táblázatban foglalták össze az idén már biztosan végbemenő takarékszövetkezeti beolvadásokat.

Úgy tűnik, az egykor a “vidék bankjaként” működő hálózat lassan végleg a múlté lesz. Két év alatt 121-ről az idén év elejére 90 alá csökkent az országban működő takarékszövetkezetek száma. Mostanra ez a szám is majdnem megfeleződött, de rövidesen már csak pontosan tucatnyi szövetkezeti hitelintézet lesz a piacon – legalábbis Tajthy Attila, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) még júliusban erről beszélt. A szakportál listája szerint viszont a jelenlegi 35-ből mindössze 8 takarék maradhat.

Mindez persze a tulajdonosok közötti átrendeződéssel is jár. Az idén augusztus 1-jétől például úgy változott a törvény, hogy az SZHISZ-t elővásárlási jog illeti meg, ha bármely tagjának tulajdonosa a tulajdoni hányadát – a szabályozott piacra bevezetett értékpapírok kivételével – értékesíteni kívánja. Az integrációs szervezet dönthet azonban úgy is, hogy az őt megillető elővásárlási jog gyakorlására egy másik tagot jelöl ki. Aligha lepne meg egyébként bárkit, ha előbb-utóbb jól körülhatárolható csoport kerülne helyzetbe minden takaréknál.

Az SZHISZ elnöke arról is beszélt, hogy a takarékszövetkezeti tulajdonosok létszáma a három évvel ezelőtti közel 90 ezerről 40 ezerre csökkent. Bevált módszer volt, hogy a korábbi 500, 1000 forintos részjegyek helyett 10 ezer forintost vezettek be, a különbözetet pedig az érintetteknek kápéban be kellett volna fizetniük. Az ebből adódó „természetes” lemorzsolódás mellett nem is titkolja senki, hogy akadnak, akik „nagyobb összegben fektetnek be” – írja a szakportál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik